Airbnb, een schat aan appartementen

Toen we naar Boedapest gingen besloten we om airbnb.com uit te testen. Ervaring leerde ons dat we appartementen verkiezen boven hotels. Na wat surfen op het internet kwamen we terecht op airbnb.com en wimdu.be. Wimdu testten we nog niet uit, maar het ziet er qua concept hetzelfde uit zoals airbnb.com (vandaar dat ik beide websites ook altijd samen neem).


Mensen die de websites en het concept nog niet kennen? Reizen zoals een local, zo beschrijven beide websites zich. De verhuurders op deze websites hebben doorgaans slechts één appartement dat ze te huur stellen. Het appartement bevindt zich helemaal tussen de locals in een doorsnee appartementenblok / wijk / … (weg met die ongezellige vakantieresorts!) en de verhuurder is voor jou een host. Voor je vertrek heb je contact met je host, je kan je vragen stellen en krijgt meteen antwoord. Ben je op vakantie en heb je problemen? Dan contacteer je je host, die helpt waar mogelijk en geeft je tips. Je verblijft in een doorsnee appartementenblok typisch voor die streek. Dat zorgt er voor dat je een veel nauwer gevoel met het land / de stad hebt waarin je verblijft. Een super initiatief dus…

Toen we keken naar een appartement voor Boedapest hebben we zowel airbnb.com als wimdu.be heel grondig bekeken. Uiteindelijk verkozen we een appartement dat op airbnb.com stond, maar dat had evengoed op wimdu.be kunnen staan (m.a.w. we vertrouwen beide websites, en zullen in de toekomst ook beide websites blijven hanteren).

Verloop van de boeking

Kijk je op booking.com en vind je een interessant appartement? Dan klik je gewoon op ‘book’ en binnen de kortste keren is jouw kamer geboekt (en soms ook al betaald). Bij airbnb gaat het anders te werk. Vooraleer je boeking definitief is moet je je voorstellen aan je eigenaar van het appartement en keurt de eigenaar jouw verblijf al dan niet goed. De eigenaar is verplicht binnen de 24u te antwoorden, dus je moet geen schrik hebben dat het een proces van lange duur is. Volgens mij moet je ook al heel rare dingen neerpennen in je eerste mail naar de eigenaar vooraleer ze je afkeuren (want hoe meer hun appartement bewoond is, hoe beter zeker?), zie dit dus zeker niet als een obstakel.

Toen we naar Budapest gingen kreeg ik binnen het uur een positief antwoord en kreeg meteen ook de vraag of er een taxi moest gereserveerd worden om ons van de luchthaven naar het appartement te brengen. Mag ik dat een luxe noemen? Voor ons vertrek mailde ik af en toe heen en weer met de host van het appartement. Ik had meteen het gevoel dat ik iemand ‘kende’  in Hongarije waarbij ik écht terecht kon en waarvan ik wist dat ik meteen antwoord zou krijgen indien er zich problemen voordoen.

Aankomst

Het klinkt mischien raar, maar voor de aankomst vreesde ik wat. Wat als onze host ons vergeten is (ondanks dat we de dag daarvoor toch nog contact hadden)? Wat als er opeens geen host te bespeuren is? Wat als we de bel van het appartement niet vinden? Hoe zal dat daar in zijn werk gaan?

De taxi zette ons af voor het appartement, en toen stonden we daar… Voor een oud vervallen appartement, op zoek naar de juiste naam op de bel die we maar niet vonden. Na even rondkijken en zeggen ‘uiiihh, wat moeten we nu doen?’ ging de voordeur open. De host had ons dus wel degelijk zien toekomen en was naar beneden gegaan, maar dat doe je uiteraard niet in twee seconden…

We kregen een rondleiding, babbelden even met de host, regelden wat praktische zaken en onze host gaf ons wat tips en een nummer van een betrouwbare taximaatschappij.

Het appartement

largelarge-2large-1large-3

Source

Hoe triestig ons appartement er uitzag langs de buitenkant, zo mooi en adembenemend was de binnenkant. Het was volledig gerenoveerd, heel hoge plafonds, prachtige planken vloer, grote dubbele deuren… Wat te vergelijken met een herenhuis in België, alleen op de Hongaarse manier
De keuken was groter dan thuis (wat ook niet zo moeilijk is), de living was suuuuper gezellig, we hadden 2 slaapkamers (waarvan wij de rustigste slaapkamer kozen om te slapen en de andere als ‘valies-dump-kamer’ gebruikten) en een kleine maar volwaardige badkamer. Perfect. Zelfs zo perfect dat we het appartement wilden meenemen op het vliegtuig om het hier in centrum Gent neer te planten. Zelfs zo perfect dat we na ons restaurantbezoek ’s avonds steevast nog een wijntje dronken in onze droomliving.

Stereoinstallatie met het bijpassend AUX kabeltje, heel veel kaarsenhoudertjes, sfeerverlichting… Het was er allemaal aanwezig. Maar evengoed bakboter, smeerboter, confituur, olijfolie, kruiden, bouillonblokjes… was aanwezig in het appartement. En dit lieve mensen? Heb je niet als je een appartement huurt bij een reisbureau of via booking.com…
Als we ons appartement verlieten zagen we vaak een oud mevrouwtje die bovenaan op haar balkon aan het rondwandelen was. Ook zagen we regelmatig andere buren, en het voelde zo goed om even vriendelijk te kunnen lachen of een goededag te werpen naar wildvreemde mensen die je anders nooit zou kunnen bereiken.

Ons appartement gaf ons voor vijf dagen het gevoel dat we daar écht woonden. Het feit dat onze kamer niet elke dag gekuist wordt, dat we geen groot ontbijtbuffet hebben en dat we de afwas moeten doen weegt voor mij persoonlijk helemaal niet op tegen het feit dat je ergens écht woont, dat je een living hebt waar je na je citytripdagje helemaal tot rust kan komen met kaarsjes, een glaasje wijn en de muziek die uit een goede stereoinstallatie komt. Dat je échte buren hebt, dat je kan leven op het tempo dat jij wil (en niet ontbijt van dan tot dan) of dat je geen last hebt van poetsvrouwen die ongevraagd je hotelkamer binnendringen (en het bordje ‘niet storen’ straal negeren). Oké, jullie snappen het wel zeker dat we appartementen verkiezen boven een hotel?

Nu hoor ik al een aantal mensen denken ‘jamma jamma, quanta costa?’. Wel, helemaal niet zoveel. We betaalden per nacht €35, wat neerkomt om €17,5 per persoon per nacht. Uiihhmm… Wie zegt dat je in slaapzalen in een hostel moet slapen om goedkoop op vakantie te gaan?

Voor de lezers onder ons die naar Boedapest gaan, kan ik het appartement alleen maar aanraden… Voor de andere lezers kan ik airbnb.com enorm aanraden. Onze vakantie voor deze zomer staat nog niet vast, maar wat we wel al weten is dat we opnieuw zullen boeken met airbnb.com of wimdu.be… Hebben jullie ervaring met airbnb / wimdu en waren jullie even enthousiast? Of zijn er nog andere websites waarvan we het bestaan nog niet afweten, maar die eigenlijk steengoed zijn?

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.