Scheldeland: vliegveld van Gontrode

Wij zijn allebei geboren en getogen in Scheldeland, en toch hebben we er net een fantastisch weekendje op zitten in deze streek! In hipsterland worden zulke uitjes ook wel eens een staycation genoemd; vlak bij huis zijn, maar toch twee (of meerdere) dagen onbekend terrein verkennen en elders slapen. We ruilden het drukke Gent in voor twee dagen Vlaamse natuur, wandelingen en rust. Een echte aanrader… Onze eerste – en tevens meest indrukwekkende stop – was het vliegveld van Gontrode.


Gontrode? Waar ligt dat? Is er daar een vliegveld?

Gontrode ligt vlakbij Melle en Merelbeke (dus eigenlijk ook maar 12km van Gent). Vandaag is er geen vliegveld meer, maar exact honderd jaar geleden hadden de Duitsers in Gontrode een belangrijke basis gebouwd. Men bouwde er een reusachtige hal (die groter was dan de St.-Baafskathedraal van Gent) waar een zeppelin (sigaar in de volksmond) gestockeerd werd. De zeppelin van Gontrode vloog naar Londen om daar luchtbombardementen uit te voeren. De Zeppelins waren een echte vloek voor Engeland. Ze vlogen ’s nachts, en het was onmogelijk om op tijd bij de zeppelins te geraken met hun vliegtuigen die nog aan land stonden. Engeland schakelde vaste luchtpatrouilles in om de Zeppelins voor te kunnen zijn. Met succes. op 7 juni 1915 haalde een vliegtuigje een Zeppelin naar beneden. De sigaar vloog in brand boven Gent, en het gigantische luchtschip stortte neer in St.-Amandsberg. Op de grond waar ik nog naar de middelbare school ging, en ik wist hier niets van! Zot.

wacca-vliegveld-gontrode-17 wacca-vliegveld-gontrode-15

Foto’s: hetvliegveldvangontrode.be

De zeppelins verdwenen, Engeland stopte opgelucht met luchtpatrouilles, en de Duiters maakten plaats voor Gota’s. Het waren wendbare en snel klimmende vliegtuigen van 2500kg. Onderaan werden de bommen gemonteerd, en met deze vliegtuigen werden de eerste strategische bombardementen uitgevoerd in de luchtvaartgeschiedenis. Op 13 juni 1917 stegen 20 gota’s op in Gontrode en St.-Amandsberg om Londen te bombarderen. De Britten werden compleet verrast, hadden op dat moment geen vliegtuigen in het luchtruim zitten, en eens opgestegen geraakten ze niet bij de Gota’s die zo ontzettend hoog – 4000 à 5000m – vlogen. Op die bewuste dag vielen er 167 doden, evenveel als alle zeppelin-aanvallen tezamen.

wacca-vliegveld-gontrode-16

Foto: hetvliegveldvangontrode.be

Na de oorlog werd het vliegveld afgebroken, alleen twee bunkers – die vandaag de dag nog steeds aanwezig zijn – bleven over. En dat dames en heren, is toch wel een interessant stukje (onbekende) geschiedenis. Zo dicht bij huis…

Voor de geïnteresseerden onder ons, het publiek geheim maakte er ooit een heel mooie reportage over:

Wandeling rond het vliegveld van Gontrode

Om deze interessante geschiedenis beter te kunnen opsnuiven trokken we dus naar Gontrode. We sliepen er in Landhuis Ter Velt (waarover binnenkort meer) die vlakbij de wandelroute ligt. We wandelden door velden, een bos en kleine wegels. Genoten van een heerlijk winterzonnetje en een blauwe hemel. We beeldden ons even helemaal in waar de Zeppelinhal stond (want op een infobord bovenop een bunker wordt dat heel mooi geïllustreerd) en genoten voor de rest van de mooie natuur die Scheldeland te bieden heeft. We waren allebei oprecht verbaasd over de geschiedenis en mooie natuur. We hebben ons alvast voorgenomen om vaker eens een wandelroute dicht bij (of verder van) huis op te zoeken. Na de wandeling keerden we terug naar onze B&B, zakten we even weg in de zetel met een theetje, namen een bad en maakten ons klaar voor een etentje. Geslaagde dag, niet waar? Hieronder nog wat foto’s die de wandeling illustreren!

wacca-vliegveld-gontrode-14wacca-vliegveld-gontrode-07 wacca-vliegveld-gontrode-13 wacca-vliegveld-gontrode-12 wacca-vliegveld-gontrode-11 wacca-vliegveld-gontrode-10 wacca-vliegveld-gontrode-09

wacca-vliegveld-gontrode-04 wacca-vliegveld-gontrode-03 wacca-vliegveld-gontrode-02 wacca-vliegveld-gontrode-01

De kaart van de wandelroute kan je hier downloaden. En andere mooie wandelroutes, tips voor B&B’s of andere bezienswaardigheden in Scheldeland vind je op hun website.

Vertel eens, hadden jullie – voor deze blogpost –  al over Gontrode en zijn vliegveld gehoord? En deden jullie al eens een staycation?

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Volg ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.