Meren van Slovenië

De kustlijn van Slovenië is niet zo groot, maar hun aanbod aan meren daarentegen wél. We waren zodanig in de ban van de blauwe binnenwateren dat we uiteindelijk in drie dagen tijd drie meren bezochten. Het bekende en toeristische lake Bled, het imposante lake Bohinj en het meer dat wel eens durft verdwijnen; lake Cerknika. Alle drie fantastisch om zijn eigen reden, hier onze top drie.


#1 // Lake bohinj

Lake Bohinj staat torenhoog op nummer een. Om het te bereiken rij je langs lake Bled, waarna prachtige kronkelende banen je naar dit grote verlaten meer brengen. Het is 4,5km lang en 1 km breed, bevindt zich tussen hoge bergketens, heeft helderblauw water met rondomrond kleine strandjes waar je volledig alleen kan zitten. Met andere woorden, een zalige oase van rust. Wij lagen hier een hele dag ongegeneerd op onze handdoek om wat te lezen, wat te zwemmen… Eerlijk gezegd zou het geen straf geweest zijn om hier meer dan een dag door te brengen.

Op nummer één omdat: de natuur rondom  indrukwekkend is, een groot meer tussen gigantisch hoge bergen, dat heeft wel iets. Ook waren al die afzonderlijke natuurlijke mini-strandjes voor ons een heel grote winnaar. Geen grote hordes mensen op één strand, geen andere zwemmers rond jou…

Praktisch: Toen wij er waren (juni) was het heel erg rustig. Er is voldoende (betaalde) parking die je tegenkomt vanop de baan naar het meer. Er liggen kleine keitjes in het water dus zwemschoentjes zijn geen overbodige luxe.

wacca-meren-van-slovenie-03 wacca-meren-van-slovenie-02

 

#2 // Lake Cerknika

Het meer van Cerknika is een van de merkwaardige meren in Slovenië die erin slaagt binnen de 24 uur volledig leeg te lopen, of weer volledig op te vullen. Tijdens droge periodes (m.a.w in de zomer) kan het meer maandenlang droog staan, maar toch waagden wij het er ons op naar daar te rijden. We hadden nood aan verfrissing en wilden iets relatief dicht bij onze overnachtingsplek. Eerlijk? Water dat er plots niet meer is leek mij behoorlijk indrukwekkend, maar we hadden net iets meer geluk. We kregen een meer dat baadde in rust, er waren zo goed als geen andere ‘strand’gangers en we vonden een gezellig plekje met een boot op waar we helemaal alleen konden genieten van dit natuurgeweld. Za-lig. In dit meer ben ik behoorlijk ver gaan zwemmen en zag ik plots een slang door het water kronkelen (tja, dat heb je in die moerasgebieden ;)).

Op nummer twee omdat: Het moerassige (doch helder) meer écht wel zijn charmes heeft, heel groot is (40 vierkante meter (4x zo groot als lake Bohinj)), en opvallend totaal andere flora in het water heeft dan in de andere meren. Als pluspunt is het er suuuuuper rustig (ik had de indruk dat ze – met hun gratis grote parking – wel wat toeristen verwachten, maar dat die al jaren uit blijven).

Praktisch: Vlakbij is er gratis parking. Ook hier zijn zwemschoentjes aan te raden, tenzij je graag slangen aan je tenen hebt ;).

wacca-meren-van-slovenie-01

 

#3 // Lake Bled

Op plaats 3 staat het bekende lake Bled. Het meer waarvan wij zoveel verwachtingen hadden, dat zo prachtig stond te schitteren op de cover van mijn reisgids, een van de redenen waarom ik zo graag naar Slovenië wilde. Lake Bled is heel mooi, het eilandje in het midden met zijn kerk op heel idyllisch. Maar lake Bled is zo druk, zo toeristisch, zo uitgemolken, zo niet Slovenië van atmosfeer. De ene kant van het meer ziet er heel mooi uit, terwijl er aan de andere kant toch een aantal resorts uit de grond schieten, met daarrond een kunstmatig lelijk dorpje. We beklommen de berg naar het kasteel, genoten er van het uitzicht, en wandelden rond een groot stuk van het meer. Dit is de enige plek waar we niet de behoefte hadden om in alle rust onze handdoek uit te slaan. Pas op, ik ga niet zeggen dat het er niet mooi is, maar de verwachtingen lagen relatief hoog en in vergelijking met de andere dingen die we zagen in Slovenië was het er gewoon te druk. Moet je lake Bled dan gewoon overslaan? Dat zeg ik ook niet, ideaal is eigenlijk om er een korte stop van 1 uur te maken en daarna gewoon door te rijden naar lake Bohinj waar je alle rust in jou kan opnemen.

Op nummer drie omdat: het er wel heel mooi is, maar veel te druk. Had dit niet op de cover van mijn boekje gestaan, waren er geen resorts rond gebouwd en waren er pakken minder toeristische voorzieningen, dan ben ik er zeker van dat dit fenomenaal moet zijn. Helaas…

Praktisch: Er zijn bijna meer (betaalde) parkings dan dat lake Bled groot is, dus plek genoeg ;)! En ook hier, zwemsloefkes niet vergeten! Er zijn wel wat zwemgelegenheden, en veel enthousiastelingen die hier wél wilden zwemmen.

wacca-meren-van-slovenie-06
wacca-meren-van-slovenie-04

 

Besluit

Slovenië heeft wel wat water in hun schoon land liggen. We passeerden – onderweg naar Kroatie – even langs de Sloveense kust, en als je wil zwemmen en afkoelen kan ik jullie enkel aanraden om dit te gaan doen in een van hun vele meren. De kustlijn is er zo ontzettend druk, massa’s files, en van het schaars stukje kust hebben de Slovenen helaas ook geprofiteerd om er wat lelijke fabrieken neer te planten. Wij bezochten bovenstaande meren, maar als ik mijn toeristengidsje mag geloven zijn er nog andere plekken waar je kan afkoelen ook. Genoeg water en genoeg natuurpracht dus.

Als jullie een plek zoeken om af te koelen, wat verkiezen jullie dan? En kunnen jullie zich ook zo storen aan toeristische trekpleisters?

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Volg ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.