Vakantiefoto’s maken & bewerken met je iPhone

Laurent is fotograaf van opleiding, maar vertikt het zijn camera op reis mee te sleuren. Eigenlijk ben ik de huisfotograaf geworden, en laat hij zich altijd gaan met zijn iPhone. Vaak met verrassende resultaten tot gevolg. Een goede camera moet daarom niet duur zijn, tegenwoordig zitten er verrassend goede camera’s in een smartphone, om dan nog maar te zwijgen van de goede (gratis) apps om van jouw foto’s ntre pareltjes te maken. En eerlijk, de beste camera is toch deze die je bij jou hebt?!


Toen we naar de kliffen van de Algarve gingen was ik zo slim geweest geen SD-kaartje in mijn camera te steken. Veel kon ik met mijn spiegelreflex dus niet aanvangen, waardoor ik genoodzaakt was om deze prachtige dag vast te leggen met mijn iPhone. En ja, hoewel het ergens nog steeds een beetje piekt, zijn die iPhone foto’s eigenlijk echt niet slecht. Ze leggen vast hoe mooi het daar was, en zijn ideaal om later nog eens naar te kijken en weg te dromen. Dus, waarom zou een telefoon geen goede reiscamera zijn?

Foto’s maken met je iphone

Hier een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat je foto’s net dat tikkeltje meer krijgen:

  • Scherpstellen kan je doen door op het scherm te tikken op de plek die jij echt scherp wil.
  • Je kan zelfs spelen met scherpte diepte! Als je dicht naar een voorwerp gaat en handmatig scherpstelt op het voorwerp dat echt scherp moet zijn, zal je zien dat de achtergrond wazig wordt.
  • Wil je een zonsondergang nog mooier doen overkomen door hem wat te onderbelichten? Of vind je de belichting van de iPhone gewoon niet goed? Tik lang op je scherm, tot er een schuifbalkje met een zonnetje tevoorschijn komt. Dan kan je naar boven en naar beneden schuiven, om je beeld lichter of donkerder te maken.
  • En… That’s it… Easy peasy toch?

Foto’s bewerken met je iPhone

Al mijn foto’s krijgen altijd een kleine bewerking. Fotografeer ik met mijn spiegelreflex, dan zal ik in photoshop mijn RAW beelden altijd een beetje meer contrast, vibrance, … geven. Fotografeer ik met mijn iPhone, dan ga ik graag aan de slag met Snapseed of VSCO cam, of allebei. Er zijn nog heel wat apps in de App Store, maar deze zijn mijn favorieten.

SNAPSEED

Voor natuur- en vakantiefoto’s gebruik ik graag snapseed. Je kan op een snelle manier de belichting en saturatie heel mooi aanpassen. Ook zorgt de ‘sfeer’ vaak voor een mooi extraatje (zeker om onderbelichte schaduwpartijen op te helderen zonder de goed belichte partijen te gaan overbelichten). Verder heb je heel wat leuke filters, zo is ‘drama’ een van mijn favorieten om foto’s gemaakt tijdens slecht weer wat te gaan overdramatiseren. Hieronder een aantal ‘voor’ en ‘na’ foto’s.

foto's bewerken snapseed foto's bewerken snapseed foto's bewerken snapseed foto's bewerken snapseed foto's bewerken snapseed foto's bewerken snapseed

Snapseed is gratis te downloaded in de App Store.

VSCO cam

Dit is dé manier om uw foto’s dat typisch hipsterkantje te geven. Ik gebruik het vaak om van minder goede foto’s toch een killerbeeld te maken, of om mijn goed bewerkte snapseedfoto’s net wat hipper te maken. Wel vind ik dat je met VSCO cam wat moet opletten, want het gebeurt vaak dat hij de kwaliteit serieus naar beneden haalt. Ook haalt hij soms zoveel details uit mooie natuurfoto’s, dat het beeld net zijn charmes kwijt is. Hieronder een aantal voor en na foto’s.

