Stresserende vakantie

Het is misschien niet direct iets wat je verwacht van een reisblog, maar ik wil het eens hebben over iets dat ik niet zo leuk vind aan reizen, nl. de aankomst dag.


Ga even mee in mijn denkwijze

Je staat ’s ochtends op, legt nog de laatste zaken klaar en dan begint het: “Heb ik wel alles mee? Wat als ik nu iets super belangrijks vergeet? Toch zeker voor de vierde keer nog eens controleren of ik wel mijn identiteitskaart mee heb.”

De stress heb je zeker al klaar zitten in je valies.

Je vertrekt mooi op tijd, maar je hoopt echt geen file tegen te komen op de baan.

In de luchthaven is het altijd een beetje zoeken, want je bent daar duidelijk niet alleen en het is waarschijnlijk weer een jaartje geleden dat je nog eens heel het check-in proces door moest gaan.

Eens aangekomen begint de echte vakantie… of toch nog niet helemaal, eerst nog die huurauto gaan zoeken. Je zocht weer mooi de goedkoopste maatschappij uit, maar het filiaal bevindt zich ergens op een paar kilometer van de luchthaven. Wachten op de shuttle bus is dus de boodschap… als die ten minste afkomt.

Eindelijk, je zit in de auto, nu enkel nog een paar uur rijden en navigeren op wegen in een land waar je nog nooit eerder was… makkelijk toch.

Op weg naar de rustige B&B met dat prachtige uitzicht op het platte land, dat zal je GPS (of jij) zeker eenvoudig vinden.

Woeps, nog eens file…

Woeps, nog eens verkeerd gereden…

Op reis gaan kan echt stresserend zijn en de ene heeft er meer last van dan de ander.

Jammer genoeg ben ik nu eenmaal zo iemand, maar ik ben er van overtuigd dat er tussen onze lezers (of hun partners, kinderen, vrienden…) zeker nog zo mensen zitten.

De eerste avond, dag of misschien zelfs meerdere dagen kan je wat met een slecht gevoel zitten. De stress en drukte van de heenreis kunnen daar een grote oorzaak van zijn, maar dat is niet het enige. Je kan het gevoel hebben dat je misschien de verkeerde stad of een fout appartement gekozen hebt. Je hosts maakten misschien ’te mooie’ foto’s of kreeg je een fout beeld door Google Streetview. Of misschien kan je gewoon je werk nog niet helemaal loslaten.

Er kunnen heel wat oorzaken zijn om jou een slecht gevoel te geven op vakantie. En wanneer dat zo is moet je gewoon kunnen zeggen: “Wacht eens even, ik ben op vakantie. Ik kijk hier al maanden naar uit, dit gaat de max worden!”

Gemakkelijk, toch?

Natuurlijk niet. Dat weet ik maar al te goed. Maar gelukkig zijn er een heel aantal zaken waardoor ik toch helemaal in de vakantiestemming kan raken.

De super tips (toch voor mij)

  • Het belangrijkste om je goed te voelen op vakantie is een super partner. Bij voorkeur een partner die zich wel direct thuis voelt en jou over de streep kan halen. Wat voor jou een reispartner is vul je uiteraard zelf in, je lief, echtgenot(e), vrienden of misschien zelfs kinderen.
  • Huur je een appartement (of zelfs een hotelkamer), maak dan volledig je valies leeg. Geef alles een plekje, vul zo veel mogelijk kasten, maak er een tijdelijke thuis van. Na een mooie dag of zelfs als bv. het weer tegen zit, kan je dan altijd terug keren naar een gezellig plekje.
  • Doe de eerste volle dag geen extreme uitstappen. Waarom zou je ook, je hebt nog niet eens de streek rond je verblijfplaats gezien. Rij gewoon wat rond met de wagen. Ga niet ver, doe het rustig aan. Geniet er van.
  • Nog op die eerste dag kan je misschien een mooi meertje, strand of uitzicht zoeken om gewoon even te gaan zitten en genieten. Neem eventueel ook een picknick mee en een goed boek.
  • Zoek een lokale supermarkt op en doe de inkopen voor de eerste dagen. Het moet toch gebeuren en moest je iets thuis vergeten zijn, kan je dit ook meteen oplossen.

Doe er echt alles aan om je op je gemak te voelen. Je bent ten slotte op vakantie. De bedoeling van vakantie is om te ontstressen, je gedachten te verzetten en je goed te voelen.

Er zijn waarschijnlijk nog veel meer methodes om ten volle van je vakantie te kunnen genieten. Uiteraard mag je die hier altijd delen, zowel voor de andere lezers als voor mij.

2 Comments

  1. Wel ik herken mezelf hier in :) Daarom zal ik ook altijd zorgen een ochtendvlucht te nemen (maar niet té vroeg zodat je nog op je gemak op de luchthaven geraakt) zodat je rond de middag je bagage hebt. Ik zal ook nooit daarna nog een halve dag reizen op de planning zetten, als het kan de eerste nacht dicht bij de luchthaven logeren. Ik zou anders te veel stressen over vertraging met vlucht of trein of shuttle of whatever. Zo gaan we binnenkort op rondreis door Italië per trein en we vliegen op Pisa, overnachten doen we de eerste nacht bij Firenze wat vlakbij is, en de laatste nacht in Lucca op 30 min zodat we weten dat we er zeker zullen raken ook als de treinen bijvoorbeeld ineens staken ofzo. Ik heb altijd een B-plan nodig om gerust te zijn :-)

    • Een b-plan kan in sommige situaties echt goed van pas komen. Maar misschien moeten we ook wel eens kunnen zeggen: “Ok, de plannen lopen niet zoals gedacht, laten we er gewoon het beste van maken”. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan :)

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.