Parijs: van de Arc de Triomphe naar het Louvre

 

Op de eerste dag van onze Parijs citytrip liepen we onder andere van de Arc de Triomphe naar het Louvre. Het is iets wat vele mensen met de metro doen, maar deze wandeling is anders wel de moeite waard!


Grotere kaart weergeven

Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe is het bekende monument dat Napoleon liet bouwen ter ere van zijn militaire triomfen. Helaas werd de kolossale boog pas vijftien jaar na zijn dood voltooid.

Helemaal onverwachts konden we – als jongere – gratis binnen. We beklommen de 284 treden en werden beloond met een adembenemend uitzicht over Parijs. Het is ook een waar schouwspel om alle auto’s gelijk gekken rond de Arc te zien rijden. Een echte aanrader dus!

arc-de-triomphewacca-parijs-eiffeltoren-04 arc-de-triomphe arc-de-triomphe arc-de-triomphe

Praktisch

Wil je de arc de triomphe bezoeken? Je hoeft het drukke rondpunt niet over te steken, maar er is een tunnel die je er veilig naartoe leidt. Voor kinderen onder de 18 is de toegang gratis, idem voor Europese inwoners van 18 tot 25.

Champs-Elysées

Een van de lanen langs de Arc de Triomphe is de Champs-Elysées. We liepen ze helemaal af en snoven de drukte op.

Het is de meest prestigieuze en brede laan van Parijs. Je vindt er tal van chique winkels, cafés en bioscopen. Zeker en vast de moeite om die laan eens volledig af te wandelen en eventueel wat winkels binnen te lopen. Oh en nog een leuk weetje! De gemiddelde huur op de Champs-Elysées is €600 000 / 100 m² per jaar. Dit is de op twee na duurste winkelstraat (fifth avenue in New York staat op nummer een).

Petit Palais en Grand Palais

Toen we van de Champs-Elysées kwamen werd ik aangetrokken door Le Grand Palais en Le Petit Palais. We sloegen dus de Avenue Winston Churchill in om ze van wat dichter te gaan bekijken.
Beide paleizen werden opgetrokken voor de wereldtentoonstelling in 1900. Deze art-nouveau gebouwen worden nu gebruikt als expositieruimte. We gingen er niet binnen, maar ik kan me goed voorstellen dat de binnenkant even imposant is als de buitenkant!

wacca-parijs-louvre-06 wacca-parijs-louvre-05

Pont Alexandre lll

Vanop de Avenue Winston Churchill kwamen we rechtstreeks uit op de bekende Pont Alexandre lll. Ook deze brug is in Art-Nouveaux stijl en werd op hetzelfde moment gebouwen als Le Grand en Le Petit Palais.

arc-de-triomphe

Place de la Concorde

Onze volgende stop was Place de la Concorde. Het eerste wat me opviel is hoe ongestructureerd het plein is. Net zoals aan de Arc de Triomphe ging het verkeer er wild tekeer. Als voetganger stond je plots in het midden van de straat voor een rood licht terwijl auto’s langs jou zoefden. Ik kan mij goed voorstellen dat toen men het plein in 1763 aanlegde, het veel mooier en imposanter was dan nu. Het hoopje wanorde.

Het plein is 8 hectare groot. In 1836 had men het lumineuze idee om er de 23 meter hoge obelisk van koningin Hetsjepsoet uit Luxor te plaatsen. Iets wat je niet meteen verwacht in een stad als Parijs, maar hee, hij staat er wel!

wacca-parijs-placedelaconcorde-

Jardin des Tuileries

Deze tuin is de prachtige toegangsweg naar het Louvre. In de zomer lijkt het mij de ideale plek om er je picknick te verorberen, op de stoeltjes aan de fontein of in het gras op een dekentje.

Wat er zo fantastisch is aan deze plek? Het reuzenrad, de obelisk, de arc de triomph, het staat allemaal in een kaarsrechte lijn waarop je vanuit deze tuin zicht hebt!

wacca-parijs-louvre-03 wacca-parijs-louvre-04

Het Louvre

Het Louvre, het bekende Louvre. De ene persoon zei dat het niet meteen de moeite was om het te bezoeken, de ander kon er niets slecht over zeggen. Wij besloten dat we Parijs vooral langs de buitenkant wilden gezien hebben, dus we hebben het Louvre niet bezocht (waarop mijn meme deze week zei dat dat een schande was, woeps).

Aan het Louvre heb je ook een soort van een shoppingcenter. Als je lief shopmanager is bij een apple premium reseller, dan is het logisch dat je op zoek gaat naar de apple winkel in het Louvre zeker?

wacca-parijs-louvre-01 wacca-parijs-louvre-02

 

Besluit

Deze wandeling is 4,3km lang. Wij deden er een lange voormiddag over (lees: we lunchten pas laat). Zonder stoppen zou je er volgens google 53 minuten over doen, maar uiteraard doe je zulke wandelingen op het gemak en stop je geregeld. Wij kunnen deze trip eigenlijk alleen maar aanraden, aangezien je het ene boeiende achter het andere ziet…

1 Comment

  1. Als je dat allemaal bekijkt heb je zo zin om te vertrekken, te proeven en echt te genieten van die historische stad…

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.