Portugal: roadtrip naar de kasteelstadjes Marvão & Castelo de Vide

De roadtrip naar  Marvão en Castelo de Vide was ongetwijfeld de mooiste die we in Portugal maakten. We reden van centraal Portugal naar Alentejo (aan de Spaanse grens). Het landschap veranderde van bomen, heuvels en lintbebouwing naar relatief vlakke wegen, amper huizen en wijdse zichten. De rit alleen al was prachtig om te maken, de twee bestemmingen een ongelofelijke verrassing.


Castelo de Vide

Dit bergdorpje ligt in Alejento en is zalig om in rond te kuieren. Vanop verschillende plaatsen kan je genieten van mooie vergezichten, en de smalle straatjes zijn uiterst charmant. Wij liepen door de doolhofstraatjes, bekeken de huizen in de Joodse buurt, aten onze broodjes op met een verrassend mooi zicht en bezochten het kasteel (dat helaas in verval is, maar het bezoek is gratis en als je houdt van mooie uitzichten zeker en vast de moeit waard). Dit mini dorpje vonden wij fantastisch omdat het een vredige rust uitstraalt, gecombineerd met enorm veel pracht en charme. Hieronder nog wat foto’s, gewoon omdat die meer zeggen dan woorden.
marvao-wacca-04marvao-wacca-03marvao-wacca-05
marvao-wacca-02
 

Marvão

Marvão kan je wel de grote broer van Castelo de Vide noemen. Het dorpje is groter, volledig omwald en het kasteel gerenoveerd. In Castelo de Vide konden we de toeristen op één hand tellen, in Marvão hadden we elk onze twee handen nodig. Iets drukker dus, maar zeker en vast niet onterecht. In vergelijking met Sintra horen er hier duizenden bussen thuis, want het is zoveel schoner (maar misschien moeten die 1000 bussen maar in Sintra blijven, want Marvão is te mooi om ook te bezwijken door massatoerisme). Het kasteel – waarvoor je een symbolische €1,30 / volwassen persoon neertelt – heeft mijn hart gestolen. In Portugal bezochten we heel wat kastelen, maar dit staat op nummer 1. Voor ingerichte salons, gigantische eetkamers, grote kroonluchters en beschilderde plafonds moet je in Engeland of Sintra zijn. Neen, dit kasteel is bijzonder omwille van een volledig met trappen bezaaide omwalling, de enorme 360° uitzichten, de rust… Ook hier zeggen foto’s tien keer meer dan woorden.
castelo-de-bode-wacca-06 castelo-de-bode-wacca-05 castelo-de-bode-wacca-01 castelo-de-bode-wacca-02 castelo-de-bode-wacca-03 castelo-de-bode-wacca-04 marvao-wacca-01castelo-de-bode-wacca-07
 

Besluit

Castelo de vide is een mooie opwarmer, en is zeker en vast een dorpje dat je moet meepikken als je in de buurt bent. Bij Castelo de Vide waren we fan van het dorpje dat toch een tikkeltje gezelliger en gemoedelijker is. Bij Marvão waren we ongetwijfeld fan van het kasteel. We willen je alvast één gouden tip geven: bezoek Castelo de Vide eerst, want Marvão zal je omver blazen waarna je de schoonheid van  Castelo de Vide misschien niet meer ziet. Want een schoonheid is het zeker, en het zou spijtig zijn moest je dat ontgaan…

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.