Iceland, to go or not to go?

Na het zien van het filmpje over de Midnight sun in IJsland was ik verkocht, dus ik begon aan een grote zoektocht. Wat kost een vliegticket? Wat betaal je voor een overnachting? Welke vliegtuigmaatschappijen vliegen naar IJsland? Welke temperatuur is het daar in de winter? Huur je best een 4×4 auto, of is een 2×4 auto genoeg? Wat zijn dé plaatsen die je gezien moet hebben?

Ik zocht een hele avond tot midden in de nacht op, en heb ook nog een hele ochtend bijgeleerd. Het was interessant en ik leerde ongelofelijk veel bij over IJsland.


Maar wat leerde ik nu allemaal bij?

 • IJsland is het duurste Europese land dat je kan bezoeken
 • Wil je een overnachting zonder een gedeelde badkamer? Dan is na heel je reis je spaarboek geplunderd. Dit was toch wat booking.com ons vertelde. Maar toen we verder zochten op airbnb leerden we dat dit niét waar is. Reken ongeveer een €50 euro per nacht (voor twee personen). Je hebt ervoor een eenvoudig appartement / huis / hutje, dus dit valt goed mee (zeker in vergelijking met de prijzen op booking.com).
 • Een auto, jeeeeezzzzz, DUUR! Als je kijkt bij de traditionele verhuurmaatschappijen denk je dat je eerst de lotto zal moeten winnen vooraleer je naar IJsland kan gaan. Maar als je even verder kijkt vind je wel verhuurmaatschappijen waarvoor je géén €2000 per tien dagen moet neertellen. De goedkoopste verhuurmaatschapij die ik tot nu toe vond was sadcars.com. In de zomer (juni, juli, augustus) betaal je voor de goedkoopste auto een €69 euro, en in de winter een €29 per dag.
 • En dit leidt mij meteen naar het volgende puntje. De prijzen die je betaalt hangen dus enorm af van het seizoen dat je gaat. Ga je buiten juni, juli en augustus? Dan zal je trip naar IJsland stukken goedkoper zijn.
 • De vliegtickets vielen naar mijn mening nog relatief goed mee. Voor een €350 heb je per persoon een retourvlucht (zonder overstappen) in juli. Als je in februari vliegt betaal je evenveel, maar dat kan ook komen doordat februari al dicht bij de deur staat en je laat boekt.

IJsland in de winter?

Aangezien de winter qua autoverhuring zoveel goedkoper is begon ik te twijfelen om voor nu februari toch geen trip te boeken? Maar dan kwamen er weer een hele hoop vragen opborrelen: heb je in de winter geen 4×4 nodig, hoe koud is het daar en zijn de banen berijdbaar?

Heb je in de winter een 4×4 nodig?

Hoewel je geen 4×4 nodig hebt, raadden veel mensen het in de winter toch aan (logischerwijs zag ik de prijs dan weer stijgen). Maar op dat vlak kan ik nogal koppig zijn en zou ik gewoon de goedkoopste 2×4 huren. We rijden toch ook met Laurent zijn Peugeot 107 zonder winterbanden naar Frankrijk om te gaan snowboarden?!

IJsland, de naam alleen al! Is het daar niet méga koud?

Raar maar waar, neen. Gemiddeld gaat de temperatuur van -2°C tot 7°C. Er is wel veel wind, maar met thermisch ondergoed en een goede jas heb je dus zeker en vast genoeg.

Jamaja, het is daar niet zo koud, maar heb je geen last van besneeuwde wegen?

De ring rond IJsland is normaalgezien open, maar van de weg kan – door overmatige sneeuwval – soms een groot deel in de winter afgezet zijn. Als wij naar IJsland trekken is het om het eiland rond te rijden. Stel dat je de trip voorbereidt en overnachtingen boekt en er dan uiteindelijk niet geraakt… Deze kans is dus wel reëel.
Plus, de binnenwegen zijn enkel tijdens de zomermaanden open. Dus je geraakt gewoon niet overal in de winter.

Is IJsland de moeite in de winter?

IJsland moet prachtig zijn in de winter… Een besneeuwd landschap, ijs, prachtig licht, kans op Noorderlicht…
Maar evengoed heb je kans op slecht weer, dagen aan een stuk sneeuwval, een dik wolkenpak plus maar dagen van een vier à vijf uur zonlicht. Jouw dag is dan heel snel voorbij en als je én een heel eind wil roadtrippen & een heleboel wil gezien hebben is dit zeker niet ideaal.

