Rotterdam, Manhattan aan de maas: onze top 6

Toen we vorige week naar Rotterdam gingen voor de opening van Ibis Rotterdam, bleven we de vrijdag bewust tot ’s avonds in de stad. Toen we er drie jaar geleden twee nachten verbleven, kon ik al niets verkeerd zeggen. Rotterdam, ik zou in u kunnen wonen.


Rotterdam staat gekend als de speeltuin van de architecten. Het staat vol met moderne architectuur en hoge buildings, net daarom dat ik de stad zo boeiend vind. Tussen alle authentieke Europese steden heb je Rotterdam, het Manhattan aan de Maas.

Maar, hoe komt het eigenlijk dat Rotterdam niet zo authentiek is? Nederland bruist toch van de authenticiteit? Wel, Op 14 mei 1940 besloten de Duitsers na heen en weer “geruzie” om de stad te bombarderen. Op een kwartier was de hele stad vernield. Tijdens de wederopbouw voelde men een ongelofelijke drang naar vernieuwing. De meeste gebouwen werden gesloopt, en er kwamen nieuwe gebouwen in de plaats.

Nu, 74 jaar na datum is de stad een waar pareltje geworden. “Af” kan je ze niet noemen, want telkens we in Rotterdam komen staat er wel opnieuw een fenomenaal gebouw bij.

Oké, een stad vol nieuwe gebouwen. Maar dat is niet authentiek. En niet authentiek is gelijk aan “niet de moeite waard”. Wel, daar heb je het mis. In onderstaande puntjes belicht ik onze top 6, want tijdens je citytrip mag je deze activiteiten écht niet missen! Belangrijk, deze top staat in willekeurige volgorde, want ik kan niet kiezen (luxeproblemen)!

De Erasmusbrug

De Erasmusbrug is een prachtig staaltje architectuur, ontworpen door Ben van Berkel. Er gewoon op je gemak over kuieren, genieten van de uitzichten, de brug bewonderen… Zo simpel kan het soms zijn.
rotterdam-todo-wacca-02 rotterdam-todo-wacca-03 rotterdam-todo-wacca-04 rotterdam-todo-wacca-05

H&M

Wij horen bij de gelukzakken die de officiële opening van de grootste H&M van Europa mochten meemaken. Maar echt, als je iet of wat graag shopt – of een H&M fan bent zoals ik- stap er even binnen. Zo een ruime collectie vind je nergens anders in Europa!

rotterdam-todo-wacca-01

De markthal

Ze is gloednieuw en zo hard de moeite waard! In de markthal vind je tientallen kraampjes vol lekkers. Je kan er ingrediënten voor je avondeten of feest kopen. Maar je kan evengoed op het dak van de kraampjes plaats nemen aan een tafeltje en hun klaargemaakte delicatessen verorberen. Verkies je take-away? Geen probleem! Voor ieder wat wils dus.

rotterdam-todo-wacca-08 rotterdam-todo-wacca-09 rotterdam-todo-wacca-10 rotterdam-todo-wacca-11 rotterdam-todo-wacca-12 rotterdam-todo-wacca-13

Kubushuizen

De kubushuizen hebben een wel heel erg opvallende architectuur. In deze omgedraaide kubussen wonen wel degelijk mensen. 1 kubus is één appartement van ongeveer 100 vierkante meter. Voor drie euro kan je een woning bezoeken, en pas dan denk je ‘aaahhh jaa, zo doen ze dat dus’.

rotterdam-todo-wacca-76

Wijnhaven & omstreken

Vlakbij de wijnhaven (en bij Ibis Rotterdam) heb je een prachtige combinatie van oude boten, oude industrie en nieuwe gebouwen. Heel speciaal en zeker en vast de moeite om er eens langs te kuieren.

rotterdam-todo-wacca-16 rotterdam-todo-wacca-14

Witte de Withstraat

Toffe restaurantjes en gezellige winkeltjes? In deze straat vind je het…

rotterdam-todo-wacca-15

2 Comments

  1. Ach, Rotterdam, daar moet ik dringend nog eens naar terugkeren. Ben er al geweest, maar veel te kort om de stad echt goed te leren kennen.

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.