Dagje Frankrijk: het Louvre in Lens

Als je over het Louvre spreekt, denkt iedereen automatisch aan Parijs. Toch opende er in 2013 ook een Louvre in Lens, Noord-Frankrijk. Ideaal voor een daguitstap op zondag! Lens stelt op zich niets voor, maar het Louvre is wel goed voor een dagje cultuur. Je kan er de kunst bezichtigen die ze in het Louvre in Parijs niet tentoonstellen, omdat ze daar te weinig plaats hebben (stel je voor, wat een kunstrijkdommen het Louvre heeft!)


Architecturaal pareltje

De buitenkant is eenvoudig, maar netjes. De binnenkant is fenomenaal; grote ruimtes, functionele indelingen, prachtige keuze en combinatie van plafond, muren, glas & vloer, … Onderstaande foto’s spreken voor zich.

lens-louvre-wacca-2-09 lens-louvre-wacca-2-08 lens-louvre-wacca-2-07 lens-louvre-wacca-2-06 lens-louvre-wacca-2-05

Vaste collectie

Zoals vele musea heeft het Louvre een vaste collectie en een tijdelijke tentoonstelling. De vaste collectie vindt plaats in een mooie en grote ruimte van 3000m². Je loopt er doorheen de kunststromingen van 3000 voor christus tot 1500 na christus waardoor je heel mooi de evolutie ziet en kan vergelijken. Wat mij betreft mochten ze wel werken tot 2000 tonen, want het is niet dat er na 1500 niets meer gemaakt is dat de moeite niet is om te tonen… Voor hedendaagse kunst moet je dus ergens anders zijn.

lens-louvre-wacca-2-04 lens-louvre-wacca-2-03 lens-louvre-wacca-2-02 lens-louvre-wacca-2-01

Tijdelijke tentoonstelling: Dieren en Farao’s

Het Louvre in Lens heeft ook altijd een tijdelijke tentoonstelling lopen. Wij gingen vorige zondag naar de tentoonstelling “Dieren en Farao’s. Het dierenrijk in het oude Egypte”. Je leert hoe en wélke dieren ze mummificeerden (vissen waren geen uitzondering), hoe ze ze offerden en hoe ze ze zelfs slachtten om te mummificeren. Je leert welke dieren bovenaards waren, en welke te min (ook toen werden varkens bijvoorbeeld ondergewaardeerd). Je ziet kunstwerken van dieren; groot en fantasierijk, klein en waarheidsgetrouw. Je ziet ze afgebeeld op sarcofagen, muren, percament, kommetjes…
Met andere woorden, het Egyptische rijk wordt eens via een andere invalshoek bekeken, waardoor je sowieso dingen ziet die je nog nooit zag en dingen leert die je nog niet wist.

Voor de geïnteresseerden onder ons, deze tentoonstelling loopt nog tot en met 5 maart 2015.

lens-louvre-wacca-2-08

Praktisch

De vaste collectie is altijd en voor iedereen gratis te bezichtigen. Ben je ouder dan 27 jaar? Dan betaal je voor de tijdelijke tentoonstelling een toegangsticket van €9. Voor jongeren tot en met 27 jaar is ook de tijdelijke tentoonstelling gratis.

Lunchen kan je in de cafetaria, maar dit is – zoals vaak – overprijsd voor wat je krijgt. Er is ook een locatie voorzien om je eigen lunch te verorberen.

Onderweg naar het Louvre worden er twee parkings aangeduid, een aan het stadion en een dichter bij het Louvre. Allebei de parkings zijn gratis en op maximum 10 minuten stappen van het museum.

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.