Tips & tricks: betaalbare auto’s huren in het buitenland

Als je niet in een stad verblijft, en – net zoals ik – echt een hekel hebt aan het openbaar vervoer, is een huurauto heel praktisch. Het hoeft helemaal niet duur te zijn en de vrijheid die het je geeft is elke euro waard. Maar toch, autoverhuurders zijn vaak maffiosi die ons al de nodige stress bezorgde.


Stress?

Ja, stress. Waarom? Hier een korte opsomming:

 • Shuttlediensten die je naar de verhuurdienst brengen, maar na meer dan een uur wachten & bellen nog niet afkomen.
 • Omniumerzekeringen waarbij je bij schade toch alles moet voorschieten, en via een externe verzekeraar alles moet terugvragen (in de hoop dat je dan ook alles terug krijgt).
 • De omniumverzekering die thuis al genomen is, staat blijkbaar automatisch op de naam van de betaler. De naam ter plaatse aanpassen is “onmogelijk” waardoor je een flinke toelage mag betalen omdat je nog geen 25 jaar ben. Enorm balen als er wél een 25-jarige mét rijbewijs naast jou staat.

Kort een aantal weetjes & tips

 • Een auto huren als je onder de 25 jaar bent is op de meeste plaatsen stukken duurder, maar hangt af van maatschappij tot maatschappij.
 • Wil je met twee rijden en gedurende de ritten kunnen afwisselen? Ook hierop vragen ze een flinke toelage, want je moet met twee verzekerd zijn.
 • Een GPS voor een lange periode huren is bijna even duur als een GPS zelf.
 • Een omniumverzekering is een must, anders krijg jij later op je dak over allerlei schrammetjes die er hoogstwaarschijnlijk wel al op zaten, maar die ze bewust niet noteerden.
 • Auto’s huren is praktisch, maar je kan in louche zaken belanden. Als je niet oplet kan je huurauto veel duurder uitvallen dan aanvankelijk gedacht had.

Goedkoopste methode: auto buiten de luchthaven

Vroeger lieten wij ons vaak vangen door een auto te huren buiten de luchthaven. De prijzen liggen aanzienlijk lager en er is altijd een shuttlebus die je komt halen aan de luchthaven. Ook hadden we geen schrik om te boeken bij onbekende verhuurmaatschappijen. Maar als die maatschappij je dan nog eens niet komt ophalen op het afgesproken tijdstip, en als ze na een telefoontje nog niet afkomen, dan begin je niet alleen te zweten van de temperaturen (want ja, je draagt nog steeds dat Belgisch tenue), maar ook van de stress. Want ja, je hoort en leest soms wel eens horrorverhalen, en wat als wij nu net eens niet goed opgelet hebben…?

Bij het terugkeren moet je je vliegtuig halen en vervoert het busje je terug naar de luchthaven. Maar als het busje nog niet wil vertrekken ‘omdat het nog niet vol zit’, begint het toch een beetje te kriebelen. Om dan nog maar te zwijgen over de rare verhuurbedrijfen met raar en onbetrouwbaar personeel dat absoluut niet vlot Engels praat.

Een auto huren buiten de luchthaven is effectief goedkoper, maar heeft dus ook heel wat nadelen. Tegenwoordig betalen we voor het gemak de meerprijs van een auto op de luchthaven, maar buiten een hoop stress hadden wel altijd een goede wagen.

Meest comfortabele methode: auto op de luchtaven

Zoals ik hierboven al aanhaalde huren wij tegenwoordig onze auto’s op de luchthaven zelf. Heel eenvoudig, je stapt van het vliegtuig, gaat naar het verhuurbedrijf in de luchthaven zelf, geeft je papieren af en voor je het weet ben je op de baan. Iets duurder, maar maar voor ons wint het gemak en de betrouwbaarheid.

