Ik ga op reis en neem mee…

Op mijn werk krijg ik vaak de volgende probleemstelling voorgeschoteld: “Ik ga op reis, maar wat neem ik mee?”. Het is een eeuwige twijfel, welk toestel neem je nu best mee op vakantie, en waarom? Om hierop te antwoorden zal ik hetzelfde doen als in de winkel, de voor- en nadelen opsommen en er een vleugje van mijn eigen mening op strooien. En dan kan je zelf uitmaken wat voor jou de beste oplossing is.


WaccaiPadMacBookTravel

De klassieke oplossing

De klassieke oplossing is eenvoudig: de laptop meenemen. (De echte klassieke oplossing zou eigenlijk ‘niets meenemen’ zijn, maar daar gaan we het nu niet over hebben). Waarom is de laptop meenemen op vakantie zo eenvoudig? Het vergt eigenlijk helemaal geen extra denkwerk. Je hebt je eigen persoonlijke computer, met daarop al je bestanden en programma’s, je klapt hem dicht en steekt hem in de valies.

De voordelen hiervan beschrijven heeft eigenlijk geen zin, want het antwoord is toch: je kan gewoon alles doen wat je normaal thuis doet. Maar het is veel interessanter om ons hierbij enkele vragen te stellen.

Is het eigenlijk wel nodig om alles te kunnen doen wat ik normaal doe? Is het niet net de bedoeling dat ik het computergebruik minimaliseer op vakantie? Is het niet onpraktisch om een relatief zware laptop mee te nemen? En is het de eventuele extra bagage kost waard? Je neemt al je bestanden mee, maar heb ik dan niet meer kans om alles ook kwijt te raken?

Voor iedereen zijn de antwoorden op dergelijke vragen anders. Sommigen zullen inderdaad hun computer nodig hebben om tussenin toch nog wat te werken. Anderen hebben misschien net het gevoel dat ze productiever zijn op een andere locatie.

Een zeer vaak voorkomend pro-laptop argument is… foto’s. Vele vakantiegangers (inclusief Liesbeth) vinden het leuk om na een dagje toerist te zijn, direct de foto’s te importeren, verwerken en bewerken. Dit heeft vele voordelen, je hebt niet zoveel werk aan je foto’s wanneer je thuiskomt of je kan ze onmiddellijk delen op Facebook, Twitter of je blog. Maar in mijn ogen zorgt het er voor dat je vaak terug kijkt naar momenten die voorbij zijn, terwijl je niet geniet van deze die op dat moment bezig zijn. (Ik ben misschien net het extreem omgekeerde, mijn foto’s kunnen vele maanden onbewerkt ergens in een mapje blijven staan)

Het andere belangrijke punt is gewicht. Vaak zijn (oudere) laptops behoorlijk zwaar, en moet je een paar vrienden optrommelen om hem eens te verzetten. Intussen heb je natuurlijk veel lichtere alternatieven, zoals de MacBook Air. Maar dan moet je jezelf natuurlijk afvragen als het één, de prijs waard is om een extra reiscomputer te kopen en twee, ga je wel even goed je ding kunnen doen op een kleiner/minder krachtig [Verkoper even in actie] De MacBook Air 11 of 13 inch is zeker geschikt voor lichte fotobewerkingen zoals met iPhoto of Aperture, alleen zal je wel een extra USB 3.0 hardeschijf nodig hebben om je collectie foto’s op te zetten [einde verkoper].

Begrijp mij nu niet verkeerd, de laptop kan zeker een goede oplossing zijn voor sommigen onder ons, maar wat volgt is echt mijn favoriete oplossing.

Den tablet

Voordat ik hier lezers op hun tenen trap, de volgende argumenten kan je eigenlijk toepassen op eender welke tablet, van gelijk welk merk, maar ik ga spreken over mijn favoriete toestel, en dat is uiteraard de iPad.

De iPad meenemen als vakantie toestel is compleet de omgekeerde manier van denken. Je neemt helemaal niet alles mee, integendeel, je neemt enkel mee wat je denkt nodig te hebben. In zeker zin is dat zoals alles in je bagage. Je neemt niet heel je kleerkast of badkamer mee, enkel wat je nodig hebt.

