Ensor en zijn Oostende

Op uitnodiging van Toerisme Oostende trokken wij vorig weekend naar de koningin der badsteden. Niet om te zonnen of te zwemmen, maar om de stad door de ogen van Ensor te ontdekken. We gingen naar de nieuwe ensorvleugel in het mu.ZEE en de deden de stadswandeling ‘het parfum van Oostende’. Om al even een spoiler vrij te geven: het was de moeite!


de ensorvleugel in mu.ZEE

oostende-ensor-wacca-09

Om heel eerlijk te zijn was mijn kennis over Ensor niet behoorlijk groot. Uiteraard herkende ik wel wat werken en wist ik dat hij van Oostende afkomstig is, maar zijn geschiedenis was mij compleet onbekend. Een vriendelijke dame nam ons op sleeptouw en vertelde ons gepassioneerd over Ensor, Spilliaert en nog enkele andere Oostendse grootmeesters. We leerden ontzettend interessante dingen bij… Hieronder alvast een klein beetje geschiedenis (gewoon omdat het té interessant is om jullie ervan te weerhouden!)

Ensor (1860 – 1949) is een geboren en getogen Oostendenaar. Hij groeide er op, trok voor drie jaar naar Brussel om er te studeren, waarna hij voor goed terugkeerde naar zijn schone stad Oostende. Hij had zijn atelier vlakbij de kust in een zolderkamer van zijn ouderlijk huis. Zijn moeder baatte er een toeristenwinkeltje uit en verkocht schelpen, maskers en andere prullaria. Het is de winkel die zijn grote inspiratie was tot de vele doeken die hij beschilderde met maskers. Ensor was een fiere statige man en vond zichzelf een fantastische schilder. Hij trok graag op met andere kunstenaars en intellectuelen, maar dreef zelf maar al te graag de spot met de Bourgeoisie op het strand.

De vleugel gaat over meer dan Ensor alleen. Hoewel hun werk dag en nacht van elkaar verschilt is ook Spilliaert (1881 – 1946) een gerenommeerd schilder uit diezelfde tijd. Uren en uren zwierf hij rond op de dijk van Oostende. De nachtelijke omzwervingen waren de inspiratiebron voor zijn talloze nachtelijke en donkere schilderijen. Spilliaert staat voornamelijk bekend om een reeks zeer expressieve en donkere zelfportretten.

mu.ZEE heeft een mooie – vaste – collectie van beide schilders, en nog een aantal andere kunstenaars die beïnvloed werden door / invloed hadden op hen. Je krijgt een mooi beeld op de werken die ze maakten, de verschillende technieken die ze daarvoor hanteerden, publicaties die vroeger verschenen over hen, foto’s, … Kortom, een mooie eervolle samenvatting van hun leven en werk. Hieronder wat sfeerbeelden:

oostende-ensor-wacca-65 oostende-ensor-wacca-15 oostende-ensor-wacca-1' oostende-ensor-wacca-13 oostende-ensor-wacca-12 oostende-ensor-wacca-11
oostende-ensor-wacca-10

 

Stadswandeling: Het parfum van Oostende

Nadat we een nachtje sliepen over het museumbezoek waren we weer volledig klaar om in een Ensor bad te duiken. Deze keer gingen we samen mét Ensor op stap door zijn schone Oostende. Nu ja, met Ensor was nogal moeilijk, maar de stad is er in geslaagd je toch het gevoel te geven dat hij nog steeds statig naast jouw zijde loopt terwijl hij fier zijn verhaal vertelt.

Bij toerisme Oostende gingen we een audiogids en een wandelkaart afhalen (€7 / gids). Voor een kleine twee uur volgden we Ensor zijn wandeling terwijl hij op bepaalde punten zijn verhaal uit de doeken deed. Hij vertelde wat Oostende voor hem betekend, waarom hij bepaalde werken maakte, met welke politieke beslissingen hij het absoluut niet eens was, wanneer hij verhuisde, … Hij vertelt het met zo een passie dat het een plezier was om naar te luisteren, om te staan waar hij 100 jaar geleden stond, om op te nemen wat hij 100 jaar geleden in zich opnam, om te zien hoe het – jammer genoeg – zo veranderd is.

We zagen beelden passeren van hoe het strand, de dijk, het casino er toen uitzagen, waardoor ik alleen reikhalzend kan uitkijken naar de wetenschapper die éindelijk eens met die teletijdmachine zal afkomen. Wat zag de dijk er mooi uit. Wat had die bourgeoisie mooie kleren. Wat zagen die strandhuisjes er charmant uit. Wat zou ik graag eens op de grote markt gaan zitten om Ensor te zien ratelen met intellectuelen… Hieronder een kleine preview:

De wandeling bracht ons niet langs nieuwe plekken in Oostende, maar ze liet ons de stad wel eens vanuit een ander perspectief zien. Ik hou van verhalen, en – hoewel we er soms wel een beetje onnozel uitzagen, allebei met een iPod in de hand & koptelefoon op het hoofd – kan ik van tijd tot stond wel eens een interactief verhaal smaken.

De volgende keer dat jullie in Oostende zijn kan ik het jullie alleen maar aanraden om je gewone dijkwandeling eens in te wisselen – of aan te vullen met deze wandeling. Je kan een audiogids afhalen in de toeristische dienst, of de gratis app downloaden op je iPhone.

oostende-ensor-wacca-06oostende-ensor-wacca-04Nadat Ensor ons uitnodigde om te kijken of de vis in de haven nog steeds zo vers was, kochten we 250g garnalen die we onderweg oppeuzelden. Vers waren ze alvast! Omnom!

oostende-ensor-wacca-05
oostende-ensor-wacca-08 oostende-ensor-wacca-07

 

Het Ensorhuis

Tijdens de wandeling passeerden we langs het Ensorhuis, waar we uiteraard ook even binnensprongen. Hoewel Ensor lang in zijn ouderlijk huis woonde, verhuisde hij na het overlijden van zijn moeder naar het huis dat hij van zijn tante geërfd had. Daar woonde hij nog jaren met zijn knecht, tot het einde van zijn leven. Op het ouderlijk huis staat jammer genoeg een lelijke nieuwbouw, maar zijn huis hebben ze omgetoverd tot het Ensorhuis. Het museum schept een mooi beeld van hoe hij daar geleefd heeft. Verwacht geen wonderen of uren kijkplezier, alles wat er staat zijn replica’s en het is niet zo groot, maar het schept een mooie sfeer die je niet mag missen als je ondergedompeld bent in de wandeling.

Als je bij de toeristische dienst een audiogids gaat afhalen zit jouw toegangsticket in het ensorhuis al inbegrepen. Wil je het zo bezoeken of werk je met jouw eigen iPhone dan kost een toegangsticket je een kleine €2.

oostende-ensor-wacca-01 oostende-ensor-wacca-02 oostende-ensor-wacca-03

Zoals ik al eerder aanhaalde was mijn kennis over Ensor behoorlijk klein. Ik kan dus alleen maar blij zijn dat we ons twee dagen onderdompelden in zijn leven. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van (Belgische) kunst en het zeetje. Alles is zeker en vast doenbaar in 1 dag, dus voor iedereen die nog niet weet wat ie zondag gaat doen; allen daarheen! Alvast nen dikken merci aan Toerisme Oostende & Ambassy!

Disclaimer: Deze activiteit was op uitnodiging, dit weekend werd dan ook volledig vergoed voor ons. Wij worden niet extra gecompenseerd voor deze post en schreven bovenstaand vanuit eigen bevindingen.

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Volg ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

2 Comments

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.