Goedkoop, goedkoper, goedkoopst: over budgetreizen

Het werd mij al meerdere keren gevraagd ‘zeg Liesbeth, hoe in godsnaam betaalt gij al die vakanties?’


Schermafbeelding 2013-01-06 om 19.09.31

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat wij nog steeds in een zekere vorm van luxe reizen. We gaan niet kamperen, slapen nooit in hostels, gaan wel degelijk met het vliegtuig, hebben geen schrik een auto te huren en te gaan skiën in het dure skigebied Alpe d’Huez. Maar… Hoe? Hier een aantal tips…

Tinternet is uw vriend

Het kost tijd en moeite, maar een aantal avonden investeren in goed opzoekingswerk op het internet zorgt er voor dat je je vakantie steeds goedkoper en goedkoper ziet worden… In deze blogpost zal ik werken met Gran Canaria als voorbeeld. Laten we eerst en vooral even heel open zijn, de week naar Gran Canaria (in juli!) kostte ons ongeveer €600 per persoon. Vliegtuig, huurauto, benzine, overnachting, eten, activiteiten, àlles inbegrepen dus.

Vliegtuig

We vlogen met Ryanair, zij waren overduidelijk de goedkoopste… Hoewel we aan het twijfelen zijn om niet meer met Ryanair te vliegen blijven ze wel heel goedkoop en helpen zij een heel handje mee in het budgetvriendelijk reizen. Voor onze retourvlucht betaalden we €401, we hadden elk onze handbagage van 10kg en betaalden bij om één valies van 20kg mee te nemen. Dit kwam dus op €200,5 per persoon heen en terug.

Overnachting

Booking.com

Ga je graag op hotel tijdens je vakantie? Dan vind je op booking.com zeker iets dat je interessant vindt voor een betaalbare prijs.
Toch zijn wij meer appartementmensen… Je bent niet afhankelijk van de tijden dat het hotel ontbijt serveert, je voelt je vrijer, je hebt een grotere ruimte, je kan zelf je potje koken (wat veel goedkoper uitkomt), je hebt het gevoel dat je huisje écht in Gran Canaria staat. Wij gingen dus heel doelgericht op zoek naar een appartement. Dit vonden we op booking.com. Ons appartementje stond in een heel grote blok (een resort zoals ze het noemen, van het idee alleen al krijg ik kippenvel). Vele appartementen waren gerenoveerd, zagen er prachtig uit maar kostten ook een pak meer. Wij kozen dus voor een oud appartement, dat even groot is als die vernieuwde en toch nog steeds alles had. We vielen daar met ons gat in de boter, hadden onverwachts een heel groot terras – mét zicht op de blauwe zee – bestaande uit twee delen mét een mooie boom die voor groen zorgde. Hiervoor betaalden we €374 voor zeven nachten, wat dus neerkomt op €26,7 per nacht per persoon. Op booking.com vind je appartementen, maar helaas is het aanbod beperkt.

airbnb.com & wimdu.be

Voor appartementen zijn er veel betere oplossingen dan booking.com, dit ontdekte ik terwijl ik het internet weer onveilig maakte om Budapest wat voor te bereiden… airbnb.com en wimdu.be zijn dé websites die je moet bekijken om een betaalbaar appartement te vinden.
Reizen zoals een local, zo beschrijven beide websites zich. De verhuurders op deze websites hebben doorgaans slechts één appartement dat ze te huur stellen. Het appartement bevindt zich helemaal tussen de locals in een doorsnee appartementenblok / wijk / … (weg met die ongezellige vakantieresorts!) en de verhuurder is voor jou een host. Voor je vertrek heb je contact met je host, je kan je vragen stellen en krijgt meteen antwoord. Ben je op vakantie en heb je problemen? Dan contacteer je je host, en die helpt waar mogelijk en geeft je tips. Een super initiatief en zeker voor ons, aangezien we appartementen verkiezen boven hotels. Plus, je verblijft in een doorsnee appartementenblok typisch voor die streek. Dat zorgt er voor dat je een veel nauwer gevoel met het land / de stad hebt waarin je verblijft dan een hotel dat vol zit van de toeristen. Voor Budapest boekten we vorige week een appartement in het centrum van de stad, ruim en mooi en dit amper voor €35 per nacht (wat uitkomt op €17,5 per persoon per nacht). Wie zegt dat je voor goedkoop reizen in een hostel met slaapzalen moet verblijven? Jullie horen zeker nog verder over onze eerste ervaring met reizen op deze manier!

