Snelle tip: Dropbox op vakantie

Een tijdje terug hoorde ik een zeer goede tip hoe je een bekende service kan gebruiken op een minder bekende manier, Dropbox op vakantie.


DropboxFeaturediPad

Waarschijnlijk zullen velen onder jullie geen uitleg meer hoeven over wat Dropbox nu eigenlijk is, maar voor zij die het nog niet weten, toch nog even de samenvatting. Dropbox is een internetdienst waar je bestanden op kan plaatsen. Vanaf het moment dat je er iets op zet, heb je de mogelijkheid om die bestanden van waar dan ook, en van gelijk welk toestel te raadplegen. Daarom wordt het meestal gebruikt om je persoonlijke (of professionele bestanden) te synchroniseren tussen bv. je vaste computer thuis, je laptop, je smartphone en je tablet. En dit allemaal op een veilige en gesloten manier.

Nu kan je al direct een hoop mogelijkheden bedenken hoe je dit zou kunnen gebruiken op vakantie, bv. om een paar werk pdf’s mee te nemen om nog even op het vliegtuig te lezen, of je foto’s veilig plaatsen voor de terugreis. Maar ik gebruik het nu op een andere manier. Eerst en vooral kan je er een heleboel reisvoorbereidingen op plaatsen. Als we op skireis gingen zette ik er een pistekaart en stadskaart op, en het handige is dat deze volledig offline kunnen staan op je iPad.

Je kan jezelf met zo een dropbox systeem ook verzekeren tegen dingen die serieus kunnen mislopen op je vakantie. Stel je maar eens voor dat je in aan het autoverhuur bedrijf komt, en dat je nergens de papieren kan terugvinden. Waarschijnlijk kunnen ze alles wel opzoeken in hun reservaties, maar het zou toch wel handig kunnen zijn om een extra digitale kopie bij te hebben. Daarom zet ik altijd alle reisdocumenten (vliegtickets, hotelreservatie,…) mooi in mapjes en offline klaar voor moest het echt nodig zijn.

Als laatste kan het ook zeker geen kwaad van om een digitale kopie van alle persoonlijke documenten bij te hebben. Scan de identiteitskaarten, sis kaarten, reisverzekeringen… in van alle medereizigers (voor- en achterzijde), en je zal je toch al een stuk meer op je gemak voelen. Nu weet ik niet in welke mate een identiteitskaart op een iPhone scherm geldig zal zijn in de luchthaven, maar het is toch alvast beter dan niets te kunnen tonen (in geval van diefstal ofzo).

Het klinkt misschien allemaal wat paranoïa, en dat is het misschien ook wel. Maar het kost niet veel tijd en moeite, en het zou toch wel frustraties kunnen vermijden in stress situaties. En stress is net dat wat je helemaal niet wilt meenemen op vakantie.


Moest je nog geen Dropbox account hebben, dan kan je het gratis uittesten via deze link.

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.