Koken op een kitchenette of campingazz, 4 recepten

Ik kook dolgraag. En al zeker op reis. In onbekende winkels rondstruinen, nieuwe ingrediënten in de kar leggen, locale wijnen proeven, … Het enige nadeel aan koken op reis is dat je altijd een beetje je plan moet trekken. Weinig materiaal, minder kruiden en… hel… Vaak maar 2 vuren. En dan worst case: een campingazz (of twee)… Maar ook in deze gevallen is lekker eten bereiden geen mission impossible.


Geen zorgen, ik ga mezelf niet dopen als foodie, of foodblogger. Ik wil gewoon een greep van de gerechtjes die ik in Portugal bereidde op 2 vuren delen… Wie weet kan ik jullie wel inspiratie geven voor vakantiegerechtjes (of gewoon voor de volgende weekmenu in eigen land, eenvoudig eten gegarandeerd!).

Pasta Vongolé

#1 – Pasta Vongolé

Tja, voor ons is pasta vongolé hét vakantiegerecht. Het is iets wat ik zelden thuis klaarmaak, maar er gaat geen vakantie voorbij zonder vongolé. Het is eenvoudig klaar te maken in elke keuken, snel en oh zo puur (en oh ja, ik bereid het met belachelijk veel look, maar op congé moogt ge stinken).

Ingrediënten

 • 250g (volkoren) spaghetti
 • 250g champignons
 • 500g venusschelpen
 • 8 teentjes look
 • Groentebouillon
 • Peper en zout
 • Olijfolie

Bereidingswijze

 • Pel en snij de look klein, snij de champignons in reepjes
 • Stoof de look aan in veel olijfolie. Voeg daarna de champignons toe en bak tot de champignons gekrompen zijn. Voeg daarna de venusschelpen toe en wacht – onder af en toe roeren – tot de schelpen openen. Kruid af met veel peper en een klein beetje zout.
 • Gaar ondertussen de pasta in een ruime pot water met groentebouillon. Werk de pasta – eens gegaard – af met een ruime scheut olijfolie.
 • Meng de venusschelpen en groenten onder de pasta.
 • Serveer met een gekoeld plaatselijk wit wijntje. Smakelijk!

wacca-koken-2-03

Penne met scampi’s in de kruidenkaas

Om even in de zee- en pasta sfeer te blijven… Pasta met scampi’s! En kruidenkaas… Het is zo een dankbaar ingrediënt om zonder al teveel extra kruiden toch een heerlijk gerecht op tafel te toveren (ahja, want op reis hebt ge nooit zo een ruim assortiment kruiden als thuis)

Ingrediënten

 • Scampi’s
 • 250g penne (of andere pasta)
 • Kruidenkaas
 • Groentjes naar keuze (wij aten dit met gele en rode paprika, en een courgette)
 • Look
 • Groentebouillon
 • Peper, zout
 • Pikante kruiden (wij gebruikten piri piri, een lokale pikante vloeistof op basis van pepertjes)

Bereidingswijze

 • Pel en ontdarm de scampi’s
 • Snij de look fijn, en de groentjes in blokjes
 • Stoof de look aan in olijfolie, voeg dan de groentjes toe. Voeg de scampi’s toe – eens de groentjes bijna gaar zijn. Bak deze even mee. Voeg daarna de kruidenkaas toe.
 • Gaar ondertussen de pasta in een ruime pot water met groentebouillon.
 • Meng de scampi’s en groentjes in kruidenkaas onder de pasta.
 • Serveer met nog wat extra kaas, en uiteraard een bijpassend wit wijntje…

wacca-koken-2-02

Hamburgers

In het buitenland zijn wij doorgaans niet echt aan vlees. De vleesstanden in de supermarkt zien er allesbehalve aantrekkelijk uit (beesten die nog met oogbollen en beenderen in de frigo liggen, kip die belachelijk droog is en veel te bleek uitslaat, …). En een beenhouwer zoals wij die kennen? Onvindbaar in Portugal.
Maar… Zo eens een hamburger kan er toch altijd in. Oké ja, Belgen maken het beste gehakt, maar de burgertjes in de Liddl zagen er anders ook wel lekker uit, dus we waagden er ons aan. Mét succes!

