Oostende: 7 bezienswaardigheden & eettips

Oostende, het is een stad waar wij van tijd tot stond wel eens naartoe trekken voor een dagje. In een vorig leven gingen we er zelfs geregeld naartoe, want toen lag de zeilboot van Laurent zijn ouders daar. We hebben dus wel iets met deze schone badstad. Hoewel Ensor ons verraste tijdens ons weekendje, heeft de stad nog zoveel meer te bieden. Benieuwd wat je allemaal kan doen, en waar je heerlijk kan eten? Hieronder 7 tips!


#1 – Lunch / koffie @ Cultuurcafé

Had Toerisme Oostende ons hier niet naartoe gestuurd, hadden we dit pareltje nooit leren kennen. Het ligt vlakbij het Mu.ZEE, waardoor dit dé ideale plek was om een nabespreking te doen van ons bezoek aan de ensorvleugel. Aangezien je aant zeetje een vistje moet eten bestelde ik een overheerlijke vis-vol-au-vent en Laurent een visburger. Ideaal krachtvoer om daarna te gaan uitwaaien aan zee. Nog leuk om weten is dat cultuurcafé met zoveel mogelijk biologische en locale producten werkt. Ook hun assortiment aan sapjes is behoorlijk groot en aantrekkelijk. Een lunchplek naar mijn hart dus!

oostende-bezienswaardigheden-wacca-14 oostende-bezienswaardigheden-wacca-13

 

#2 – De strekdam

De laatste keer dat we in Oostende waren stonden we op ‘den pier’ te kijken naar hoe ze de strekdammen aan het aanleggen waren. Ondertussen zijn die af en is de pier lang niet meer het schoonste om op te wandelen. Je kan nu een pak verder tot in de zee lopen, ideaal om even uit te waaien en te kijken naar de zee, Oostende en de dagtoeristen.

Stiekem zal ik de pier missen tijdens stormachtige dagen. Ja, hij ligt er nog wel, maar de strekdam beschermd hem (en Oostende) tijdens stormen. Laat het nu net daar zijn waar al het spektakel gebeurde. Het water kletste zo schoon over de pier heen, je werd kletsnat door het geweld, maar voelde u tevens zo één met met onze Belgische kust. Tja, kiezen is altijd een beetje verliezen ;).

oostende-bezienswaardigheden-wacca-07oostende-bezienswaardigheden-wacca-08oostende-bezienswaardigheden-wacca-06

 

#3 – Den dijk

Den dijk, Ensor refereerde er zo mooi naar tijdens de wandeling ‘het parfum van Oostende’. En ja, hij is wel eens fijn om over te flaneren. Tientallen gocarts, typische restaurants en tearooms, de strandwinkels die al jaar en dag hetzelfde zijn, het casinogebouw, de gaanderijen, het zicht op de strandhuisjes… De vele appartementsgebouwen op den dijk neem ik er graag bij, en kan je ze echt niet aanzien? Staar dan naar de zee, natuurpracht genoeg.

oostende-bezienswaardigheden-wacca-03oostende-bezienswaardigheden-wacca-09 oostende-ensor-wacca-07 oostende-ensor-wacca-08

 

#4 – De vistrap

De vistrap is dé locatie in Oostende waar je moet zijn voor dagverse vis. Ze ligt midden in de vissershaven en is vergezeld van heel wat andere viskraampjes waar je on the go een bakje vis kan kopen. Aan de bakjes waagden we ons niet, maar de vistrap heeft ons wel meerdere malen mogen verwelkomen. We kochten er 250g verse garnalen die we tijdens onze wandeling pelden en oppeuzelden. Net voor we terug naar huis reden haalden we ook nog snel een vers visje. Smullen!

