Een gezellig spel

Soms heb ik het gevoel dat doordat we in een digitaal tijdperk zitten, het plezier van het spelen van een gezelschap spel een beetje verloren is gegaan.


Begrijp mij niet verkeerd, ik hou van het digitale tijdperk. Ik verdien er mijn boterham mee, en het geeft ons de opportuniteit om deze blog tot leven te brengen. Maar een keer helemaal offline en face to face een spel spelen kan toch wel echt gewoon leuk zijn.

Omdat op reis gaan voor veel mensen de ideale moment is om eens een break te nemen van smartphones en computers, kan je dat perfect combineren om eens een spel met je partner of familie te spelen. Een aantal suggesties:

De klassiekers

Eén van onze all time favorites is ongetwijfeld UNO. Iedereen kent het wel, het kaartspel met de cijfers die je moet paren per kleur of getal. Het is zeer goedkoop, duurt niet extreem lang, eenvoudig te begrijpen maar wel extreem plezant en grappig. Als je nog geen UNO kaarten liggen hebt, moet je in de winkel misschien ook eens kijken naar de H2O versie van het spel, deze heeft namelijk plastieken kaarten. Nu is het niet de bedoeling dat je ermee in zee gaat, maar het kan wel handig zijn aan de kant van het zwembad als je je geen zorgen wil maken over het opspattende water.

Een andere bekende is ongetwijfeld Jungle Speed. Het is dat spelletje waar je naar de totem moet grijpen als twee kaarten exact overeen komen. Dit is misschien meer iets om ’s avonds na het eten te spelen, omdat je hiervoor wel best aan tafel zit, waarbij iedereen op een gelijke afstand zit (om ruzie te voorkomen). Tip: koop het pakket met de plastieken totem, niet de houten versie, dit kan blessures voorkomen.

De geavanceerde

Kolonisten van Catan moest hier toch ook wel zeker vermeld worden. Voor de minder fervente gezelschapspelletjes spelers, dit is een strategisch bordspel waar je steden opricht en straten bouwt. De normale uitvoering is nu wel niet bepaald een ideaal reisspel (behoorlijk grote doos), maar gelukkig zijn er wel kleinere pakketen. Je hebt bv. het “Kleine kaartspel”, is zeer klein, leuk, maar niet spectaculair. Wij spelen meestal het twee personen kaartspel, dat is klein om mee te nemen, maar je hebt wel een behoorlijk grote tafel nodig om het te spelen. Heel belangrijk, dit is wel een spel dat je best niet met kleine kinderen speelt, ik schat dat 12 toch wel een minimum is. Los van deze beperkingen, het is een super spel, en ik raad het echt iedereen aan. Btw, als je toch digitaal wil gaan, er is een behoorlijk goede iPad versie van Catan beschikbaar.

De onbekende

Tijdens onze city trip naar Amsterdam (zomer 2011) deden we een onverwachte ontdekking. We kwamen er een klein winkeltje tegen die gespecialiseerd was in de meer geavanceerde en onbekende spelen. Eén van de nieuwe spelen die we daar leerden kennen was Confusion. Kort gezegd, het is een snel maar verwarrend spel dat echt hilarisch kan zijn. Wij speelden het enkel nog maar met ons twee, maar ik vermoed dat het enkel maar beter wordt wanneer er meer mensen aan tafel komen zitten.

Als laatste

De laatste is eigenlijk helemaal geen tip, maar meer een ervaring.

Heel, heel, heel lang geleden (nu heeft iedereen Samson en Gert in zijn hoofd, of ik toch), ik schat dat ik een jaar of 12 was, was ik samen met mijn ouders op skireis. ’s Avonds na de sneeuwpret wouden we nog een spelletje spelen. Ik weet niet meer of het nu het enige spel was dat we meehadden, maar we hebben heel de avond Jenga gespeeld en we amuseerden ons rot. Achteraf gezien was Jenga misschien toch niet de meest verstandigste keuze, aangezien de vallende blokken nogal veel lawaai maken. Ik kan me voorstellen dat de andere skiërs boven, onder, links en rechts van ons dit niet echt konden appreciëren, but it was fun…. Dit was één van de DE gezelschap spelletjes momenten die ik herinner uit mijn jonge jeugd.

Dit zijn een paar van de spelletjes die ik zou aanraden, maar uiteraard zijn er nog veel meer die de moeite zijn. Hebben jullie nog suggesties? Of leuke ervaringen? Je mag het altijd laten weten in de comments…

3 Comments

    • Dat zijn inderdaad zeer leuke spelletjes. Maar jammer genoeg zijn de dozen behoorlijk groot, dus meenemen op een vliegreis zit er niet echt in.

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.