Kroatië: stormroadtrip naar Pag

De nacht van dinsdag op woensdag was een slapeloze nacht. De wind guurde tegen het huis, regen kletterde tegen de ruiten en de zee ging wild te keer. ’s Nachts stond ik op om alles van ons terras te halen en veilig te plaatsen. ’s Ochtends zagen we dat het weer geen haar verbeterd was en het weerbericht vertelde ons dat het zo zou zijn voor de rest van de dag (en eigenlijk ook voor de rest van de reis, hoezeee!). Er zat dus maar een ding op, een stormroadtrip maken naar de Pag-eilanden. Spektakel gegarandeerd!


We vertrokken in de regen, maar al gauw blies de wind de regenwolken weg en kregen we een blauwe hemel in de plaats. Zonneke met een extreme windkracht.

Ražanac

Onze eerste stop was in Ražanac. In de zomer is dit waarschijnlijk een plek waar veel mensen op het strand genieten van het zonnetje. Er was geen kat te bespeuren, afgezien van een aantal vissers die hun boot veilig probeerden vast te leggen. We genoten van het zicht op het natuurpark Paklenica (het gebergte dat uit de zee schiet) & van een extreme wind. Na onze stop van een half uurtje hingen onze brillen vol zout en konden we amper nog door de autoruiten kijken door de overload aan zeezout.
pag-kroatie-wacca-09pag-kroatie-wacca-02 pag-kroatie-wacca-03 pag-kroatie-wacca-04

Uitkijkpunt over Pag

Onze meest fenomenale stop van die dag was ongetwijfeld de plek net voordat we de brug overstaken naar de Pag eilanden. Je had een prachtig zicht over Pag. Het is een ruw eiland waar er altijd een enorme wind over raast, die we (mede door de storm) enorm hard gevoeld hebben. De autodeur openkrijgen was plots een hele klus, op het uitkijkpunt moesten we ons vasthouden en tussen twee windstoten door liepen we naar de auto (en zelfs dit ging voor geen meter vooruit). Geen idee hoe hard de wind ging, maar dit maakte ik alvast nog nooit mee! Het is door die hevige wind dat de vegetatie geen kans krijgt om te groeien, waardoor het eiland voornamelijk uit stenen bestaat. Niet dat ik al ooit op de maan gestaan heb, maar Pag heeft een soort van maanlandschap. Heel speciaal tussen al het groen in Kroatië

Buiten Pag hadden we zicht op Paklenica – het natuurgebied waarover ik het zonet had – en een ver zicht over andere verschillende eilanden. Fe-no-me-naal.

pag-kroatie-wacca-07 pag-kroatie-wacca-08 pag-kroatie-wacca-05 pag-kroatie-wacca-06

Pag

Om het landschap van Pag te bekijken reden we random straten in en uit. Het is zeker en vast een mooi en speciaal eiland, dat de moeite is om op rond te rijden (zelfs zo speciaal dat ik foto’s vergat te nemen, schaam op mij!).

Praktisch

Deze roadtrip is niet overdreven lang, waardoor je de mogelijkheid hebt om tussendoor uit te stappen, een wandeling te maken en alles goed in je op te nemen. Wil je heel Pag bezichtigen? Dit kan! In het Noorden van Pag is er een overzetboot die je terug aan de andere kant afzet, zo hoef je niet heel de trip langs het eiland terug te rijden. Een mooi pluspunt is dat je gedurende de terugweg Pag langs een andere kant mag aanschouwen (waarover later meer!).

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.