Porto top 5

São João_Porto_Wacca

#1 São João
São João is het grootste Portugese volksfestival in Porto. Het is heel toevallig dat we dit mochten meemaken, maar ik zeg meteen; boek je een trip in juni? ga dan zéker tijdens São João (23 juni). Het is een feest ter ere van Saint John the Baptist. Overal in Porto houden de locals straat BBQ’s, wordt er een massa aan wensbalonnen opgelaten, heeft men de rare gewoonte om met piepende hamertjes op Jan en alleman’s hoofd te kloppen (vroeger deed men dit met preien) en lookbloemen onder je neus te steken. Op het einde van de festivaldag wordt er een gi-gantisch vuurwerk afgestoken aan de Douro. Nog nooit zag ik zo een adembenemend vuurwerk (het vuurwerkfestival in Oostende is er niets tegenover).

Francesinha_Porto_Wacca

#2 Francesinha
We hadden het geluk dat mijn broer al een heel semester op Erasmus was in Porto, we hadden dus de perfect gids naast ons lopen die ons de typische Portugese dingen leerde. De eerste avond ging hij met ons Francesinha eten. Wat is dat nu precies? Wel, je hebt deeg / een soort brood, daartussen zit er een heel dunne steak, hesp, worst (?), en boven de boterham / deeg hangt er gesmolten kaas. Dit alles ligt in een (pikante) tomatensaus. Het is iets typisch voor Porto en buiten Porto kan je dit niet verkrijgen. Overal in Porto verkopen ze Francesinha’s, maar mijn broer wist ons te vertellen dat ze op de meeste plaatsen helemaal niet lekker zijn. Dé plek waar de locals hun Francesinha gaan eten is in ‘Santiago’, gelegen in Rua Passos Manuel 198. Ook wij aten daar deze typisch Portugese schotel, een echte aanrader!

portohuizen_Porto_wacca

#3 Portohuis bezoeken
Dit lijk me héél logisch als je naar Porto gaat. Er zijn heel veel Portohuizen in Porto, je krijgt er een interessante rondleiding, leert bij over de vaten, de rijpingsjaren, de soorten, de kleuren… Daarna kan je een aantal Porto’s proeven. Heerlijk & interessant. Het is daar dat mijn liefde voor Porto zo groot werd…

Portugesekust_Porto_wacca

#4 Portugese kust
Je moet niet lang op de bus zitten vooraleer je aan de kust in Porto bent. De kust is er tien keer mooier dan bij ons, er hangt een heel ander sfeertje dan in de stad en je kan met de busrit even de Portugese natuur opsnuiven. Heerlijk voor een middagje, en iets wat vele mensen vergeten / overslaan… Ook dit kan in mijn ogen perfect tijdens een citytrip.

Ribeira_Porto_Douro_wacca

#5 Over de Ponte Luiz I lopen tijdens zonsondergang
Gewoon… Omdat het zo adembenemend mooi en magisch is. Doe dit de eerste dag dat je in Porto bent en je wordt meteen verliefd op de stad.

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.