Skiën in Superdévoluy: onze ervaringen

Super-wadde? Superdévoluy… Een klein Frans ski-oord. De gemiddelde Vlaming hoorde er nog nooit van, en ook voor ons was het onbekend. Tot we online een chalet vonden aan een heel voordelige prijs. Tja, dat wakkert sowieso de interesse aan. En al een geluk, want het was een vakantie uit de duizend!


Superdévoluy als dorp

Superdévoluy bestaat uit een aantal grote buildings, een shoppingcenter onder een van die buildings en een chaletcomplex – waar wij overnachtten. Je kan er lekker gaan eten (@ restaurant Margot), je inkopen doen (@ de Sherpa (uiteraard!), skimateriaal huren bij verscheidene verhuurmaatschappijen, pizza aan huis laten leveren, lunchen aan de voet van de berg, … Met andere woorden, je komt er niets tekort!

Superdévoluy als skigebied

superdevoluy

Oké, toegegeven, Superdévoluy is niet het grootste skigebied van de wereld. Maar aangezien ik toch vanaf nul leerde skiën was dit meer dan groot genoeg. De rest van het skigezelschap heeft wél al jaren ski- of snowboardervaring, en ook zij waren enthousiast over het gebied en de pistes. Er zijn heel wat mooie blauwe pistes die aangenaam zijn voor iedereen. Over de andere pistes durf ik mij niet meteen uit te spreken, maar ik vermoed dat ook zij de moeite zijn. En het allerleukste aan Superdévoluy? Zonder dat je een skitalent hoeft te zijn kan je van het ene dorp naar het andere skiën, zelfs tijdens je eerste skiweek.

Heel grote skigebieden zijn leuk, zo deden wij in Alpe d’Huez dagelijks nieuwe pistes. Maar die kleine skioorden hebben ook zijn charmes. Elke middag bij je vertrouwde chalet frietjes gaan eten, vaak dezelfde mensen tegenkomen, na dag 4 ook kunnen meeskiën met de grote jongens omdat het aantal blauwe pistes zo talrijk is, de rust die ’s avonds over het dorpje heerst (ja, aan après-ski doe ik mee vanuit mijn zetel met een glaasje wijn, noem mij maar lui, maar t’is ook après-ski e ;)), …

Besluit

Voor mij – als beginnende skiër – was Superdévoluy de maks. Een aantal ideale oefen- en leerpistes, en op termijn de mogelijkheid om veel nieuwe pistes te leren kennen. Voor de skipro’s was het wijs, maar na het einde van de reis waren de meeste pistes bekend (wat in mijn ogen daarom niet slecht is, want de afdalingen gaan vlotter, en vlotter = sneller, en sneller = leuker… Nee?).

Er is wel het een en het ander te doen van après-ski, maar het is zeker niet te vergelijken met Ischgl of andere partyoorden.

Uiteindelijk bestaat er geen beter of slechter skioord, het is maar wat jij zelf verkiest. Wil je dagelijks nieuwe pistes verkennen en je elke avond lazarus zuipen in de après-ski? Dan zal je Superdévoluy niets vinden. Maar ben je graag in een rustig en gemoedelijk skioord, hoef je niet dagelijks nieuwe pistes af te zoeven en is voor jou après-ski eens lekker gaan eten in een restaurant? Dan is Superdévoluy dé place to be…

2 Comments

    • Inderdaad, ideaal voor een eerste keer! Maar moest je op wintervakantie gaan enkel om te fotograferen & niet op de latten te staan zou ik wel naar een groter gebied gaan. In Alpe d’Huez kon je heel goed allerlei liftjes nemen zonder skies aan de voeten, in Superdévoluy kan je maar met 1 lift naar boven.

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.