Kroatië: Roadtrip langs Paklenica

Voor we naar Kroatië vertrokken had ik een lijstje opgesteld met zaken die me wel de moeite leken. Uiteraard zijn er altijd dingen die we niet doen, en andere dingen die we onverwachts toch bezichtigen. Krka stond heel hoog op mijn lijstje. De dag dat Krka op de planning stond was het miserabel weer. Wind, koud, regen… Aangezien Krka een eindje van ons appartement lag en we schrik hadden de hele rit naar daar te maken om dan in het natuurpark in de regen te wandelen, besloten we om het voor een andere keer te houden. Kroatië is toch een land waar we nog naartoe gaan. Krka loopt niet weg!


Dus we begonnen op de kaart te kijken. “Wat kunnen we doen zonder de hele tijd in de regen te moeten lopen”… De dag ervoor maakten we een stormroadtrip naar Pag. De hele dag hadden we zicht over Paklenica (het gebergte / natuurpark dat uit de zee rijst), dus we waren eigenlijk heel erg benieuwd hoe het zicht van Paklenica op Pag is. Maar once again, stappen in een natuurgebied in de regen stond niet op ons lijstje. Met de auto in het natuurgebied rijden bleek ook geen optie, aangezien er geen banen aangelegd zijn.

Behalve… Aan het einde van het gebergte zagen we toch een baan die naar boven rijdt. Oké, officieel bevindt zich daar het natuurgebied Paklenica niet meer, maar vanop Pag zag dit er alvast hetzelfde soort gebergte uit. Alvast het uittesten waard! Zonder eigenlijk te weten wat we gingen tegenkomen stapten de we auto in. Rijden en zien!

Rechtdoor

We reden voor het grootste stuk gewoon rechtdoor (lees: zigzag), langs het water. Links van ons zagen we Pag, rechts van ons lag Paklenica. Stuk voor stuk, op de meest onverwachtse momenten kwamen we dingen tegen die ervoor zorgden dat dit de mooiste trip van onze reis was. De meest spontane trip, tijdens het slechtste weer.

Vissershaventjes

Elk zichzelf respecterend dorp heeft kleine vissershaventjes. En met dorp bedoel ik soms zelfs 3 à 4 huizen. Deze haventjes maken de heel kleine dorpjes ongelofelijk charmant…

kroatie-paklenica-roadtrip-07 kroatie-paklenica-roadtrip-06

Spontante trip, spontaan stoppen

We moesten eigenlijk nergens écht naartoe, rijden, bewonderen, stoppen, bewonderen, wandelen bewonderen… Het is zo simpel, maar eigenlijk mijn favoriete manier om een land te verkennen.

20141020-25-kroatie-127-as-Smart-Object-1

Karlobag

Karlobag is het punt waarnaar we navigeerden. Het is pas daar dat je in plaats van rechtdoor ook naar rechts kan, het gebergte in. Karlobag is – in vergelijking met vele andere dorpen in Kroatië – een groter dorp met een grote parking. Voor ons was het ideaal om net iets langer uit te stappen, een frisse neus te halen en te kijken op de kaart hoe we verder naar boven konden.

kroatie-paklenica-roadtrip-04 kroatie-paklenica-roadtrip-05

de “ik-zie-vier-eilanden-verder”-baan

We dachten in Karlobag dat het niet mooier kon worden. Haha, goed mis alvast! Het was zo mooi dat het zelfs niet uitkomt op foto hoe mooi het daar eigenlijk wel niet was. Langs zigzag baantjes reden we omhoog. De eerste plek dat we konden stoppen, parkeerden we de auto en wandelden we naar het uitzicht, in het idee  ‘nu we de kans hebben en onze auto even kwijt kunnen’. Maar toen we verder reden en als maar hoger zaten, zagen we dat de eerste stop maar een mietjesuitzicht was in vergelijking met wat we daar zagen. Op bovenstaande foto’s heb je een mooi zicht over Pag. En eerlijk? Pag is mooier in bovenaanzicht dan als je er op rijdt. Je ziet gewoon zoveel meer, het ruwe, het maanachtige landschap… Op een bepaald moment hadden we zelfs een uitzicht waarbij we tot vier eilanden ver konden kijken. Het is toen dat Kroatië een aparte plek in m’n hart veroverd heeft.

Kroatië is een natuurwonder op zich. Ik ben het weer van die dag zo dankbaar, want anders hadden we deze trip nooit gemaakt en hadden we die uitzichten misschien wel nooit gezien. Ik vraag mij af hoe mooi deze trip wel niet moet zijn tijdens een zonnige heldere zomerdag.

kroatie-paklenica-roadtrip-01 kroatie-paklenica-roadtrip-02 kroatie-paklenica-roadtrip-03

Praktisch

Onderweg kom je verschillende eetgelegenheden tegen, toch is een lunchpakket geen slecht idee. Buiten het seizoen alvast leken er niet echt veel restaurantjes open te zijn. Onderweg vind je genoeg stopplaatsen met uitzichtpunten, wat dit een heel aangename baan maakt. De baan is goed van kwaliteit, maar het is wel opvallend dat hoe hoger je het gebergte inrijdt, hoe slechter de baankwaliteit wordt. Maar als Belg zijn we dit gewend, nietwaar? Veel plezier, want deze trip kan ik jullie zo hard aanbevelen! Het is het zelfs waard om hiervoor een reis te boeken. True story.

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.