Centraal Portugal: betaalbaar huisje met privézwembad

Disclaimer – dit is geen gesponsorde post, we zijn gewoon laaiend enthousiast en als er iets goed is moet dat ook gewoon gezegd worden natuurlijk… Een van de redenen waarom Portugal vorige zomer voor ons zo onvergetelijk was, was door onze overnachting. In het kleine dorpje Montalvinho huurden we voor twee weken lang een huis met tuin en zwembad. Wij wonen in Gent, en wij wonen dolgraag in deze stad. We houden van de drukte, en het feit dat er altijd wel iets te doen is. Maar net daarom gaan we op reis graag het tegenovergestelde gaan opzoeken. Hoe kleiner het dorpje, hoe beter. Hoe meer afgelegen het huisje is, hoe beter. Wij ruilden ons appartementje dus even in voor een huis voor 6 personen, met een tuin én een zwembad. Allemaal voor ons alleen. Za-lig. Zelfs zo zalig dat we deze zomer een gelijkaardig huisje zochten (en vonden), maar daarover heb ik het wel in een latere blogpost!


Verwelkoming

Nuno – de host – wachtte ons op in het huis. Zelf woont hij in Lissabon en is dit zijn buitenverblijf. Wanneer hij en zijn familie er niet verblijven wordt het verhuurd via airbnb. Nuno gaf ons een korte maar bondige rondleiding. Hij vertelde fier dat hij het vorige weekend een rieten dak had gelegd over het terras. Tijdens sommige regenachtige dagen / avonden konden we daardoor toch buiten blijven zitten, super idee dus! Na een kort gesprek vertrok hij weer haastig naar Lissabon. Buiten de blitse 10 minuten zagen we hem niet meer, maar als ik heel eerlijk mag zijn heb ik het het liefste zo. We hadden twee weken het rijk voor ons alleen, in volle privacy.

Privétuin & Zwembad

portugal-outdoor-02

Ik zei het al in de inleiding. Wij wonen op een appartement, met een terras van 3m². Hoewel ik dat terras ook wel ons ‘geluk op 3m² noem’, is het zalig om eens een tuin en een zwembad ter beschikking te hebben. Neen, wij blijven in Gent, in een appartement, daar niet van. Maar zo af en toe die luxe van ‘den buiten’ is wel tof. Toen we toekwamen vroeg ik mij af hoe het kwam dat dat gras zo groen was, terwijl dit een verblijf is waar er niet altijd iemand aanwezig is om de sproeiers aan te zetten. Ook bij het zwembad had ik mijn vragen. Hoe kan dat nu proper blijven als dat door niemand gekuist wordt? Wel, zo een drie keer per dag kwamen er sproeiers uit het gras en sproeiden die voor een dik half uur alles kletsnat. En het zwembad? Om negen uur ’s avonds schoot er automatisch een filter in gang. Het was dus niet alleen een authentiek huis met een tuin en een zwembad, het was dus ook een huis met een zelfonderhoudende tuin & zwembad.

Het zwembad was geen gigantisch ingebouwd bad waar je baantjes in kan zwemmen, het was een grote cirkel die ingegraven was in de grond. Ideaal dus ter verfrissing tijdens de warme momenten.

De tuin was zo aangelegd dat je er volledig privacy had. Het huis lag in een dorpje, maar geen enkele buurtbewoner kon je zien liggen in de tuin (wat wij wel heel erg aangenaam vonden).

Het huisje zelf

Het huisje was een smaakvol gerenoveerd typisch Portugees huis. Nuno is architect, dus de ideale persoon om er een prachtig buitenverblijf van te maken. Met respect voor de authentieke materialen en elementen maakte hij er een huis van dat voldoet aan de hedendaagse normen. Door de dikke muren werd het nooit echt warm in het huis, wat heel aangenaam was om te slapen en te koken. We vonden het wel een behoorlijk donker huis, maar alle huizen hadden daar weinig & kleine ruiten. In een zuiders land moet je nu eenmaal kiezen tussen veel licht & warm of weinig licht & heerlijk fris…

Op het gelijkvloers vond je een ruime keuken met vaatwas en alles wat je nodig hebt kom te koken. Een bergruimte waarin nog wat keukenmateriaal stond en een wasmachine. Je had er de eerste badkamer met een heel erg toffe authentieke douche. Ook vond je daar een eerste slaapkamer. Boven had je de woonruimte, nog 3 slaapkamers en een tweede badkamer (zonder douche of bad). Een behoorlijk huis dus. Hoewel het mij enorm krap lijkt als alle bedden ingepalmd zijn, de optie om er met heel veel te slapen is er alvast wel…

Alles was proper en – afgezien van een aantal kleine dingen zoals wijnglazen – alles aanwezig.

De ligging

De ligging was er eentje naar mijn hart. In den boeren buiten, enkel locals rondom ons, vlakbij een muziekschool – be prepared! Fanfarelessen tot in den hof! Er was leven, er was rust en we zaten op een aanvaardbare afstand van Lissabonde Spaanse grens, Batalha, Sintra, … We zagen enorm veel op die twee weken, maar hadden altijd een zalige thuis om naar terug te keren.

Het ligt zowat in het midden van Portugal, waardoor we heel gemakkelijk van links naar rechts, van boven naar onder konden rijden. Je hebt sowieso een auto nodig, maar daarmee kom je op heel veel  mooie plaatsen…

Een minpuntje aan de ligging is dat het niet zo ver lag van een fabriek (die ze midden in het dorp hadden neergezet, prachtige ruimtelijke ordening!). Die fabriek gaf af en toe wel een onaangenaam geurtje met zich mee…

De prijs

En dan het zotste van deze overnachting, de prijs… Wij boekten dit voor €55 / nacht. €55 voor een groot en mooi gerenoveerd huis, een tuin én een zwembad. Had ik niet zo een grote drang elk jaar nieuwe plekken te ontdekken, ging ik er dit jaar opnieuw naartoe.

Wacca sterren

En dan nu… Het moment van de waarheid!

Het huis – outdoor: 5/5 (die tuin, dat zwembad, dat was de kers op de taart van onze vakantie)
Het huis – indoor: 5/5 (prachtig gerenoveerd, netjes, authentiek, …)
Netheid: 5/5 (alles was proper, niets op aan te merken..)
De ligging: 4/5 (dat dorpje, het leven in het dorpje, ideale uitvalsbasis… Maar door de fabriek moeten we er 1 punt aftrekken…)

Totaal: 4,75/5 sterren

Nog eens voor alle duidelijkheid, dit is geen gesponsorde post, we betaalden wel degelijk voor alles. Maar wacca is dé plaats om onze goede ervaringen te delen! Meer informatie vind je op de pagina van airbnb zelf.

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Volg ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.