Kroatië: specialiteiten & bezienswaardigheden in Zadar

Vorige week maandag landden we in Zadar. We bezochten de stad en reden vooral rond in de streek rond Zadar. Het was er prachtig, alleen hadden we helaas niet het beste weer. Geen foto’s dus van blauwe hemel & blauw water. Komt er van als je denkt dat je in oktober in Europa nog een late zomervakantie kan maken!


We overnachtten in een heel klein gehucht waar er binnen een straal van 35 kilometer enkel kleine supermarktjes zijn die voornamelijk droge voeding verkopen. Tijdens de rit van Zadar Airport naar ons appartement kwamen we dan ook geen enkele supermarkt tegen zoals wij die gewoon zijn. Geen vlees, geen vis, geen verse groenten… De eerste avond knutselde ik een tomatenpasta met scampi’s (die van grootte eerder uitvielen als  garnalen) in elkaar. Na even zoeken op foursquare zagen we dat de dichtstbijzijnde supermarkt met verse groenten etc. in Zadar ligt. De activiteit voor de volgende dag was dus al snel bepaald. Zadar gaan bezoeken, daar zoeken naar leuke marktjes (die helaas al afgelopen waren op de middag) en eten voor een hele week inkopen in een supermarkt.

zadar-map

Zadar is niet meteen een grote stad, maar wel de grootste stad van de omgeving. Ze bestaat vooral uit een nieuw gedeelte, maar heeft ook een heel gezellig oud omwald stadscentrum (zie bovenstaande screenshot). In het nieuwe gedeelte deden we onze inkopen (je kan er kiezen uit een gigantische Spar, Kozum, Liddl…). In het oude gedeelte wandelden we gezellig rond.

Kuieren langs het water

Rond het oude deel van de stad kan je een mooie wandeling langs het water maken. In het Noord-Oosten passeer je de haven. Vissers zijn bedrijvig aan het werk, overzetboten komen toe en vertrekken en er liggen heel wat motorboten en zeilboten. In het noord-westen passeer je het Sea Organ.

zadar-kroatie-wacca-03 zadar-kroatie-wacca-05

Sea Organ

Dat de zee op zich een zalig rustgevend geluid maakt, daar zijn we het allemaal over eens. Maar Nikola Basic tilde het naar een hoger niveau. Hij ontwierp in Zadar een trap die experimentiële muziek maakt (sea organ genaamd).

zadar-kroatie-wacca-02

De klanken en tonen die je hoort hangen af van de wind en de Adriatische zee. Het heeft echt iets speciaals en vernieuwends, hoewel het me wel een hel lijkt om er dichtbij te wonen. Benieuwd? Onderstaand filmpje zorgt voor meer duidelijkheid:

Zadar’s Sea Organ, Croatia from Rachel Marsden on Vimeo.

Paski Sir

Paski Sir is een typisch Kroatische kaas. Oorspronkelijk komt hij helemaal niet van Zadar, maar toen we door de straten kuierden kwamen we een kaaswinkeltje tegen en kocht ik hem daar.

Maar van waar komt die kaas nu en wat is er zo speciaal aan? De kaas komt van “Pag”, dat is een van de grotere eilanden, waarop er bijna niets groeit en vol ligt van de bleke stenen. Meer over Pag in een latere blogpost! Op dit eiland lopen dus schapen te grazen. Maar… aangezien er ten eerste niet veel te grazen valt en ten tweede wàt er te grazen valt zout is door de wind, smaakt de melk totaal anders. Het is van die melk dat men deze kaas maakt. De kaas heeft een relatief hoog prijskaartje (voor de twee bovenstaande blokken betaalde ik €23), maar is wel zeker het proeven waard. We kochten de jonge en de belegen versie. De belegen kaas was onze favoriet (hoogstwaarschijnlijk omdat we over het algemeen liever oude kazen eten).

zadar-kroatie-wacca-01

Verder vind je in de toeristische boekjes nog wel ‘must sees’ zoals de ‘Donat’ en de ‘Zadar Cathedral’. Hoewel die architecturaal een mooi extraatje aan de stad geven, vonden wij dit geen must sees (of toch alvast niet meteen de moeite om daarvoor ver te reizen).

Zadar is een toffe gezellige stad om een aantal uren in door te brengen, maar toch zouden wij niet meteen de vlieger nemen om hier een citytrip van drie à vier dagen te maken. Ben je dicht bij Zadar? Dan kunnen we jullie een blits bezoek wel alleen maar aanraden!

2 Comments

  1. Ik kom van de Balkan en mijn ouders gaan af en toe naar huis en dan gaan ze tussendoor naar Zadar. Ben er zelf nooit geweest, maar zo te lezen moet ik daar snel verandering in brengen.

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.