VSCO bewerken voor en na VSCO bewerken voor en na VSCO bewerken voor en na VSCO bewerken voor en na VSCO bewerken voor en na

VSCO is gratis te downloaden in de app store

Besluit

Het is dus vaak afwegen welke app je gebruikt. Of je kan ze zelfs allebei gebruiken (zie hieronder).

VSCO cam + snapseed

snapseed-vsco

Oorspronkelijke foto

origineel

Dit is de foto die uit mijn iPhone kwam, zonder enige bewerking. Niet slecht, maar hij kan wel net dat ’tikkeltje meer’ gebruiken.

SNapseed

snapseed

Het is een natuurbeeld, ik gooide hem wel even in VSCO cam, maar zoals zo vaak helpt hij mijn foto’s en zijn details een beetje naar de vaantjes. Snapseed to the rescue! Ik open het menu ‘afstellen’ (doorgaans het enige menu dat ik gebruik) en daar stel ik de helderheid, sfeer, saturatie en contrast bij. ‘Sfeer’ zorgt ervoor dat de planten in de voorgrond mooier tot zijn recht komen, door de ‘helderheid’ wordt mijn beeld in het algemeen wat lichter (want de foto was lichtjes onderbelicht), saturatie steekt nog net iets meer kleur in mijn foto en ‘contrast’ spreekt voor zich. Eigenlijk is dit het enige wat ik voor deze foto nodig had.

Maar… Nu is hij er misschien wel een beetje over. Net iets té gesatureerd? Hij mist nog een beetje dat hipster effect, dat je via snapseed niet in je foto’s kan krijgen. Dus… VSCO cam to the rescue!

VSCO cam

vsco

VSCO cam werkt met een aantal standaard filters, die je nog kan aanpassen én harder of zachter zetten. Ik werk àltijd met de filter ‘F2’, maar dat is persoonlijke keuze en smaak uiteraard. Als ik eerst snapseed gebruikt heb, zal ik een VSCO filter zelden op ‘volle kracht’ gebruiken, en zet ik hem vaak wat lichter (zo maakt de filter mijn foto minder ‘kapot’). Daarna ga ik hem altijd nog wat zelf tweaken, gewoon om het eindresultaat volledig in de hand te hebben. Nog wat extra fade, saturatie naar beneden, warmte naar beneden (ideaal voor een blauwere zee ;)), … Eigenlijk is het gewoon wat spelen met de schuifbars ‘een beetje meer van dat, een beetje minder van dat’. Tot je volledig tevreden bent.

Besluit

Moet je altijd zoveel moeite doen zoals ik hierboven beschreef? Neen. Niets moet uiteraard ;). Maar dat is de manier waarop ik mijn iPhonefoto’s wat meer laat spreken. Snapseed, VSCO cam, of een andere app, het is iedereen zijn eigen persoonlijke voorkeur, en eigenlijk hangt het er ook gewoon van af wat je wil bereiken met je beeld.

Welke apps gebruiken jullie? De welke moet ik écht leren kennen?

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Volg ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

4 Comments

  1. Ik ben kei-amateuristisch, zowel in het nemen van foto’s (ik gebruik steeds vaker mijn Nexus 5, omdat ik dan niet met mijn spiegelreflex hoef te sleuren, die ik trouwens toch enkel ‘automatisch’ gebruik – I know) als in het bewerken achteraf. Ik bewerk ze heel lichtjes in Picasa (I know x 2) omdat het enige gratis programma is dat ik ken, maar ben daar de laatste tijd wel minder content van. Dus tips voor dit soort bewerkingsprogrammaatjes, maar dan voor laptop (Macbook), altijd welkom ;-)

    • Als je iets zoekt voor de Mac is pixelmator misschien iets voor jou? Het is niet gratis, maar voor $29,99 krijg je wel heeeeel veel! (zeker in vergelijking met de abonnementsprijs van photoshop).

  2. Pingback: Reads | ♥

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.