oostende-ensor-wacca-06 oostende-ensor-wacca-05

#5 – De overzetboot

Als je aan de zee bent moet je altijd eens bootje varen, al is het maar voor even! Oostende heeft een gratis overzetboot die je naar de Oosteroever brengt. Aan de Oosteroever vind je fort Napoleon en de Oostelijke strekdam. Toen we besloten de boot te nemen doelden we op een wandeling op Oosteroever. Waar we niet echt rekening mee hielden was de wachtrij om de overzetboot te nemen, de pauze van de bemanning én onze reservatie in het restaurant waardoor we niet zo heel veel wandeltijd meer hadden. Uiteindelijk draaide het voor ons uit op veel wachten, twee boottochtjes en geen wandeling. U weze dus gewaarschuwd! Kijk even wanneer de bemanning in pauze gaat, want het stond echt wel goed aangeduid, wij hadden er gewoon netjes overgekeken (wat wil je, als je die leuke kleurrijke overzetboot ziet varen!)

oostende-bezienswaardigheden-wacca-05

 

#6 – Dineren in stijl @ La galleria

Zondagavond trokken wij na ons museumbezoek en lange wandeling naar La Galleria, een gezellig kreeftenrestaurant in de Ensorgallerij. We verorberden er een overheerlijk driegangenmenu. Ik startte met oesters – Laurent met scampi’s. Daarna waren we iets meer gelijkgezind en kozen we beiden voor een bouillabaisse en als dessert een verfrissende coupe fraise. Elk gerecht dat we voorgeschoteld kregen was enorm fijn en lekker, en het was letterlijk de beste bouillabaisse die ik ooit at (de peuzel en prutsbeestjes die erin zaten waren extra bonuspunten!). De volgende keer dat we teruggaan ga ik voor de halve kreeft. De eigenaar van het restaurant was er zo gepassioneerd over aan het vertellen, dat hij mijn nieuwsgierigheid prikkelde.

oostende-bezienswaardigheden-wacca-11 oostende-bezienswaardigheden-wacca-12

#7 – mu.zee + parfum van oostende

Lasts but not least… Als je houdt van wat cultuur, de schilderkunst en Ensor kan ik jullie alleen maar aanraden om de stad eens te leren kennen vanuit een ander standpunt. Mu.ZEE heeft een nieuwe museumvleugel volledig geweid aan Ensor en andere Oostendse grootmeesters vanuit die tijd. Er is ook een wandeling waarin Ensor je begeleidt door zijn stad. Meer info hierover vind je in onze vorige blogpost.

oostende-ensor-wacca-03

 

Disclaimer: Deze activiteit was op uitnodiging, dit weekend werd dan ook volledig vergoed voor ons. Wij worden niet extra gecompenseerd voor deze post en schreven bovenstaand vanuit eigen bevindingen.

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Volg ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

6 Comments

 1. Leuk verslag en mooie foto’s! Ik besef nu pas weer hoe erg het hier eigenlijk gesteld is met ons: we wonen op amper een halfuurtje van Oostende (vroeger zelfs op een kwartier) en we komen er slechts één keer per jaar of zelfs nog niet.
  Daar moeten we toch dringend verandering in brengen!

 2. Eine Tirolerin ist nach Oostende gezogen und ich fuehl mich in Oostende zu Hause ?☀️❤️
  Van Oosten-rijk naar Oost-ende??
  De sneeuw in Tirol is gezmolten en is naar de Zee van Oostende???☀️

 3. Dank je voor de deze mooie info . Leuk geschreven ook .
  Ik woon vlakbij ( Middelkerke) en ken de helft van de zaken niet die je beschrijft ! Bij deze dus , van harte bedankt en binnenkort ga ik Oostende verkennen .

 4. Zo tof! Jullie duiden écht de juiste plekjes aan! Ook de plekjes die voor Oostendenaars gewoon TOP zijn!
  Heel blij dat je onze vistrap ertussen vernoemd… Idd veel beter of de ‘visbakjes’ ?

 5. Oostende! Ik was er in een ver, ver verleden eens, met trein-tram-busdag. Is dat er nog steeds in België eigenlijk? De strekdammen waren er destijds nog niet, ziet er erg mooi uit!

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.