Gastblog: Londen en zijn parels

Zoveel mensen hebben zoveel boeiende dingen te vertellen over reizen en ervaringen. Vanuit dit standpunt publiceren wij maar al te graag af en toe een gastblog. Britta Verheeken van tweehuizenverder.be ging een tijdje geleden naar Londen en vertelt haar verhaal. Uiteraard zijn alle onderstaande foto’s van Britta’s hand.

Vorige zomer kreeg ik een vraag: of ik mee wou naar Londen, maar dan wel ‘als een echte toerist’? Ding ding ding, ging het in m’n hoofd. Nostalgische gevoelens: check! Zo gezegd, zo geboekt en in september trokken mijn twee vriendinnen en ik per trein naar de Britse hoofdstad.


londen-britta-wacca-01

Onze uitvalsbasis was het Charing Cross Hotel (metro: Charing Cross), vlak naast Trafalgar Square. In iedere reisgids staat dat dit plein wordt beschouwd als het middelpunt van de stad, ik hoef er bijna niet meer bij te vertellen dat we dus goed zaten! Het was er bovendien zeker en vast aangenaam om te verblijven, maar bij een vier sterren categorisering verwacht je dat ook wel. Een bonte mengeling van gasten ook, je had enerzijds toeristen en anderzijds massas zakenlui die één van de events kwamen bijwonen die er iedere dag plaats vonden. Maar het hield elkaar mooi in evenwicht.

Een beetje ‘verborgen’ achter ons hotel lagen de Hungerford en Golden Jubilee Bridges. Over die eerste brug rijdt al ruim honderd jaar openbaar vervoer, die andere twee werden geopend in 2002 en zijn twee romantische (maar die interpretatie is de mijne) voetgangersbrugjes. Eentje aan iedere kant van de Hungerford Bridge. ’s Avonds heb je er een prachtig uitzicht op de Thames en de verlichte gebouwen aan de oevers. Als je dat wil zien, twijfel dan geen seconde en loop deze twee brugjes even af.

The tourist way

Omdat één vriendin compleet onbekend was met Londen, wou zij graag enkele typische publiekstrekkers bezichtigen.

londen-britta-wacca-13

The Tower of London

Deze populaire massieve site naast de Tower Bridge is de meesten niet onbekend. De geschiedenis ervan gaat dan ook al bijna een millennium terug. Niet het meest goedkope om te bezoeken maar het is echt wel groot, dus je bent er zeker enkele uren zoet. Alles zit dan wel ingekapseld tussen dikke stenen muren en houten plankenvloeren, wat er te zien is is gevarieerd. Van kroonjuwelen tot foltertuigen, voor ieder wat wils, wij vonden het in ieder geval de moeite!

De Tower Bridge mag dan wel Londen’s bekendste brug zijn, uiteindelijk rijdt ze bomvol met auto’s en is ze allesbehalve fotogeniek te noemen wanneer je er goed en wel op staat. Van op een afstand is dat een ander verhaal.

londen-britta-wacca-12

The Harry Potter Studio Tour

Twintig minuutjes, erg vlot, treinen uit het centrum van de stad ligt de (reconstructie van) de Harry Potter studios. Wij zijn alle drie met deze boeken en films opgegroeid en daarom leek het ons fijn om dit te bezoeken. Je loopt als het ware door de Harry Potter wereld, of toch een gedeelte daarvan. De drie ‘voorziene’ uren voor een bezoek op de website zijn echter wel héél ruim gerekend, wij hebben ons niet gehaast en waren op 2 à 2,5 uur terug buiten. Leuk om doen als je fijne herinneringen koestert aan het verhaal, anders is er weinig aan.

londen-britta-wacca-09 londen-britta-wacca-10 londen-britta-wacca-11

The ’tourist’ way

We hebben ook echter dingen gedaan die populair zijn onder de toeristen, maar ook hordes ‘locals’ aantrokken. Vergelijk dit met plaatsen zoals het SMAK in Gent.

