Toscane: de grootstad Firenze

Al heel wat rustige natuurdagen in Toscane waren verstreken. Tijd om weer de Italiaanse drukte in te duiken. Firenze! Van de grotere Toscaanse steden die we bezochten was Firenze mijn absolute favoriet. Zo toeristisch, maar zo schoon, culinair en gezellig!


Schoon Firenze

Duomo

Eens we toegekomen waren in Firenze wilde ik meteen op zoek naar de Duomo. Mijn verwachtingen waren hoog, en werden volledig ingelost! Eigenlijk zeggen de foto’s genoeg… De kathedraal is rijkelijk versierd, je kan er uren naar staren (wat we ook deden, elke gevel bekeken we héél aandachtig) én het is de op drie na grootste van Europa.
En wat ik nog het ‘machtigste’ vond? De smalle straatjes, met de typische Italiaanse huisjes die je naar de Duomo leiden. Eenvoud en dan BAM, de Duomo van Firenze.

firenze-florence firenze-florence firenze-florence firenze-florence firenze-florence
 

Ponte Vecchio

Vraag mij niet waarom, maar over de Ponte Vecchio had ik op voorhand een ongelofelijk romantisch idee. De brug op zich liet niet meteen de grootste indruk op mij na. Maar wel het zicht dat je vanop de Ponte Vecchio had en het zicht dat je had als je er van een afstand naar keek!

firenze-florence firenze-florence
 

Piazza della signoria

Pizazza della Signoria, nog een van de culturele hoogstandjes. Je vindt er de kopie van David van Michelangelo. Maar dit is niet het enige beeld op het plein. Ter ere van belangrijke sociale en politieke gebeurtenissen staan er heel wat beelden op het plein.

firenze-florence firenze-florence
 

San Lorenzo

Deze mooie parochiekerk vind je op de Piazza di San Lorenzo (een plein dat overigens bezaaid is van marktkraampjes).

firenze-florence
 

Culinair Firenze

In Firenze aten we veel Italiaanse lekkernijen. Via Foursquare kwamen we op de meest verrassende plekjes terecht die we alleen maar kunnen aanraden!
 

Vergeten charme

Ergens in een klein zijstraatje bestelden we een heerlijke lunch. Een opgewarmd broodje met allerlei lekkers tussen. Helaas ben ik de naam van deze plaats vergeten!

firenze-florence
 

Grom

Het beste ijsje dat we in Toscane aten! Bij Grom staan ze al van buiten aan te schuiven voor een vieruurtje. Ze hebben hun zelfgemaakte smaak ‘Grom’. Die moest ik uiteraard ook proeven, maar was niet meteen mijn favoriet. Geef mij maar de caramelsmaak, omnomnom!

grom_firenze_wacca_reisblog

Cafè Gilli

Behoorlijke chique bedoening daar, bij Cafè Gilli. Toen het wat begon te druppelen sprongen we er binnen. Ik bestelde een cappuccino. Laurent dronk een espresso. Beiden goedgekeurd! We hadden een gezellig zicht op het Piazza della Repubblica. Ideale plaats om aan de regen te ontsnappen en te genieten van een goeie Italiaanse koffie!

cafegilli_firenze_wacca_reisblog_02

Trattoria Borgo Antico

Deze Trattoria ligt op het met studenten bezaaide Piazza Santo Spirito. We bestelden er een karaf rode wijn als aperitief en genoten. Het zag er niet het beste restaurant uit om te eten, maar om een aperitiefje te drinken op het terras was het ideaal!
 

Pizza Gusto

And last but definitely not least… Pizza Gusto! Nog nooit, maar dan echt nog nooit at ik zo een heerlijke pizza! Gusta Pizza staat – volledig terecht – bekend als de beste pizzeria van Firenze. Niet meteen de meest hippe plaats (lees: had ik er op voorhand niet over gelezen was ik er ook nooit binnen gestapt), maar de lekkere pizza’s maakten het helemaal goed! Het restaurant ging open om 19u. We wilden er niet om 19u stipt ’toestuiken’ dus kwamen toe tegen 19u10. Wat we niet wisten is dat er een rij tot ver in de straat ging staan! We gingen in de rij staan en twijfelden even of we wel gingen wachten. Maar, goede reviews online én een rij tot buiten. Dan moet het wel de moeite zijn zeker? Eens we binnen waren werd de bestelling aan de toog opgenomen. De drankjes moesten we zelf uit de frigo nemen. Omdat het er binnen klein is en al volledig volzet was, namen we de pizza mee naar buiten (want wachten op een vrij tafeltje is onmogelijk). We aten onze pizza – naast tientallen anderen – op op het piazza Santo Spirito. Niet meteen het meest romantische dinertje, maar de smaak van de pizza maakte het volledig goed! Je kan bij Pizza Gusto kiezen uit 9 pizza’s en de prijs varieert van 6 – 12 euro. Je moet er niet gaan om chique en gezellig te dineren, wel voor een échte Italiaanse pizza.

gusta_pizza_wacca_reisblog

Conclusie

Het is het lekker eten, de gezellige winkels, de mooie monumenten… die van Firenze de perfecte daguitstap maakten! Ik zeg het niet vaak – want de wereld heeft zoveel mooie plekken – maar Firenze is een stad waar ik nog naartoe zal trekken!

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.