De prijs van goedkoop vliegen

Ryanair(Big)

Ooit was vliegen een prestigieuze gebeurtenis, het was niet voor iedereen weggelegd. En als je dan uiteindelijk de kans kreeg om op een vliegtuig te stappen, was het vliegen al bijna spannender dan de vakantie bestemming waar je naartoe ging.

Het lijkt alsof ik het heb over tientallen jaren geleden, maar eigenlijk waren mijn eerste vliegervaringen zo. Ik ben nu niet direct de persoon die al gigantisch veel op een vliegtuig gezeten heeft, maar de laatste jaren heb ik toch wat meer ervaring opgedaan.

Op reis gaan is totaal veranderd sinds de introductie van de “low cost” vliegmaatschappijen. Het kost helemaal geen honderden tot duizenden euro’s meer om op je bestemming te geraken. Enkele jaren geleden leerden wij ook deze nieuwe manier van reizen kennen. Vliegtickets kon je al krijgen vanaf de belachelijk lage prijs van 1 euro (uiteraard moesten daar nog taxen en extra kosten bijkomen).

Wij kregen het idee om daar op een vrij extreme manier gebruik van te maken. We kopen een aantal tickets die uiteindelijk iets van een 50 euro per persoon kosten, vertrekken ’s ochtends naar de luchthaven, vliegen naar een zuiderse (maar niet extreem verre) locatie, bezoeken de stad, en ’s avonds nemen we gewoon het vliegtuig terug naar huis. Een echte korte citytrip noemen we dat dan. Op die manier bezocht ik steden zoals: Bergamo (Milaan), Barcelona, Pisa, Londen, Venetië… allemaal op 1 (of 2 dagen).

Dit waren zeer leuke maar soms vreemde ervaringen, je kon zo gewoon even de zondag middag een pasta zitten eten op een terrasje in Venetië. Het nadeel is dat je zo veel steden gezien hebt, maar dat je natuurlijk de steden niet echt “gezien” hebt.

Maar, dat goedkoop vliegen heeft natuurlijk ook zijn nadelen, namelijk het feit dat het zo goedkoop is. Ik heb voorlopig nog maar enkel ervaring met één bekende maatschappij, nl. Ryanair. Maar doorheen de jaren hebben we toch wel al een aantal keer gemerkt wat de effectieve kost is van zo goedkoop vliegen. Een paar voorbeelden:

 • Op de terugreis vanuit Bergamo moest er plots een extra tax van 50 euro betaald worden (dit terwijl onze vlucht oorspronkelijk maar €50 kostte voor 2 personen), de reden weten we nog altijd niet.
 • Bij het boeken van onze reis naar Gran Canaria zagen we de prijs letterlijk omhoog gaan, niet door extra kosten, maar door een sluwe truc met je browser gegevens. *
 • Op de terugreis vanuit Venetië kregen we te horen dat het sneeuwde in Charleroi, en dat de vlucht niet door ging. En dat was alles van ‘Engelstalige’ info die we konden krijgen.

En dan kwam daar een paar dagen geleden nog een laatste episode bij. We boekten een reis naar Budapest voor februari. Vertek op maandag morgen, terug komen op donderdag namiddag. We betaalden bewust wat meer om zeker ’s ochtends te kunnen vertrekken, zodat we echt nog iets hebben aan die dag. Een paar weken later kregen we te horen dat Ryanair zomaar de vluchturen heeft aangepast zodat we nu pas ’s avonds vertrekken. Dit is blijkbaar door een geschil tussen Ryanair en de Hongaarse overheid.

Moesten we nu twee weken weg zijn zou dit niet zo erg zijn, maar voor onze citytrip wil dit zeggen dat we 1/4 van onze reis verliezen. En dat we voor een overnachting moeten betalen die eigenlijk overbodig is. Gelukkig hebben we wel de optie om de vlucht te annuleren, maar plezant kan je het toch wel niet noemen.

Moesten we nu wel de vlucht nemen zouden we nog een gevolg van “low cost” vliegen te zien krijgen. Stewardessen zijn bij deze bedrijven geen stewardessen meer, maar het zijn hard-selling verkopers. Vanaf het moment dat je opstapt tot het moment dat je weer met je voeten op de grond staat word je overstelpt met krasloten, horloges, parfums en veel te duur eten. Op de opberg compartimenten boven je hoofd hangt er zelfs reclame voor andere vlieg bestemmingen. Het zal je misschien verwonderen om dit te horen van een verkoper, maar ik word hier echt niet goed van. Het neemt zelfs echt de magie van het vliegen of zelfs van het op reis vertrekken weg.

En dan heb ik het nog niet over de veel te kleine zitplaatsen, schaarse informatie, dure bagage prijzen en belachelijke lelijke kleuren van de huisstijl (maar dit is misschien iets waar Liesbeth meer over kan vertellen).

Het zal je waarschijlijk niet verwonderen dat ik het een beetje moe ben om met Ryanair op reis te gaan. En ik heb er helemaal geen probleem mee om wat meer te betalen, om dan ook wat meer comfort te krijgen.

