Nederland: fietsen in Friesland

In Augustus trokken we met de familie voor een weekendje naar Friesland. Wat wandelen, fietsen, stadjes bezoeken en gewoon gezellig samenzijn. In het dorpje Balk huurden we voor een prikje fietsen waarmee we een mooie fietstocht maakten langs bospaden, meren, en het platte uitgestrekte Friesland.


screen-shot-2016-11-26-at-10-30-18

 

Wat je zoals kan verwachten tijdens deze fietstocht?

 • Veel wind, het is plat Holland, deeuuuu.
 • De zotste klim van Friesland. Maar geen nood, dat is amper 17 meter hoog. Lachtertje!
 • Banen die je beter doet met een stadsfiets, soms zijn er wel wat ‘off road’ baantjes die minder aangenaam zouden zijn met een koersfiets.
 • Redelijk wat gezellige (doorgaans verharde) bospaadjes. Iets wat ik niet had voelen aankomen voor een streek met zo een open landschap.
 • Veel groen, en dat groen ziet er zo duust keer groener uit dan ons groen (iets van gras dat altijd groener is aan de overkant zeker?).
 • Veel groen waarin je kan neerploffen om te picknicken, gezelligheid troef.
 • Water met veel bootjes in. En oh ja, windmolens!
 • Als je fietsen huurt, krijg je zo van die échte Hollands fietsen waar je super ‘chill’ op zit. Ooit koop ik mij ook zo eentje. Met een krat vanvoor. Heerlijk.
 • En oh ja, in Friesland zegt iédereen goeiendag tegen elkaar. Oefen al maar met ‘hoi’ te roepen tegen al je voorbijgangers!

En hoe lastig is die fietstocht?

Geen nood, deze keer kom ik niet af met een route van 130km en 787 klimmeters. Deze rit is perfect om te doen met de familie, zelfs als jullie niet al te vaak sporten:

 • 45,3 kilometer: ongeveer 3uur effectief fietsen aan 15km/u (wat traaaaaaag is, dus geen zorgen!). Met een caféstop, toeristenstops en picknickstop waren wij een 5 uur onderweg.
 • 62 klimmeters, met andere woorden bijna zo plat als een vijg!

Hieronder alvast wat foto’s die ik maakte tijdens de fietstocht:

wacca-friesland-fietsen-nederland-05 wacca-friesland-fietsen-nederland-06 wacca-friesland-fietsen-nederland-04 wacca-friesland-fietsen-nederland-03 wacca-friesland-fietsen-nederland-02 wacca-friesland-fietsen-nederland-01

Wil je deze route ook fietsen? Geen nood! Hier een .gpx file van de route, of je kan ze schaamteloos van mijn strava halen! Have fun!

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Like ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

1 Comment

 1. Leuk, mijn man komt uit Balk en mijn schoonfamilie woont er nog! Ik heb jaaaaren geleden de Elfstedentocht gefietst, 240km in 1 dag. Dus ik ken de omgeving wel. Mooi daar! Ik heb nog nooit gefietst in België trouwens, wil ik graag eens gaan doen!!

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.