British Museum

Iets meer in het noorden van de stad is het British Museum gelegen. Dit is, op de tijdelijke expo’s na, gratis te bezichtigen en méér dan de moeite waard. Al is het maar voor de knappe glazen dakconstructie. Het museum is groot en herbergt voorwerpen uit vele werelddelen. Alles krijgt z’n plaats en iedere vleugel is een nieuwe ontdekking. Je kan hier perfect een hele dag (dagen?) rond kuieren, maar op een halve heb je het meeste wel gezien.

londen-britta-wacca-15 londen-britta-wacca-14

Tate Modern

Het bekende museum van moderne kunst is gelegen aan de oever van de Thames. Er staan vele installaties maar ook surrealistische schilderijen hangen er tegen de muren. De permanente collectie is niet spectaculair groot, hier kom je dan ook vooral voor de tijdelijke exposities. Een gedeelte hiervan is ook betalend. Deze hebben wij toen niet bezocht omdat ze ons niet interesseerden maar er zijn vaak wél leuke dingen te zien (hou dus hun agenda in de gaten)!

londen-britta-wacca-03 londen-britta-wacca-04 londen-britta-wacca-05

 

Recht tegenover Tate Modern ligt de Millennium Bridge die je misschien herkent uit de zesde Harry Potter film. Een indrukwekkend ‘staaltje’ bouwkunst dat zéker uitnodigt om eens over te wandelen.

londen-britta-wacca-07

Natural History Museum

Eerlijk: hiervoor stond ik niet te springen. Natuurwetenschappen zeggen mij niet zo heel veel. Ik liep dit museum dan ook met weinig verwachtingen binnen. Over de (interieur)architectuur kunnen we kort zijn: wat-een-gebouw! Op de futuristische ‘cocon’ ergens in het gebouw na is het gebouwd in een klassieke stijl maar vol detail en overduidelijk bedacht op zien en gezien worden. Wat ons alle drie wel tegenviel was de drukte. We waren er op zaterdag, samen met alle Londense koppels en hun jonge kinderen, of zo leek het althans. De presentatie van de collectie was ook niet alles. Er waren zeker weten mooie stukken te zien maar ten eerste was de hal met de dino’s gesloten en ten tweede stond alles véél te dicht op elkaar gepropt. Dit is een museum dat echt een renovatie en opschoning kan gebruiken. Het zou, zelfs voor non-enthousiastelingen zoals ik, een TOPPER kunnen zijn maar het was het gewoon nét niet. Hier ging ik met gemengde gevoelens weer buiten.

The hipster way

Het leek me echter tof om ook enkele iets minder platgetreden paden te betreden, zo deden we ook nog een paar dingen iets meer ‘out-of-the-box’.

The Saatchi Gallery

Met voorsprong de meest bekende galerij van Londen. Ik verwachtte mij aan een klein, bescheiden pandje maar niets was minder waar. Het ziet er megalomaan, met zuilen en al, uit langs buiten maar is sober en strak aan de binnenkant. Wit gepolijste muren, houten vloeren en inoxen/glazen balustrades, niet veel meer of minder. De kunst is modern van aard en toen wij er waren lag de focus duidelijk op installaties. Er hing een ontspannen sfeer en het was er lekker rustig, en dat op een zaterdagochtend. Ook is het gelegen in een fijne buurt met vele winkels, maar in tegenstelling tot Oxford/Regent Street hoef je hier niet over de koppen te lopen. Mits een wandeling is dit goed te combineren met het Natural History Museum.

The Serpentine Pavilion

Dit was een tijdelijk paviljoen in de Kensington Gardens. We wouden graag langs een park passeren en besloten voor deze Gardens te gaan. Zeker fijn om eens door te lopen maar gezien het miezerige weer waren wij er tamelijk snel weer uit.

londen-britta-wacca-06

Just… GO

Wat ik hier heb opgesomd zijn louter de dingen die we gedurende die vijf dagen bezocht hebben. Londen is echter nog zoveel meer dan dat. Je kan er heerlijk shoppen, koffie drinken, lekker eten (onze aanraders: Sartori http://www.sartori-restaurant.com en Rosa’s Thai Café http://rosaslondon.com/soho ) en er gebeurt zoveel rondom je heen dat je ogen tekort hebt om het allemaal te zien. Deze stad bruist en is altijd in beweging en daardoor ook altijd verschillend. Ik heb er in ieder geval mijn hart veel meer aan verloren dan aan pakweg Parijs, MAAR, net zoals iedere stad moet je ze liggen. Mijn vriendinnen liepen namelijk iets minder hard van stapel. Mijn beste advies: zoek op voorhand uit wat je zeker wil zien en laat je voor de rest leiden door het toeval. Just… go to London!

londen-britta-wacca-08

2 Comments

  1. Hoe ik er weer kwam, kwam ik er. Maar na al die jaren herkende ik jullie namen. Leuk om jullie samen zo nog steeds samen te zien. Houden zo! En de synthese van jullie samen zijn, is nog steeds grandioos: boeiende leuke verhalen met prachtige foto’s! Ga zo door met het verrijken van de wereld, Wacca maar verder.
    Groet, Rob

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.