Porto: 10 bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen

Porto is een prachtige stad. Levendig, authentiek en kleurrijk. De combinatie van de geschiedenis, gezellige straten, vele marktjes en restaurants maakt het de perfecte citytrip. Ik vertelde al vaak over mijn liefde over Porto, maar had het – schaam op mij – nog nooit over wat je eigenlijk echt niet mag missen…


1 // Kuieren op de Ponte Louis I

De brug – die Eifel bouwde als voorbereiding op de Eifeltoren – is de oversteek van de Douro (in de volksmond ‘Ribeira’) en verbindt de 2 delen van Porto met elkaar. Ze bestaat uit 2 verdiepen en biedt een prachtig uitzicht over de stad.

porto-10-bezienswaardigheden


2 // Locale marktjes bezoeken

In Porto vind je de ene locale markt na de andere. De ene al wat groter, de andere met een wat breder assortiment. Bij een aantal verloren kraampjes kochten wij bovenstaand lekkers. Het brood was lekker zoet, en die koek? O-ver-heerlijk! Een soort speculaas (maar zéker geen speculaas zoals wij ze kennen) met pindanootjes in.

porto-10-bezienswaardigheden porto-10-bezienswaardigheden


3 // Torre dos clérigos beklimmen

Deze klim biedt je een heel nieuw en adembenemend zicht op de stad. Gewoon kijken en genieten…

porto-10-bezienswaardigheden porto-10-bezienswaardigheden


4 // Francesinha eten

De Francesinha is iets wat je alleen in Porto vindt. Je kan het zowat over heel de stad eten, maar dé beste – volgens mijn broer (die er geruime tijd woonde) – vind je in ‘Santiago’ (rua Passos Manuel 198). Maar wat is die Francesinha nu eigenlijk? Wel, je hebt een soort deeg, met daartussen een heel dunne steak, hesp, worst (?). Dit alles zit in een jasje van kaas en ligt in een (pikante) tomatensaus. Het ziet er inderdaad wat vreemd uit, en mijn uitleg zal je misschien nog vreemder vinden. Toch kan ik het alleen maar aanraden!

porto-francesinha


5 // De overdekte Bolhão markt bezoeken

Onrechtstreeks verwachtte ik een markt zoals La Boqueria in Barcelona. Veel vers fruit dat als een kunstwerk in de marktkraampjes gelegd is, verse smoothies, veel volk… Jammer genoeg is deze markt in Porto het tegenovergestelde. Maar net daarom is het goed om er ook eens naartoe te trekken. Hoe mooi de stad ook is, alle straten en vele gebouwen zijn het levende bewijs van de Portugese armoede en crisis.

Het is heel spijtig om te zeggen, maar de markt is vergane glorie. Vele kraampjes zijn gesloten, andere kraampjes verkopen bedorven fruit en je hebt kraampjes waar het vlees zonder goede koeling open en bloot ligt. De meeste marktkramers zien er 60+ uit en ik vermoed dan ook dat ze er zitten uit pure noodzaak. Héél jammer! Want aan de prachtige architectuur kan je zien dat dit ooit een levendige markt vol volk, vers fruit, gezellige terrasjes… was.

porto-10-bezienswaardigheden porto-10-bezienswaardigheden porto-10-bezienswaardigheden porto-10-bezienswaardigheden


6 // Koffie drinken @ Majestic Café

Van vergane glorie naar iets totaal anders, het Majestic Café. Het is een prachtig gerenoveerd gebouw met een adembenemend oud en rijk meubilair en architectuur. Wij lunchten er, maar als ik heel eerlijk mag zijn was dit veel te duur voor wat het maar was. Toch kunnen we jullie wel een koffiebezoekje aanraden, want dat gebouw is alle aandacht waard…

porto-10-bezienswaardigheden porto-10-bezienswaardigheden


7 // São Bento bezoeken

Net zoals Antwerpen heeft ook Porto een prachtig station. De inkomhal is bekleed met Portugal’s typische blauwe steentjes, en ook het plafond is er eentje om ‘u’ tegen te zeggen.

porto-10-bezienswaardigheden porto-10-bezienswaardigheden


8 // Porto proeven

Als je in Porto bent, moét je uiteraard een portohuis gaan bezoeken! Je leert er bij over de vaten, rijpingsjaren, soorten, kleuren… Allemaal heel interessant. Daarna kan je allerlei Porto’s proeven, omnomnom! Langs de Douro zijn er heel wat portohuizen, wij kozen ervoor om naar een te gaan waarvan je de flessen niet in onze Belgische winkelrekken vindt.

porto-10-bezienswaardigheden porto-10-bezienswaardigheden


9 // Ronddwalen in de kruisgangen van Sé

De kathedraal ‘Sé’ en zijn imposante kruisgangen, prachtig! De kruisgangen zijn – zoals vele andere Portugese monumenten – bekleed met de blauwe steentjes en zijn heerlijk om in rond te kuieren en even tot rust te komen. De kamers die je kan bezoeken zijn mooi, maar waren niet volledig mijn ding. Iets van extreme rijkdom binnenin & armoede daarbuiten… Ook vanop de tuin van de kathedraal heb je een mooi zicht over de stad.

porto-10-bezienswaardigheden porto-10-bezienswaardigheden porto-10-bezienswaardigheden porto-10-bezienswaardigheden


10 // Straatje in, straatje uit lopen

Hoe mooi de bezienswaardigheden ook zijn, vergeet niet gewoon op je gemak straatje in, straatje uit te lopen. De stad is zo bruisend dat elke straathoek wel iets te bieden heeft!

porto-10-bezienswaardighedenporto-10-bezienswaardigheden

Screen Shot 2015-03-01 at 16.17.08
Wil je weten waar alles ligt? Dan heb ik goed nieuws! Op foursquare maakte ik een lijst met alle hotspots. Daar vind je alle adressen en nog veel meer informatie!

7 Comments

  1. Thanxxx, we zijn nu onderweg voor een tweedaagse nr Porto (na een week in Galicië te vertoeven).

  2. Hoi,

    Ik heb zopas een vlucht geboekt naar Porto. Is het de moeite om daar 8 dagen te verblijven? Of is dit leuk te combineren met een paar dagen strand? Leuke tips welkom ?

    • Hoi Sigrid, de natuur rond Porto zagen wij helaas nog niet, maar 8 dagen in de stad zelf is eerder aan de lange kant. Ongetwijfeld vind je prachtige plaatsen rond de stad ook! :D Veel plezier!

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.