Oké, het is duidelijk, heel wat nadelen. Vanwaar dan die twijfel?

De prijs, het prachtig besneeuwde IJsland, het feit dat ik na al het lezen over en na al de filmpjes te zien van IJsland verliefd ben geworden en liefst van al meteen in het vliegtuig stap. Misschien begrijpen jullie mij wat beter na het kijken van volgend filmpje?

Mijn conclusies na deze zoektocht?

In juni, juli en augustus betaal je veel meer, maar dat is met een reden, want in juni en juli heb je de prachtige midnight summer.
Vanaf september tot mei is IJsland relatief betaalbaar. De wintermaanden december, januari en februari zijn de koudste en donkerste maanden, maar er zijn andere maanden die buiten het seizoen vallen en wél nog goed zijn qua weer en aantal uren licht per dag.
Volgens dat ik meermaals las, is IJsland in maart prachtig door het landschap dat stilletjes aan weer ontdooit en de dagen die weer langer worden.
September blijkt ook het ideale moment om naar IJsland te gaan. Je betaalt alweer pakken minder, IJsland is nog niet ondergesneeuwd, de dagen zijn nog lang genoeg én je heb ’s avonds / ’s nachts kans op noorderlicht.

Met deze boeiende research en conclusie hebben we besloten dit jaar en in 2013 niet naar IJsland te trekken. Aangezien ik in juni 2013 afstudeer en zo snel mogelijk werk wil zoeken wil ik mezelf niet hypothekeren tot september, vandaar dat we begin juli op vakantie willen… Verder kan ik met mijn studies ook enkel nog in februari op vakantie, en dan is IJsland dus niet de beste optie. Uiteindelijk besloten we dus in februari toch gewoon naar Budapest te trekken, maar dan gewoon met een andere luchtvaartmaatschappij (zoals Laurent dinsdag al vertelde).

5 Comments

 1. Ik ben er geweest. Je vindt foto’s op mijn facebook.

  Als je ijsland rond wil rijden (de ring) dan heb je genoeg aan een gewone auto. Wil je naar het midden dan is een 4×4 verplicht. Er zijn ook trektochten te voet door het midden, van een paar dagen. Dan stop je en ga je te voet verder van trekhut naar trekhut. Wij waren er maar een week en zijn dus gewoon rondgereden.

  Mooiste reis/land van mijn leven!

  • Dag Stijn
   Dank je wel voor je comment en de extra informatie! Ik kan mij héél goed voorstellen dat IJsland het mooiste land en reis was… Telkens ik foto’s / filmpjes zie kriebelt het. Van een keer we kunnen vertrekken we dus!

 2. Van horen zeggen is het ook zeer de moeite om met de fiets te doen. Zo zou je er mogen wildkamperen en heb je her en der plaatsen waar zelfs iets van voorziening is voor water en toilet.

  Dit staat zeker op mijn planning om in de nabije toekomst eens te doen.

 3. Ik ben ook aan het rondkijken om IJsland te doen, in december. Om verschillende redenen. Zo moet ik verplicht vakantie nemen tijdens de feestdagen, wil ik een maximale kans om noorderlicht te zien waarbij de lange donkere dagen dus van pas komen, en wil ik graag oudjaar in Reykjavik een keer meemaken. Noorwegen, Zweden, en Finland waren veel te duur in die periode, dus dan blijft er enkel IJsland over.

  Vluchten vind je voor rond de 350 euro, als je goed op tijd boekt. Vorig jaar begin december ook gekeken, en toen zat de prijs tegen de 1000 euro aan, groot verschil dus!
  Logeeradresjes vind je ook aan betaalbare prijzen, ook op booking.com, mits je op tijd zoekt. Ik ga zeker airbnb ook nog een keer bekijken.

  Enige probleem dat ik heb is die ringweg tijdens de winter. Ik wil hem graag rondrijden, maar ik denk dat het risico te groot is dat je ergens niet geraakt als ze de weg afsluiten. Als je de georganiseerde rondreizen bekijkt, dan zie je dat deze ook allemaal in het Zuiden blijven. Dus wellicht dat ik het dan maar zo doe, en de volledige rondrit voor een zomer houdt. Dan kan ik beide seizoenen meemaken, zowel middernachtzon als noorderlicht :)

  Als ik goed lees, dan zou je dit jaar gaan? Veel plezier alvast!

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.