Budapest, we’re sooo damn ready!

Morgen om 3u45 zullen we de auto instappen naar Brussel. Om 4u45 zullen we aan de luchthaven staan, om 5u20 moeten we ingecheckt zijn en om 6u30 zullen we weer met onze voetjes van de grond gaan. Ook al is het nog maar een kleine twee maand geleden sinds we weg gingen, voelt het weer aan als een eeuwigheid.


Wintervakanties zijn ondertussen een traditie geworden. Normaalgezien trekken we naar een skioord, maar dit jaar kozen we ervoor om een citytrip naar Budapest te maken. Ik kocht me weer een ‘Wat & Hoe’ reisgids, en ook al heb ik een hekel aan een reis tot in de puntjes voor te bereiden, heb ik toch al een aantal dingen gelezen die mij nieuwsgierig maken, die ik zeker wil zien, eten en drinken, of activiteiten die in mijn ogen niet mogen ontbreken aan onze 5 dagen Budapest. In plaats van een offline lijstje voor mezelf te maken, deel ik gewoon even dit lijstje!

Thermale baden

Budapest is dé stad van de thermale baden. Er zijn heel veel oude, prachtige baden, het water zou een helend effect hebben en het principe ervan is al oeroud. De thermale baden bestaan uit een massa aan verschillende soorten baden, met verschillende temperaturen… Er zijn bubbelbaden, stoombaden, koolzuurbaden, modderpakkings, sauna’s, massages… Met andere woorden, een kuuroord om volledig tot rust te komen, maar dan in een prachtige oude setting met een architectuur om ‘U’ tegen te zeggen.

Gellért

gellert_bath3
Source
Het bad dat mij pràchtig lijkt is “Gellért”, een juweel van de art-nouveaustijl. Jammer genoeg mogen in de week mannen en vrouwen niet samen baden. Aangezien we van maandag tot vrijdag weg zijn en ik samen met Laurent op vakantie ga is dat dus niet ideaal!

Széchenyi

Széchenyi

Source
Széchenyi is het bad dat gekend staat om zijn mooie en grote buitenbaden. Uiteraard is er binnen ook nog een heel complex met alles er op en er aan. Széchenyi is in neoclassicistische stijl gebouwd. Het water zou door zijn samenstelling helende eigenschappen hebben voor gewrichtspijnen en artritis, maar sommige mensen komen ook naar daar om het water te drinken, het zou goed zijn voor maagkwalen, ontsteking van nieren en urinewegen. Of ik van het water zal drinken? Geen idee… Of ik in de warme buitenbaden zal zwemmen terwijl het buiten rond het vriespunt is? Zeker en vast! En stiekem hoop ik dat de rest rondom het bad nog eens wit gekleurd is, hoewel we daarvoor al geluk zullen moeten hebben…

Nagy Vasarcsarnok

Nagy-Vasarcsarnok

Source
Budapest heeft – zoals vele steden – een hele hoop markten. Nagy Vasarcsarnok is met zijn 180 kramen de grootste (overdekte) marktplaats van Budapest. Markten kunnen meevallen, maar ze kunnen evengoed tegenvallen (zo stond ik aan de grond genageld toen ik in de triestige verlaten markthal van Porto stond). Ik ben dus heel erg benieuwd hoe deze marktplaats zal zijn. Maar wat is er heerlijker dan zoals een échte local je groenten kopen op de plaatselijke mark, om dan in je appartement (dat je huurt van een local) te bereiden?

Mathyas Themplom

matyas-templom_2

Source
Toen ik 15 was ging ik voor 10 dagen naar Hongarije. Eén dag daarvan gingen we naar Budapest, en hoewel ik mij daar héél weinig van herinner zal ik de Mathyas Templom nooit vergeten. Het is een prachtig gebouw, het dak is adembenemend en je herkent het al van ver…

Margit-Sziget

Margitsziget_1

Source
Midden in de Donau ligt er een klein eilandje, ‘Margit-Sziget’ genaamd… Het is volledig autovrij en groen. Het eiland fungeerde ooit als koninklijk jachtdomein, later als religieuze enclave en tijdens de Turkse bezetting als harem. Hoewel van deze geschiedenis niet veel meer overblijft vind je hier en daar toch nog wat ruïnes. Ik vind het fantastisch dat er in het midden van een stad die doorkruist wordt door een rivier een groen en autovrij eilandje ligt, daarop rondkuieren en even tot rust komen lijkt mij dan ook heerlijk…

Orzaghaz

Parliament-Buildings_Side-view-of-the-Parliament-Building_3329

Source
Orzaghaz of parlementsgebouw in het Nederlands. Het is onmogelijk om naast dit gebouw te kijken. Het gebouw was af in 1902 en was toen het mooiste parlementsgebouw ter wereld. Nu, meer dan 100 jaar later is dit nog steeds het geval…

Iparmuvészeti Muzeum

Jaime-silva

Iparmuvészeti Muzeum
Source
Dit museum zou ik niet meteen bezoeken omwille van zijn uitgebreide collectie Toegepaste Kunst, maar eerder omwille van het gebouw. Dit gebouw is het klassieke voorbeeld van Hongaarse art nouveau gecombineerd met motieven uit de volkskunst en oosterse motieven. Het heeft een heel speciaal en kleurrijk dak, en – heel contrasterend – de binnenkant is volledig wit.

Even buiten de stad…

Wij gaan voor vijf volle dagen naar Budapest, tijd om een dagje buiten de stad te gaan zullen we dus zeker en vast hebben.

Fagaskereku Vasut

Fogaskerekű_hóban copy

Source
Met dit oude typische treintje rijd je gedurende 15 minuten doorheen de heuvels van Hongarije. De spoorlijn werd aangelegd in 1874 en was de derde spoorlijn in zijn soort.
Verder geraak je ook nog in de bergen met een trein die volledig bediend wordt door enthousiaste kinderen van 10 tot 14 jaar. Als je al iets verder bent geraakt in de Heuvels van Hongarije kan je ook nog eens een stoeltjeslift nemen. Genoeg speciale en leuke vervoermiddelen dus!

Szoborpark

Szoborpark
Source
Szoborpark is zoals men zegt een ‘dumpplaats’ voor communistische beelden. In 1991 stonden er in parken en op kruispunten nog steeds beelden uit de communistische tijd. in 1991 haalde men meer dan 40 beelden weg en werd er aan de zuidwestkant van de stad een openluchtpark ingericht om ze onder te brengen.

 

Ik zou het niet moeilijk hebben mijn lijstje nog wat langer te maken… Budapest is een stad met geschiedenis, prachtige gebouwen, art-nouveau, bruggen, koffiehuizen, rode wijn, paprika’s, markten en rommelmarkten, thermale baden, sfeer… met andere woorden; ik kijk er weer enorm hard naar uit om een nieuwe cultuur op te snuiven en te proberen begrijpen, om mijn ogen de kost te geven en bij te leren, om te genieten samen met Laurent en om volledig tot rust te komen.

1 Comment

  1. Het lijkt me echt een prachtige stad!
    Ik kijk nu al uit naar foto’s en een reisverslag. :)

    (En ik ben jaloers omdat ik deze week nog volop stage heb en ook op vakantie wil)

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.