Top 5 vakantieboeken van 2014

Vakantie is de ideale moment om eens goed door te lezen aan een boek. Je hebt meer tijd, je avonden vul je niet met huishoudelijketaken, persoonlijk werk laat je even voor wat het is en die televisieseries horen gewoon niet thuis op reis. Ook overdag hou je wel eens een rustdag waarin je gewoon een hele dag ongegeneerd leest met het zonnetje op je snoet. Zalig…


Dit jaar las ik 15 boeken, wat voor mij – als niet lezer – behoorlijk veel is. Deze zomer in Portugal kreeg ik de leesmicrobe volledig te pakken, en sindsdien verslind ik ook thuis boeken dat het niet proper is. Dus misschien kan ik mezelf beginnen aanschouwen als ‘lezer’?

Nu ja, daar gaat het nu niet over. Op reis las ik een aantal hartverscheurende boeken, maar evengoed boeken waaraan ik mijn kostbare tijd liever niet zou gestoken hebben (meet me under the ombu tree van Santa montefiore bijvoorbeeld). Ook las ik thuis verhalen die eigenlijk ideaal zouden zijn aan het zwembad of op een zwoele zomeravond. Hier dus mijn persoonlijke top 5 vakantieboeken:

N°1 // Gone Girl – Gillian Flynn

Dit boek kocht ik om in Portugal te lezen, maar een ongeduldig kantje in mij begon er al aan voor we in Portugal zaten. De klepper van 422 pagina’s was zelfs uit voor we op het vliegtuig zaten. Het boek gaat over een vermiste vrouw. Dit op zich is al enorm spannend, maar eens in het midden van het verhaal het plot plots omgedraaid wordt, wordt het razender dan razendspannend. Prachtig verhaal, prachtig geschreven. Goed nieuws trouwens voor de niet-lezers, dit boek werd onlangs succesvol verfilmd (maar zoals altijd is het boek wel mooier, verassender, spannender en iets minder vluchtig).

N°2 // Me before you – Jojo Moyes

Me before you las ik in het zonnige Portugal. Toen ik aan Laurent vertelde over wat het ging verklaarde hij mij zot dat ik zulke verhalen lees ter ontspanning op reis. Maar hoooo… dit boek maakte een indruk. De cover heeft wat weg van een luchtige chicklit, maar niets is minder waar. Het hoofdpersonnage Lou werkt in een koffiehuis, maar na jaren verliest ze haar job. Zonder enige ervaring of kennis gaat ze gaan zorgen voor Will, ooit een succesvolle zakenman geweest, nu door een ongeluk verlamd en een plant. Alle gebeurtenissen en percepties zijn mooi omschreven, aangrijpend en doen je nadenken. Hoewel dit geen luchtige vakantielectuur is, ben ik wel tevreden dit boek op reis gelezen te hebben. De tijd was er om goed door te lezen, waardoor het boek extra goed tot zijn recht kwam.

N°3 // Een keukenmeiden roman – Kathryn Stockett

Een keukenmeiden roman speelt zich af in Missisipi in de jaren ’60. Kathryn Stockett bracht in dit boek op een mooie en aangrijpende manier de apartheid in de VS tussen zwarten en blanken weer. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld (zwarte meiden en blanke dames), waardoor het een brede kijk biedt in de geschiedenis van Amerika. Ik las het thuis, maar in het boek wordt het educatieve met het ontspannende perfect gecombineerd, waardoor het ook een ideaal boek zou zijn op vakantie.

N°4 // The fault in our starts – John Green

Rond dit boek was er dit jaar veel te doen. Het gaat over jongeren met kanker, liefde en teleurstellingen. Het boek is prachtig geschreven, het einde shockerend. Het onderwerp is iets zwaarder, maar ik las het in Portugal en vond het perfecte vakantielectuur. Je hebt tijd om het te plaatsen en om er over na te denken, wat bij zulke verhalen sowieso nodig is. Een mooi geschreven, ontroerend boek.

N°5 // We were liars – E. Lockhart

Een fantastisch boek over familiedrama’s, leugens, psychische problemen, … In reviews zie je vaak  ‘je weet beter niet waarover het verhaal gaat’, en daar ben ik het eigenlijk mee eens. Het is kort, spannend en het einde doet je verlangen opnieuw te beginnen lezen. Op je volgende vakantie gewoon dit boek meenemen. Succes gegarandeerd. Beloofd!

Nu ben ik wel erg benieuwd, wat waren jullie beste / mooiste vakantieboeken in 2014?

4 Comments

  1. Haha, dat boek van Santa Monteforio heb ik als tiener verslonden, toen ik het een paar jaar geleden opnieuw wou lezen heb ik het uiteindelijk walgend opzij gelegd! Niets (meer) voor mij.
    ‘Me before you’ las ik tijdens onze citytrip naar Krakau. Ik heb het in twee avonden uitgelezen, want Krakau by night stelt gelukkig niet veel voor! Ook de andere boeken op je lijstje heb ik gelezen, allemaal dit jaar zelfs, en ze staan stuk voor stuk in mijn top 10 van dit jaar (denk ik, want ik heb hem nog niet gemaakt). Een andere topper die ik op vakantie las (in Zwitserland), was ‘Het diner’ van Herman Koch. Ook een aanrader!

    • Haha, dat gezamenlijk lijstje heeft dan ook te zien met de invloed die jij uitoefende op mijn boekenkeuze ;). Ook Het Diner las ik dit jaar, was inderdaad een topper! Het volgende boek van Herman Koch staat al op mij te wachten…

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.