Voor ons vertrek reserveren en betalen we onze auto altijd op voorhand. Buiten de omniumverzekering die je beter ter plaatse koopt (later meer info), is er op de luchthaven normaalgezien geen extra kost. Maar deze zomer in Portugal deden ze vanalles boven op de prijs, wat onze auto bijna dubbel zo duur maakte als daarvoor.

 • We moesten luchthaventaksen betalen (What? Onze huurauto is al duurder omdat we hem ophalen op de luchthaven, vanwaar halen jullie dan plots die luchthaventaks?).
 • Per dag kwam er een extra toelage omdat we een péagetoestelletje nodig hadden. Je hoeft nergens te stoppen om een ticketje uit een automaat te halen en later de péage te betalen. Je rijdt gewoon onder registratiepalen en die halen dan automatisch geld van je creditcard die gekoppeld is aan dat toestelletje. Heel handig, maar als je dat toestelletje toch moet hebben, kan het dan niet gewoon inbegrepen zijn?
 • Het is in Portugal dat we op voorhand beslisten onze omniumverzekering online al te bestellen. Aangezien ik de auto betaalde, moest ik plots ook rijden, en hadden we een extra dagtoelage omdat ik nog geen 25 jaar ben. Balen!

Hoe en waar vind je de goedkoopste huurauto?

Vroeger keken we op de websites van de maatschappijen zelf. Kijken, vergelijken en zoeken… Behoorlijk tijdrovend. Tegenwoordig boeken we altijd onze wagen via Rentalcars, de Connections van de huurauto’s. Eens we een wagen en verhuurmaatschappij gevonden hebben kijken we ook eens op de website van de verhuurmaatschappij zelf, maar altijd met het resultaat dat de wagens op rentalcars het goedkoopst zijn.

Vroeger dachten we dat het eenvoudig is. Je zoekt één maatschappij en boekt daarbij elke vakantie een wagen. Maar het is niet omdat Sixt het goedkoopst is in Gran Canaria, dat Sixt een even goede optie is in Italië.

Omnium verzekering

Gouden raad van tante Kaat. Neem altijd, altijd altijd een omnium verzekering op je wagen! Standaard ben je verzekerd voor een ongeval, als jij dat niet veroorzaakt hebt. Maar je rijdt in een onbekend land, vaak op uitdagendere wegen dan in ons Belgenlandje, neemt al eens een aardewegel ‘want zo geraak je wel tot dat mooie stukje kust’, … Dus ook al ben jij een chauffeur die nog nooit een schrammetje of deukje veroorzaakte, een onbekende auto is gemakkelijker toegetakeld dan je denkt. Met een omnium ben je volledig verzekerd,  en al rij je je wagen in een ravijn, in principe heb je dezelfde dag nog een nieuwe wagen zonder dat jij daar één euro voor hebt moeten betalen.

Maar niet alleen is de kans groter op een accidentje, je hebt ook nog die verhuurmaatschappijen die azen op extra inkomen. Als je mij niet gelooft, moet je het begin van deze blogpost nog eens lezen. Als je geen verzekering neemt vinden ze bij de teruggave sowieso wel een schrammetje of deukje. Oké, er is een papier dat je voor het huren ondertekent hebt, en op dat papier staan de manquementjes. Maar altijd “vergeten” ze wel die ene kras of dat deukje te noteren. Uiteindelijk mag jij een veel te hoog bedrag betalen voor iets waar jij niets mee te maken hebt, en steken zij dit geld gewoon in hun zakken. Want geen haar op hun hoofd dat er aan denkt om hun auto’s na elk manquementje te laten repareren.