Eén van de grote voordelen van een iPad is zijn vorm en gewicht. Het neemt minder plaats in, kan makkelijker in je handbagage, of misschien zelfs in je fototas (wat bij mij het geval is). Het voordeel van de vorm werd me duidelijk deze zomer op de vlucht van en naar Gran Canaria. Stel je een veel te kleine zitplaats voor op een Ryanair vliegtuig, Liesbeth met haar MacBook Pro 13″ op het kleine tafeltje, of ik met mijn iPad. Wie zou het meest comfortabel gezeten hebben?

Als we even terug gaan naar het vorige grote argument, foto’s, dan zien we natuurlijk wel een aantal grote verschillen. Foto’s importeren op de iPad na een dagje erop uit, check, dat lukt. Foto’s bekijken en de slechte verwijderen, check, dat lukt. Foto’s bewerken, ongeveer check, daar zit het grootste verschil. Je kan wel een beetje spelen met leuke apps zoals Snapseed of iPhoto, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde.

Nu, waarvoor ik mijn iPad gebruik op vakantie (en ook thuis en pakken handiger is dan een laptop) is lezen. Lezen moet je bij mij niet teveel in de fictie zin voorstellen (alhoewel het uiteraard wel kan), maar meer in de nieuws en lange artikel zin. Vaak is vakantie het ideale moment om wat bij te benen met artikels die ik al zo lang had willen lezen uit bv. The Magazine of Instapaper. ’s Ochtends of ’s avonds vind ik het wel aangenaam om toch nog een beetje bij te blijven met het nieuws van de dag (als er WiFi is natuurlijk). Jammer genoeg probeer ik ook mijn mails bij te houden, zodat ik niet overstelpt word door een hele berg wanneer ik thuis kom.

Een laatste punt is multimedia. Films kijken, muziek luisteren, spelletjes spelen, je kan het allemaal ook doen met je computer, maar dit doe ik nu eenmaal liever op mijn iPad. Het enige verschil is dat je wat meer beperkt bent in opslag. Je zal dus vooraf moeten beslissen welke en hoeveel films of tv-series je zal bekijken. Sidenote: laatste vakantie nam ik 15GB aan video materiaal mee, waarvan ik enkel een paar afleveringen keek op de vlucht. Geluidsisolerende oortjes zijn hier wel een must.

Ik zie mezelf nog altijd liggen op een ligzetel op ons terras na een lange dag. Even wat tot rust komen, genieten van de laatste zonnestralen, uitkijkend op de blauwe zee, terwijl ik even wat dingen lees of een spelletje speel. Echt zaaalig.

Wat moet ik nu eigenlijk meenemen?

Uiteindelijk komt het er op neer dat het echt een persoonlijke voorkeur is. Liesbeth zou niet zonder haar computer kunnen, en ik zou echt de moeite niet willen doen om een laptop aan te kopen en mee te sleuren. En de laatste vakanties is de combinatie van de twee eigenlijk nog de beste oplossing geweest.

Dus denk er eens over na, wat is voor jou de beste oplossing, de iPad, een laptop. Misschien is het nog iets anders, zoals een typemachine. Laat jouw mening zeker horen in de comments.

2 Comments

  1. Ik neem eigenlijk geen van beide mee. Op citytrip zit ik (en mijn reisgenote denkt er ook zo over) gemiddeld op de hotelkamer van 12 tot 8, om te slapen, dus ik zou niet weten wanneer ik met mijn laptop in de weer zou zijn. Een ‘echte’ tablet heb ik ook niet, maar wel een e-reader en die gaat zeker mee! Om e-mails te bekijken en iets op te zoeken houd ik het gewoon bij mijn iPhone, ik heb daar meer dan voldoende mee :-) Tof om te lezen hoe meningen daarover zo kunnen verschillen!

    • Het hangt er inderdaad serieus van af welke reis je maakt! Toen we twee dagen naar Maastricht gingen hadden we ook geen iPad / laptop mee, idem in Porto liet ik mijn laptop ook thuis…
      Maar naar Gran Canaria, of Budapest nu neem ik die wel heel graag mee… We zijn dan 5 volle dagen weg, ik kook dan al eens in het appartement waarna we gewoon een rustig avondje hebben, en dan is het wel tof een tablet / laptop bij te hebben. En zeker nu we zullen proberen om wat van liveblogging te doen, daar heb je nu eenmaal een laptop / tablet voor nodig…
      En gelukkig maar dat we allemaal een beetje verschillen en een andere mening hebben, dat maakt de wereld nog zo boeiend :)

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.