Ingrediënten

 • Broodjes
 • Hamburger
 • Smeltkaas
 • Sla
 • Tomaat

Bereidingswijze

 • Als je de luxe van een oven hebt, warm de broodjes er even in op.
 • Bak de hamburger langs een kant. Draai hem om en leg dan op elk stuk vlees 2 stukjes kaas. Zo smelt de kaas heerlijk….
 • Besmeer het broodje met goed veel ketchup, leg er het vlees en de kaas in, werk af met sla, tomaat, en ahja… nog wat ketchup.
 • Serveer met de overschot sla en tomaat, en uiteraard… Omdat het vakantie is. Met een goed glas rode wijn (of bier, ook goed!).

pasta-overschotjes

Pasta met overschotjes

Voor de verandering nog eens een pasta… We aten heus wel gevarieerder dan ik hier nu laat uitschijnen, maar als pasta liefhebber waren dit gewoon de beste recepten, en daarom het relevantst om te delen.
Het zal je wel niet onbekend in de oren klinken, maar de laatste dag(en) van de vakantie moesten we heel de koelkast leegeten, want paprika’s en een blik tomaten meenemen op de vlieger is wat zot. En eten weggooien nog zotter. Met deze pasta sloten we onze reis af, en aten we meteen ook de rest van onze koelkast leeg. Het spreekt dus voor zich dat je eigenlijk alles in deze pasta kan gooien wat je maar wil…

Ingrediënten

 • Pasta
 • Olijfolie
 • Groentebouillon
 • Peper en Zout
 • Look
 • Pikante kruiden (Piri piri)
 • Overschotten groentjes (ik gebruikte selder, paprika, wortel en courgette)
 • Blik tomaten / tomatenpassata

Bereidingswijze

 • Pel en snij de look fijn, snij de groentjes in blokjes
 • Stoof eerst de harde groenten aan in olijfolie, voeg – eens die wat gegaard zijn – de zachtere groeten toe.
 • Voeg daarna de tomatenblokjes of tomatenpassata toe.
 • Kruid de saus met pikante kruiden, peper en zout.
 • Gaar ondertussen de pasta in een ruime pot water met groentebouillon. Werk de pasta – eens gegaard – af met een ruime scheut olijfolie.
 • Serveer met parmezaanse kaas, en voor de laatste keer een goed glas wijn (dat overschotje dat daar nog staat!)

En jullie? Wat eten jullie zo allemaal op vakantie? Koken jullie ook vaak zelf? Of verkies je toch het restaurant boven het geklungel in andermans keuken…

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Volg ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

2 Comments

 1. Ahhh…koken op camping, altijd een uitdaging :-)
  Tijdens onze laatste kampeervakantie hadden we één kookvuurtje (zo’n gasflesje met een vuurpit op, is dat een Campinggaz?) om patatjes, pasta of rijst in te koken, en sleepten overal onze Piet Huysentruyt grill mee :p (zo ene: http://www.collishop.be/ecomwcs/beelden/step/JPG/JPG/320×320/std.lang.all/12/57/asset-161257.jpg)
  We waren uiteraard met de auto op stap, anders lukt dat niet. Die grill was echt ideaal om vanalles en nog wat op te bereiden: vlees, vis, maar ook alle mogelijke groenten, haloumi, (stok)brood roosteren…. Enige nadeel was dat we er elektriciteit voor nodig hadden, maar we hebben wel gegeten als royalty met een minimum aan effort.
  Aan pasta vongole maken heb ik nooit gedacht, hoe hou je dan je zeevruchten koel? Want een frigo meeslepen is hier wel een brug te ver :-)

  • In april waren wij weg met zo een set waar je 2 gasvuurtjes op kan draaien. Heel praktisch om gewoon met kookpotten op te koken. Maar zoals je daarnet al aanhaalde, is een frigo meezeulen belachelijk. Wij passeerden gewoon dagelijks langs de winkel, net voor we kookten. Niet zo praktisch, maar dan loop je geen voedselvergiftiging op :p
   En zo een grill, ja dat lijkt me wat :D

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.