Ons Budapest probleem is nu nog niet helemaal opgelost, maar waarschijnlijk zal de reis gewoon doorgaan, maar dan met een andere maatschappij. En hierover (en de reis zelf) zal je uiteraard nog heel wat kunnen lezen binnen een paar maanden.

Conslusie

Op zich is er helemaal niets mis met het business plan van bedrijven zoals Ryanair. Je betaalt niet veel voor je vlucht, dus moet je er ook niet veel van verwachten. Hier moet je dus een keuze voor jezelf maken, en bij deze heb ik die gemaakt. Ik ga nu op zoek gaan naar alternatieven die prijs/kwaliteit gewoon beter in balans liggen.

Hebben jullie goede suggesties of alternatieven? Of hebben jullie zelf straffe ervaringen van deze aard, laat het zeker weten in de comments.


* Als je bij Ryanair een vlucht op zoekt doen de meeste mensen dit in meerdere dagen. Een eerste dag gewoon eens om te verkennen, een tweede dag om de effectieve prijs te weten naar je bestemming, en een derde dag doe je de boeking (dat is toch hoe wij te werk gaan). Nu houdt Ryanair een cache bestandje bij in je browser waardoor dat je iedere maal je de prijs opzoekt, een duurder bedrag zal zien.

Als dit helemaal wettelijk correct is weet ik niet, maar ik vind het alvast behoorlijk sluw. Gelukkig zijn er wel oplossingen:

 • Voor je effectief gaat boeken, leeg je gewoon de cach van je browser. (Dit zit soms bij de instellingen, of onder het Safari menu op je Mac)
 • Of je kan gewoon je hele boeking doen in de privé-mode van je browser. Zo kunnen er geen bestanden worden opgeslaan.

3 Comments

 1. Hey!

  Ik vroeg me af hoe jullie meestal jullie vliegtickets boeken? Ik heb dit al altijd gedaan via een reisbureau omdat ik er dan makkelijk een reisverzekering kan bij pakken, maar ik denk dat dit absoluut niet de goedkoopste manier is…

  Leuke website trouwens!

  Jolien

  • Dag Jolien!

   Tot nu toe boekten we altijd met Ryanair. Is spotgoedkoop…
   Ikzelf ben het hele jaar door verzekerd met europe assistence, maar Laurent neemt altijd bij Ryanair zelf een verzekering (terwijl je je vlucht online boekt krijg je dit als optie) en die dekt jou gedurende heel je vakantie.
   Wij boekten enkel onze skireizen via een reisbureau. De rest zoek ik zelf maar al te graag uit. We bespaarden er letterlijk al honderden euro’s mee uit. Maar daarover schrijf ik later nog een uitgebreide blogpost!
   Bedankt voor het lieve compliment, en we zijn heel blij dat je meeleest!

   Warme groet
   Liesbeth

 2. Even een reactie op dit artikel.

  Ik ben computertechnicus van beroep en voor mijn job ben ik vaak in het buitenland, dus zit ik ook heel vaak in het vliegtuig. Ik vlieg zelden of nooit met LowCost maatschappijen, maar zie heel veel vergelijkbare dingen met andere (duurdere) maatschappijen.
  De extra Tax die jullie moesten betalen van 50 euro heeft niets te zien met Ryanair. Het is namelijk zo dat luchthavens een Tax systeem hebben per vliegtuig en per persoon die erin zit. Soms is het zo dat de luchthaven deze tax opslaat of er enkel in een bepaalde periode meer geëist word. Heb dit al eens in Boedapest en Barcelona meegemaakt met Brussels airlines… de enige oplossing hiervoor is om te boeken via een reisbureau, met verzekering, maar dan betaal je natuurlijk veel meer!
  De vluchturen die veranderen gebeurt wel degelijk bij elke maatschappij. Tot je niet ‘officieel’ bent ingechekt (max 24 voor vertrek van de vlucht) kan de controletoren beslissen om schemas aan te passen. In Boedapest was afgelopen weekend een brand in de controletoren, en er zijn heel veel vluchten helemaal verdwenen of volledig veranderd, tot zelfs een dag verzet van het officiële uur.
  Wat wel zo is dat jullie beter een oplossing zoeken voor Low Cost vliegen, bv een ‘Miles & More’ kaart aanvragen en bij maatschappijen boeken die hier bij zijn aangesloten. Vaak zijn de vluchten niet duurder, kan je 23kg bagage meenemen (binnen Europa) ik krijg je nog eens een soort van puntensysteem waardoor je na een aantal vakanties gewoon één gratis naar keuze hebt.

  Heb ook eens even een browser check gedaan van de website van Ryanair, helemaal geen ‘cache’ file of Cookie te vinden die opslaat welke gegevens je elke keer opzoekt. Als je hierin toch blijft geloven http://www.skyscanner.com –> zoekt op alle maatschappijen voor jou voor de goedkoopste tickets. Ook lowcost… Moest Ryanair met Cookie files werken zou de prijs nooit kloppen op deze zoekrobots…

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.