4sq ftw

Foursquare, wacca, travel, reisblog,

Iedereen weet ondertussen al dat ik de persoon ben die graag eens wat nieuwe apps uittest. Dat is zeker niet anders op vakantie. Een tijdje geleden schreef ik al over City Maps 2go, maar deze keer wil ik het over een ander soort appje hebben, dat eigenlijk meer een social network is.


Foursquare is nuttenloos

Misschien zijn sommigen onder jullie er al mee bekend, maar voor de anderen eerst de samenvatting.

Foursquare is een soort social network waar het niet gaat over statussen of Tweets, maar over locaties en check-ins. Het komt er op neer dat je iedere keer wanneer je ergens komt, in een restaurant, station of op je werk, dat je je fictief inchecked door in de app te zeggen dat je daar aanwezig bent.

Je volgt dan een aantal vrienden, en zo kan je te weten komen waar ze zijn en wat ze doen. Je kan natuurlijk ‘liken’, commenten en badges winnen wanneer je ergens vaak komt.

Wanneer je heel vaak op dezelfde plaats komt, kan je de “Mayor” van die locatie worden. Dit heeft geen enkele functie, het is gewoon een fictieve titel. Maar dat kan wel leuk worden als je bv. met een collega strijdt om de mayorship van je werkplaats.

Als je dit allemaal aan mensen vertelt zullen ze je waarschijnlijk raar aankijken. Iedere keer aan de wereld laten weten waar je bent, gaat dat er niet wat over?

En ergens hebben ze wel gelijk. Je beslist natuurlijk zelf wanneer je iets online zet en wanneer niet, maar is dat nu echt nodig, is dat nu echt nuttig?

…of toch niet?!

Er is gelukkig wel nog een andere kant aan het hele Foursquare verhaal. Een kant die wel degelijk nuttig kan zijn.

Stel het je even voor, je bent op vakantie, in een vreemde stad. Het is 7u ’s avonds en je hebt honger, waar moet je nu beginnen met zoeken naar een goed restaurant? Je kan wat rondkijken en afgaan op hoeveel volk er zit, of afgaan op prijs of gezelligheid.

Op dat moment komt Foursquare goed van pas. Omdat het een toch wel druk bevolkt netwerk is, zitten zo goed als bijna alle restaurants (en andere locaties) van de grotere steden in hun database. Dat is al een mooi begin.

Maar het wordt nu pas echt interessant als je weet dat wanneer iemand inchecked, dat die ook een tip kan achterlaten.

Tips kunnen vanalles zijn, een korte review, een aanrader op het menu of misschien zelfs gewoon het wifi wachtwoord.

Foursquare1Wacca

1 review kan natuurlijk behoorlijk subjectief zijn, maar als het merendeel van de klanten positief is, kan je er wel van uitgaan dat je zeker niet slecht zal eten.

Naast tips achterlaten, kan je een locatie ook ‘liken’, wat uiteindelijk een algemene score geeft. Hieruit kan je afleiden of het al dan niet de moeite is.

4sq staat op mijn gsm, en wat nu?

De belangrijkste functie van heel de service is de zoekfunctie. Je kan zoeken om locatie, of je kan zoeken op een trefwoord, bv. “italiaans”. En dan zal je alle Italiaanse restaurants te zien krijgen.

Dan kijk je best eens naar de tips en score. Ziet dat er goed uit, sla het op, en zoek verder. Je hebt best eerst een paar opties, kies er dan de 2 of 3 beste uit, en ga dan eens even kijken.

En heel belangrijk, laat best zelf ook een tip achter, zo blijft de database groeien met goede informatie.

Foursquare2Wacca

Altijd voltreffers

We hebben deze methode al 10 tallen keren toegepast doorheen de laatste jaren, en bijna altijd met succes.

In Maastricht vonden we op die manier een super Italiaans restaurant. En daar leerden we ook dat je best reserveert als er zoveel goede commentaren zijn. In Boedapest vonden we op die manier vier keer een top restaurant voor een (naar onze standaarden) zeer lage prijs. En zelfs in Oostende vonden we op die manier een lekker restaurant die we anders nooit hadden ontdekt.

Allemaal dankzij de tips op Foursquare.

Foursquare of wacca

Nog een laatste leuk deel aan Foursquare is dat je lijsten kan maken. Niet te vergeten dat je meer kunt doen dan enkel restaurants zoeken. Je kan bv. lijsten maken van de leukste toeristische plekjes in je streek. Of je favoriete winkels om te shoppen. Andere gebruikers kunnen dan die lijsten gebruiken om nieuwe dingen te ontdekken.

Dat zouden we hier op wacca ook willen gaan doen. We zouden lijsten kunnen maken waar we geweest zijn, of waar we willen gaan. Of lijsten maken van onze top 5 plaatsen om te bezoeken. Of hebben jullie nog andere suggesties? Laat het zeker weten in de comments hoe jij zou willen dat we Foursquare gaan gebruiken op wacca.be

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.