Auto huren

Ga je met het vliegtuig op vakantie? Dan is het huren van een auto doorgaans wel heel praktisch. Voor de prijs moet je het alvast niet laten… Schuim het internet af, zoek op Google welke firma je op je reisbestemming goedkoop auto’s verhuurt. En huur hem vooral op voorhand; je weet wat je gaat krijgen en vooral hoeveel je ervoor moet betalen.
Blogs, Twitter, kennissen… Het heeft er allemaal toe geleid dat wij uiteindelijk in Gran Canaria voor €120,25 (€17,14 per dag) een gloednieuwe en volledig verzekerde Renault Clio huurden voor zeven dagen. Dit deden we bij de firma sixt.be. Dit was de enige firma die auto’s zonder extra kosten verhuurde voor mensen jonger dan 25 én ze waren dan nog eens de goedkoopste. Win-win dus! Sixt.be was in Gran Canaria voor ons de goedkoopste optie, maar de prijzen zullen wel allemaal afhangen van land tot land, vergeet dus zeker geen andere autoverhuurmaatschappijen te bekijken!

Naar waar gaan we op vakantie?

Telkens ik volgend verhaal doe aan vrienden krijg ik rare blikken, maar voor ons is het dood normaal. Hoe beslissen wij naar waar we op vakantie gaan? Zowel Laurent als ik hebben locaties die we echt willen gezien hebben, maar we zijn er tevens van overtuigd dat élk land en élke stad een eigen karakter en sfeer heeft die de moeite waard is om eens op te snuiven. Waarom dan extreem kieskeurig zijn en zeggen ‘dit jaar wil ik kost wat kost naar Kroatië’. Wij pakken het anders aan. We surfen op de website van verscheidene luchtvaartmaatschappijen gelijk echte maniakken en vergelijken de prijs van verschillende locaties die op ons lijstje staan. Vervolgens schuimen we booking.com, airbnb.com en wimdu.be af en bekijken en vergelijken we de prijs van de overnachtingen van een aantal steden / streken waarvan de vliegtickets meevallen van prijs. Ondertussen wordt de rekenmachine gloeiendheet van al dat berekenen, maar krijgen we wel een duidelijk overzicht van hoe duur een bepaalde vakantie zou zijn.

Zo hebben wij vorige zomer ongelofelijk veel interessante locaties bekeken, en zijn achteraf enorm verschoten van de prijzen in Gran Canaria. Dus, besloten we te boeken voor Gran Canaria. Egoïstisch? Neen… Of we nu naar Gran Canaria, Griekenland, Portugal, Kroatië gaan… Het zullen allemaal stuk voor stuk mooie landen en mooie reizen zijn. Het was een eiland dat we beiden nog niet bezochten, en al zeker een soort natuur die we nog nooit zagen.

Was €600 veel om tijdens het seizoen naar het verre Gran Canaria te reizen? Neen… Zou het goedkoper kunnen? Waarschijnlijk wel… Bij elke reis leren we altijd opnieuw bij, leren we nieuwe methodes, websites, … kennen waardoor de prijs blijft dalen. Als jullie nog tips hebben om goedkoop te reizen, zijn die altijd welkom!

1 Comment

  1. We leren bij… Zijt maar zeker.
    Ryanair ligt me ook hoe langer hoe minder al hebben we er nog nooit problemen mee gehad maar ik heb er al zoveel verhalen over gehoord dat ik verdorie schrik heb elke keer we met hen op reis gaan. Ik ben sowieso al geen grote vliegfan…
    Appartement ipv hotel is misschien een goed idee voor onze vakantieplannen in 2013. Ik moet nog véél opzoekwerk doen alleszins.
    Bedankt voor je tips!!

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.