Fietsroute #1 – 140km van Gent naar Wallonië

Vorig weekend fietsten wij voor het eerst 140km. We reden van Gent naar de Vlaamse Ardennen, naar Wallonië en terug. We hebben serieus afgezien, gezweet, na elke heuvel nen high five uitgedeeld, ons kriek gelachen, fier gekeken naar het uitzicht vanop de heuvels die we beklommen en gewoon zo ontzettend hard genoten van een volledige zondag in het zadel.


Screen Shot 2016-08-30 at 22.53.54

De route

Van Gent fietsten we met een omweg langs de schelde naar de Vlaamse Ardennen. Eens we in Gavere waren sloegen we af en begonnen de eerste heuveltjes. Terwijl we in de wijdse Zwalmstreek lichtjes omhoog en naar beneden reden vroeg Laurent mij nog half in paniek ‘ja, we gaan straks toch écht klimmen e?’. Maar hoe zuidelijker we gingen, hoe steiler en langer de klimmetjes werden.

wacca-koersen-140km-02 wacca-koersen-140km-03 wacca-koersen-140km-05

Van de Zwalmstreek reden we naar Brakel, en dan naar Ghoy in Wallonië (Wallonië begot, met de fiets, wtf!) waar we geen enkel plat stuk meer tegenkwamen. Klimmen, hijgen, eindeloos op die trappers terten, boven toekomen met nen gigantische smile en ons dan naar beneden laten zoeven. We namen onze bookes mee die we verorberden int zonnetje op een veld met uitzicht op onze Belgische heuvels, instant vakantiegevoel!

wacca-koersen-140km-04 wacca-koersen-140km-01 wacca-koersen-140km-06

Na de heuvels in Wallonië reden we terug naar de Vlaamse Ardennen waar we nog 2 klassiekers gingen beklimmen (aja, we hadden nog geen heuvels genoeg gezien!). Al snel kwamen we aan bij de Kanarieberg. Laurent schoot in actie op zijn pedalen, maar ik verloor in het begin veel snelheid omdat ik aan het prutsen was met mijn versnellingen (nog steeds een groentje e ;)). Eens ik die goed kreeg zette ik ze lekker licht, waarna ik met een vaste tred naar boven reed. De kanarieberg is 1km lang en heeft een gemiddeld stijging percentage van 9% (de steilste punten zijn 12%). Sommige punten waren best wel pittig, maar eerlijk gezegd ging ie al bij al wel vlot.

wacca-koersen-140km-08

Daarna reden we door naar de Paterberg. Deze zat initieel niet in de route, maar een collega maande me aan om toch een ommetje te maken en deze mee te pikken ‘het is maar 400 meter klimmen en een schoon uitzicht daarboven!’. Moeha, wat hij er niet bij vertelde was dat dit een behoorlijk steile klim is én nog eens op kasseien. Gelijk 2 naïeve en onvoorbereide fietsers knalden we de heuvel op. In het begin riep ik nog al lachend tegen Laurent ‘ja die is maar 400 meter! Gaaaaaaaan!’. Hahahahaha. Ik zette mijn versnellingen op het laagste pitje en ging belachelijk moeizaam deze muur van kasseien op. Op het punt waar hij 23% stijgt dacht ik écht van mijn fiets te vallen. Ik moest recht op mijn trappers gaan staan om nog vooruit te geraken en voelde mijn achterwiel bij elke kassei een beetje omhoog springen. Op die moment dacht ik écht er niet te geraken, dacht ik van stil te vallen en mijn voet niet op tijd uit mijn pedaal te krijgen. Terwijl ik nog aan het afzien was, stond Laurent al boven. Nog. Efkes. duwen. ja. ge. kunt. het. En WAW, ik stond ook boven! We deelden een high five uit, gingen uitgeteld op het bankje zitten met het schoon uitzicht en vertelden uitgebreid onze ervaringen over deze klim. Deze had ik niet voelen aankomen, en – had ik geweten wat voor heuvel het eigenlijk is – ook niet gepland om voor de eerste keer te beklimmen nadat we al 95km in de benen hadden. Maar hee, het is als groentje dat ge zo fouten maakt, en eerlijk gezegd is het déze klim die onze rit onvergetelijk maakte. Den Paterberg, gij klein schoon stukske venijn.

paterberg

Na de Paterberg reden we terug naar de schelde, waarna we deze volgden tot in Gent. Om de rit nòg wat zotter te maken verbrak ik – na al die kilometers en klims – nog wat persoonlijke records.

Wat statistieken

  • We reden 141,8km, wat de langste rit tot nu toe is (mijn langste route daarvoor was 104km, en die was zo plat als een vijg).
  • Klommen in totaal 787 meter
  • Beklommen onze eerste Vlaamse Klassiekers: de Kanarieberg & de Paterberg
  • Reden in 2 taalgebieden
  • Waren 8u30 onderweg
  • Zaten 6 uur en 50 minuten effectief in het zadel

deze route ook fietsen?

Ge kunt ze schaamteloos van mijn Strava account halen of hier een gpx-file downloaden! Laat mij vooral weten wat jij er van vond, en riskeer het u den Paterberg eruit te halen. Als ik het kan, kan jij het ook!

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Like ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

2 Comments

  1. Daar in de Vlaamse Ardennen, daar is het mogelijk om te sterven op de fiets – figuurlijk dan. Heerlijke foto’s

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.