Maar ook met omniumverzekeringen hebben we al geprutst. Laten we opnieuw even terug gaan naar Portugal. Tijdens de boeking wisten we al heel goed dat we weer een omniumverzekering wilden. Aangezien we liever alles in een keer betalen, besloten we dit meteen ook te reserveren. Dan is alles al in orde tegen de reis! Wel wel. Ik boekte, de verzekering stond standaard op mijn naam waardoor ik – als -25 jarige – moest rijden en een ferme dagtoelage moest betalen. Maar dit staat hier boven al in geuren en kleuren uitgelegd. De reden waarom ze de verzekering niet van naam konden veranderen is omdat het eigenlijk een verzekering van rentalcars zelf was. Avis (onze verhuurmaatschappij toen) heeft geen bevoegdheid daar iets aan te veranderen, waardoor ik moest rijden. Maar dit is niet de enige keerzijde aan een verzekering bij Rentalcars. Indien we brokken maakten, moesten wij eerst àlles voorschieten en de terugbetaling dan zelf maar regelen met rentalcars (in de hoop dat je je geld dan uiteindelijk ook terug ziet). Ongelofelijk omslachtig dus.

Moraal van het verhaal: reserveer je auto op voorhand, maar neem er online nooit een verzekering bij. Eens je de auto gaat afhalen vragen ze standaard of je een verzekering wilt. Neem en betaal ze ter plaatse, dan blijft alles binnen eenzelfde bedrijf en hoef je je geen zorgen te maken over eventuele voorschotten en ander gezeik achteraf.

Samenvatting

 • Een wagen huren buiten de luchthaven is goedkoper maar een ongelofelijk gedoe.
 • Binnen de luchthaven betaal je wat meer maar loopt alles vlotjes en gesmeerd.
 • Zoek je auto via rentalcars, en niet bij de maatschappijen zelf.
 • Neem altijd een omniumverzekering, maar niét via rentalcars maar ter plaatse bij de verhuurmaatschappij.

10 Comments

 1. Oké, dit is eeeecht wel boeiend. ‘k Zie ons dat nu nog niet direct doen maar zal dit zeker indachtig houden voor in de toekomst …

 2. Wow en ik dacht dat een reis boeken zonder huurauto al stress was. Een treintrip lijkt plots nog duizend keer zo aantrekkelijk :-) Ik ben wél een openbaar-vervoer-fan, hoewel ik met onze eerste autoreis vorige zomer, naar Zwitserland, wel de voordelen en luxe van een auto bij de hand hebben, heb ontdekt. Ik bewaar je tips alleszins voor de toekomst, ze gaan zeker nog eens van pas komen!

  • Haha, hier lijkt een trein echt horror! Het is bij ons de vrijheid die een auto biedt, die het hem doet. Je kan rijden naar waar je wil en hoeft niet alleen de ‘logische’ trips te maken.

 3. He Liesbeth, we moeten zeker nog eens afspreken WANT ik moet dit jaar Cédric ervan overtuigen om een roadtrip te maken naar Scandinavië of Kroatië. Hij wil naar Canada (ik heb vliegangst) dus ik heb wat argumenten nodig ;-)

 4. Akkoord met veel van je tips, maar wat betreft verzekering ben je veel goedkoper af bij externe verzekeringsmaatschappijen. Je hebt al een doorlopende huurautoverzekering die de franchise van de standaard verzekering volledig afdekt vanaf 50 euro voor een héél jaar. De franchise in het slechtste geval voorschieten (kredietkaart hint hint) neem ik er dan graag bij.

  • Dank je wel voor de tip! De verzekering van rentalcars is ongeveer dezelfde prijs als die bij de autoverhuurbedrijven zelf, maar een jaarlijkse verzekering op huurwagens ga ik eens bekijken! Als je tips hebt voor bepaalde verzekeraars, shoot ;)

   • Ik ben heb een verzekering afgesloten bij http://www.insurance4carhire.com
    https://www.huurautoverzekering.com/ is er ook eentje maar is iets duurder en heb hier geen ervaring mee.

    Ik moet nu alleen maar zien dat ik een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering heb (Liability Insurance) en er een basis verzekering is tegen schade (met eigen risico van max. 5000 euro ofzo en dat is meestal veel minder). Beide zijn standaard in Europa.

    Als je verder dan Europa gaat wordt het iets complexer maar daar zijn dan weer aanvullende verzekeringen voor.

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.