Toscane roadtrip 2: Pisa en Lago di Massacuccioli

Grotere kaart weergeven

Onze tweede roadtrip door Toscane bracht ons naar het mekka van het Italiaanse toerisme: Pisa, en de rust van de Italiaanse natuur: Lago di Massacuccioli. We combineerden heel bewust het drukke met het rustige. Zoals bij onze eerste roadtrip vertrokken we vanuit ons dorpje ‘Pariana’.

B – Pisa

lagomassacuccioli-wacca-05lagomassacuccioli-wacca-08featurediamgelagomassacuccioli-wacca-06

Laurent ging al meermaals naar Pisa en had me gewaarschuwd ‘Pisa is écht niets! Alleen een hoop belachelijke toeristen bij elkaar’. Hing het van hem af, gingen we er niet naartoe. Maar ik als Italië-noob wilde dan toch eens zien waarom er zoveel volk elk jaar afreist naar Pisa. We hoefden niet extreem lang te rijden, dus als het de moeite niet was, was dat nu ook geen ramp.

Pisa is inderdaad zoals Laurent zei. Een hoop mensen bij elkaar en ‘nen scheven toren’. De gebouwen zijn mooi, de scheve toren kleiner dan verwacht.

De toren van pisa beklommen we niet vanwege de lange wachtrij en de prijs. Wil je dit toch doen? Dan betaal je €15 per persoon. Wil je de lange wachrijen vermijden? Dat kan, voor €17 kan je hier op voorhand reserveren.

Nadat we de toren van Pisa en de bijhorende gebouwen van dichtbij bekeken hadden liepen we door naar de stad. Opeens waren de meeste toeristen verdwenen en konden we even genieten van de stad zelf. We maakten een mooie wandeling langs het water, kochten een ijsje (dat in de stad goedkoper is dan bij de monumenten zelf!), liepen langs de winkelstraat…

Ook al is Pisa inderdaad wat overroepen, toch ben ik blij er geweest te zijn. Tip: ga je naar Pisa? Rek dan ook even de tijd uit om in de stad zelf te lopen. Het is gewoon zonde die links te laten liggen…

C – Lago di Massacuccioli

lagomassacuccioli-wacca-03lagomassacuccioli-wacca-04lagomassacuccioli-wacca-02

Om de drukte van Pisa te compenseren reden we naar Lago di  Massacuccioli. Het is een meer in de provincie van Lucca. Er wordt niet in gezwommen en het grootste deel kan je zelfs niet betreden. Het is een natuurgebied waar vele vogels en andere dieren rustig thuis zijn zonder gestoord te worden door de mens.

Gelukkig is er toch een klein stukje van dit prachtige meer opengesteld voor ons. Er is een wandelpad aangelegd dat je doorheen de moerassen van Lago di Massacuccioli voert. Onderweg vind je een aantal uitkijkposten op plaatsen waar er veel vogels ‘wonen’. De wandeling is niet ver en moeilijk. Wij deden er – met stops aan de uitkijkposten – ongeveer een uur en een half over, maar als je gewoon stapt langs de weg kan je op 30 minuten al terug aan je auto staan.

Het wandelpad noemt ‘Oasi di Massaciuccoli’ en vind je door naar de straat ‘Via del Porto‘ in het dorpje ‘Massaciuccoli‘ te rijden.

Maar weinige toeristen vinden hun weg naar dit stukje natuur, gedurende onze wandeling kwamen wij 2 gezinnen tegen. Voor de rest liepen we er alleen…

Conclusie

Pisa is iets dat je toch eens ‘moet’ gedaan hebben als je in de buurt bent (zelf zou ik er geen 2 uur voor in de auto zitten). Verwacht geen wonderen, maar wel een gezellige voor- of namiddag. Weet dat Pisa een van de mekka’s van het Italiaanse toerisme is en dat je er zéker niet alleen bent.

Lago di Massacuccioli is rustig, mooi en heel contrasterend met Pisa. Juist daarom zo ideaal om beiden te combineren. Ik kan het alleen maar aanraden…

1 Comment

  1. Ik heb mijn mening over Pisa ook moeten herzien. Maar op het Mirakelplein is een bezoek aan één van de musea ook echt wel een aanrader. De Camposanto bijvoorbeeld, maar ik ben dan ook gek op zuilengalerijen, en alleen al daarvoor was het de moeite :-)

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.