Scheldeland: Liezele 100 jaar geleden

De tweede dag van ons weekendje in eigen land reden we door naar het gehucht Liezele, een deelgemeente van Puurs. We werden getriggered door de interactieve wandelapp ‘grootte oorlog’. Als het over de eerste wereldoorlog gaat ken ik enkel het topje van de ijsberg, om dan nog maar te zwijgen over mijn kennis over de oorlog die zich buiten de Westhoek afspeelde.


Interactieve wandelapp ‘DE GROOTTE OORLOG’

Scheldeland maakte een app met interactieve wandelingen en fietstochten gewijd aan de eerste wereldoorlog. Via de GPS in je smartphone volgt de app jouw wandeling mee. Er zijn plaatsen voorgeprogrammeerd waar je even een pauze kan houden, daar krijg je extra informatie op een interactieve manier. Er zijn audiofragmenten, filmpjes en boeiende korte verhalen. Als je – net zoals ik – denkt dat je gewoon vanuit je luie zetel alle fragmenten kan lezen, bekijken en horen heb je het goed mis. Je moet met je GSM op de juiste plaats gaan staan. Ideale manier dus om in het weekend buitenlucht én cultuur op te snuiven; twee vliegen in één klap!

Liezele – een spookdorp rond het fort

Wij maakten de wandeling in Liezele. De titel van de wandeling deed mij hunkeren naar een vervallen dorpje uit de sprookjes waar enkel nog kranige oude dames met wratten op hun neus ronddwalen. Maar bon, soms slaat mijn fantasie iets te hard op hol.

Het is alvast duidelijk dat ik voor de wandeling niet snapte waarom Liezele een spookdorp genoemd werd. Ondertussen weet ik dat wel. Geen sprookjes, geen verhalen uit een film – hoewel het jammer genoeg zo wel aanvoelt – maar een echt Vlaams oorlogsverhaal.

liezele_1418-wacca-07De wandeling startte aan het imposante Fort van Liezele. Stiekem was dit een van de redenen waarom ik net die ene wandeling wilde maken. Geschiedenis van forten en kastelen is altijd zoooo interessant! Helaas waren we 1 dag te vroeg voor een bezoek. Vanaf 1 maart startte het seizoen, en wij stonden er op 29 februari voor een gesloten deur. Sterk staaltje planning alweer!

We startten dan maar zonder bezoek aan onze 7 kilometer terug in de geschiedenis. We wandelden door het dorp, langs een grote baan, wijken en velden. We leerden dat Liezele bij de aanvang van de oorlog – door het Belgisch leger (!) – zo goed als volledig was platgebrand. De inwoners voelden zich veilig zo dicht bij het grote fort, maar jammer genoeg onterecht. Toen op 4 september 1914 de Duitsers plots opdoken om Liezele aan te vallen, sloegen alle inwoners op de vlucht. Eens ze ’s avonds terug naar hun huizen wilden gaan werden ze tegengehouden door het Belgisch leger. Kort daarna zagen ze al hun huizen mét bezittingen in de vlammen opgaan.

De commandant wilde meer ruimte rond zijn fort om een beter zicht te hebben. Alle woningen in een straal van 3 kilometer stonden in zijn weg. Hij voelde zich jammer genoeg bevoegd om 209 huizen in brand te steken.

Tijdens de rest van de wandeling lees je welke gevolgen deze daad had, zowel tijdens de oorlog als tijdens de wederopbouw na de oorlog. Heel aangrijpend verhaal, boeiend gebracht. Hoewel de app soms wat tegenstribbelde toch hoedje af; het verhaal werd zo mooi en met zoveel respect voor de geschiedenis gebracht…

Qua natuur was de wandeling in Gontrode mooier, maar geschiedenis kan je niet verplaatsen. Het is de ideale plek en manier om even stil te staan bij wat de oorlog met ons (en zoveel andere landen) gedaan heeft, en jammer genoeg op veel plekken nog steeds doet…

Hieronder nog wat sfeerfotootjes van het vredige landschap van vandaag…

liezele_1418-wacca-06 liezele_1418-wacca-05 liezele_1418-wacca-04 liezele_1418-wacca-03 liezele_1418-wacca-02 liezele_1418-wacca-01

Ons weekendje in Scheldeland heeft ons echt verbaasd. We ontdekten twee dagen lang de geschiedenis van 100 jaar geleden, hadden een zalig winterzonnetje, genoten ontzettend hard van de velden, kwamen volledig tot rust in een mooie B&B… Ik kan het iedereen alleen maar warm aanbevelen…

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Volg ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.