Toscane roadtrip 1: Parco Regionale delle Alpi Apuane

De eerste roadtrip die we maken gaat volledig langs het ‘Parco Regionale delle Alpi Apuane’. We slapen in Pariana, een heel klein bergstadje – dichtbij Massa – dat flirt met de grens van het natuurpark. Het leek ons dus ideaal op deze manier de omgeving en vooral de natuur te ontdekken. We reden naar het stadje Castelnuovo di Garfgnana, het stadje Barga was het eindpunt. De kaart illustreert onze trip (indien je niet de hele route ziet, kan je dit bekomen door uit te zoomen m.b.v. de ‘-‘ knop):

Gedetailleerde google maps beschrijving

De route

A – Pariana

toscane-roadtrip-11

Wij slapen in Pariana, een heel klein bergdorpje in Noord-Toscane. Je hebt er een prachtig zicht op de stad Massa en de kust, maar de rust van de bergen. We vertrekken dus van hier…

B – Picknick

toscane-roadtrip-10
We hebben al heel wat bergpassen, stijle baantjes en prachtige uitkijkpunten achter de rug. Uiteraard zijn we af en toe uitgestapt om te genieten van de natuur. Onderweg kom je heel wat restaurantjes tegen, maar wij kozen er voor om een picknick van thuis mee te nemen. We vinden een gezellig meertje waar we helemaal alleen met het geluid van de natuur onze ‘bokes’ verorberen. zà-lig genieten!

C – Castelnuovo di Garfagnana

toscane-roadtrip-09
Onze eerste ‘grote en geplande’ stop is ‘Castelnuovo di Garfagnana’. Eerlijk gezegd is dit stadje een tegenvaller. Er is zo goed als geen leven te bespeuren en ook het pittoreske karakter ontbreekt. Uiteraard vinden we wel een aantal kleine gezellige plekjes, maar je hebt niet het gevoel in een prachtige authentieke Italiaanse stad te vertoeven. Na een klein half uurtje wandelen besluiten we terug te gaan naar de auto en hopen we dat onze volgende stop wel aan onze verwachtingen zal voldoen.

D – Italiaanse kerkhoven

toscane-roadtrip-03

Tijdens de roadtrip zag ik in de vlucht al eens een prachtig kerkhof. Zijn speciale karakter sprong me meteen in het oog. Tussen Castelnuovo di Garfagnana en Barga komen we onverwachts nog een kerkhof tegen. We stoppen even om het te bekijken. Jammer genoeg kan je het kerkhof niet betreden en moet je door een hek kijken, toch ziet het er heel mooi uit. Het is ommuurd door familiegraven die een huisje hebben. Op het ‘middenplein’ zie je heel wat andere graven. Voor een klein kerkhof in de bergen ziet dat er verrassend mooi uit. Ook hadden heel veel graven mooie bloemen staan – wat bij ons niet altijd het geval is!

E – Barga

toscane-roadtrip-12toscane-roadtrip-07toscane-roadtrip-05toscane-roadtrip-04

Barga laat ons het gevoel dat we hadden bij Castelnuovo die Garfagnana volledig vergeten. Het is een stad met weinig toeristen, maar heel charmante straatjes. De Duomo staat op een heuvel, en als je die beklimt heb je een prachtig zicht op de stad. We wandelen langs heel wat kleine straatjes, genieten van het uitzicht boven, eten ons eerste échte Italiaans ijsje (en betalen voor 3 grote bollen amper €2!) en genieten van de rustige sfeer die het stadje uitstraalt.

De terugrit

toscane-roadtrip-02

Typisch aan Parco Regionale delle Alpi Apuane zijn de marmergroeves die spectaculaire uitzichten opleveren.

toscane-roadtrip-01

In de terugweg zitten de bergen verstopt achter de wolken. Op de ene plek levert dat prachtige zichten op, op de ander plek zie je geen steek meer…

In de late namiddag rijden we langs dezelfde weg terug naar Pariana en stoppen we weer langs een aantal mooie uitkijkpunten. Het is verwondelijk hoeveel nieuwe dingen je ziet!

Conclusie

Gedurende de trip zie je het landschap continu veranderen. In het begin passeer je een aantal kleine bergdorpjes, maar hoe verder je de bergen inrijdt, hoe minder je er tegenkomt. Je rijdt langs heuvels, bergen, marmergroeves. Je hebt wegen in de bossen, wegen met prachtige uitzichten… Het is een trip met de afwisseling van natuur en stadjes, wat voor mij ideaal is. Verblijf je in het Noorden van Toscane? Dan raad ik jullie zeker en vast aan eens een trip te maken in / langs Parco Regionale delle Alpi Apuane, al dan niet de roadtrip die wij maakten.

3 Comments

  1. Prachtige foto’s… :-) jullie hebben precies een vakantie in een sprookje … geniet er van!!!

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.