Istrië: verstopte stranden aan de Oostkust

Een tijdje geleden schreef ik over de westkust van Istrië en de drukte daar. Als compensatie voor het toerisme gingen wij op zoek naar rust aan de Oostkust, en wonder boven wonder vonden we die daar! De drukke stranden maakten plaats voor een aantal goed verstopte baaitjes, waar we – na een verstopte afdaling – getrakteerd werden op rustige keienstranden, blauw water en mooie vergezichten.


De rit van centraal Istrië naar de Oostkust

Wij verbleven in centraal Istrië, de trip naar de Oostkust was een klein uurtje rijden. De uitzichten waren heel mooi, de banen soms ietwat vervelend door absurde snelheidsbeperkingen. We passeerden gezellige dorpjes op heuveltoppen, soms iets minder mooie stadjes die nog sporen vertonen van het communistische Joegoslavië, wijngaarden,…

wacca-kroatie-istrie-oostkust-07 wacca-kroatie-istrie-oostkust-06

 

Stop 1 – uitkijkpunt plomin

De eerste echte stop die we maakten was aan het uitkijkpunt van Plomin. Na een uurtje in het binnenland van Istrië bereikten we de kust, en BAM wat voor een verwelkoming was dat! Geen druk bevolkte stadjes zoals in het Westen, maar groene heuvels zonder huizen en helderblauw water.

wacca-kroatie-istrie-oostkust-05

wacca-kroatie-istrie-oostkust-04

 

Stop 2 – Brseč

Brseč is een klein (vakantie)dorpje waar we een heel stijle baan namen tot aan de kust. We parkeerden onze auto op het doodlopend stuk en gingen te voet naar beneden. Langs de ene kant was er een klein gezellig keienstrand met toch relatief veel mensen, langs de andere kant lagen wat bootjes in het water te klotsen. We namen onze lunch mee en verorberde die op het strand. Na een snelle duik in het frisse water pakten we ons boeltje bij elkaar om verder te rijden. Stiekem hunkerden we naar een strand dat toch nog iets rustiger was.

wacca-kroatie-istrie-oostkust-03

 

Laatste stop – Naamloos verlaten strand (D66 op de google maps kaart)

Ergens op een random plek stopten we de auto langs de baan, klauterden we over een vangrail en wandelden we langs een verlaten wandelpaadje vol stenen en begroeiing naar beneden. Laurent dacht dat we op een vals spoor zaten, het kon toch niet dat dìt dom klein gevaarlijk paadje naar een strand leidt? Maar moehaha, gelukkig wel! Het strand was groter dan dat in Brseč, en we moesten het delen met maar 3 andere gezinnen. We hadden geen zin meer om op deze hete dag opnieuw in onze aircoloze auto te stappen, dus we bleven daar voor de rest van de namiddag. Lezen, zwemmen, genieten van het prachtige uitzicht, vol ongeloof kijken naar het transparante water, en stiekem jaloers zijn op de andere strandgangers die aan het snorkelen waren.

Spoiler: deze dag was zò fantastisch dat we tijdens onze laatste dag Kroatië nog eens terugkeerde naar dit strand. Onderweg kocht ik in een supermarkt een snorkel die ik in de winkel niet kon passen. Aangezien ik schrik had dat de volwassen bril te groot ging zijn en dus zou onderlopen kocht ik het kindermodel. Achteraf bleek dat die heel mijn neus samendrukte en dat ie mijn ogen vacuüm zoog, maar snorkelen deed ik! En man, wat was dat mooi! Voor de mensen met kinderen, of vrijwilligers die eens willen testen hoe het voelt om met vacuüm gezogen ogen te snorkelen, ik heb een gratis snorkel in de aanbieding ;).

wacca-kroatie-istrie-oostkust-02

wacca-kroatie-istrie-oostkust

 

Hoe vonden wij die stranden?

Ik zou heel graag zeggen dat wij er een neus voor hebben, dat wij exact weten wààr we onze auto moeten parkeren, en over wélke vangrail we moeten stappen om dan langs een verstopt paadje naar beneden te klauteren. Maar helaas… Zo zotte reiszintuigen hebben wij niet. Gelukkig heb je dat vandaag de dag ook niet meer nodig en is het behoorlijk eenvoudig. Van elke locatie downloaden we de offline kaarten via de app City maps 2 go. Heel ironisch, want deze city app begeleidde ons al gedurende wandelingen in verlaten natuur, en ook nu leidde hij ons naar verstopte stranden. De app toont buiten autobanen ook alle wandelpaden en stranden aan. Ideaal dus om volledig ingezoomd via de app de kustlijn af te gaan, en dit als begeleiding te gebruiken tijdens je zoektocht. Ben je dicht bij een pad en een strand op de kaart? Parkeer dan je auto en zoek waar dat pad ongeveer is. De kans zit er in dat je van een vruchteloze zoektocht terug thuis komt (want soms staan er paden op de kaart die helemaal niet meer bestaan), maar de kans zit er evengoed in dat je echt op unieke plekken komt.

Conclusie – de oostkust van istrië  = waw

De westkust vonden wij beiden wat teleurstellend. Zonder heel grote verwachtingen gingen wij dus naar de Oostkust, en daar werden we verrast door schoonheid en rust. Kroatië was voor ons – mede door de hitte – een rustig deel van onze roadtrip, en ik kon mij geen betere plek indenken om twee dagen schaamteloos te genieten van de zon, het water en een goed boek. Ga je naar Istrië? Dan kan ik jou de Oostkust zoveel meer aanbevelen dan de druk bezochte Westkust. De natuur is er fenomenaal, en het toerisme is er niet aloverheersend. Maar, ga niet allemaal tegelijk, zodat die kust wel degelijk zijn charmes van vandaag blijft behouden…

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Like ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

3 Comments

  1. Dankzij jullie artikel hebben wij het mooiste strand gevonden dat wij ons ooit konden voorstellen, bedankt! Dit was echt het hoogtepunt van onze trip door Istrië!!!

  2. Leuke tips! Ik ben nu in Istrië en wil graag het strand bezoeken langs D66, alleen begrijp ik het punt op jullie google maps kaart niet. Vanaf dat punt is het namelijk 2.5 uur lopen naar de kust! Help! :)

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.