Skiën in Les Sybelles

Sinds vorig weekend zijn wij terug van een heerlijk weekje skiën in onze Franse Alpen. Dit jaar trokken we naar Les Sybelles, het skioord waar er 310km aan pistes zijn, en waarin wij ‘maar’ 120km skieden (is dit een goede reden om nù terug te vertrekken?). Het skioord bestaat uit zes dorpjes, waarvan wij de chance hadden in het meest gezellige dorpje te slapen, Toussuire for the win


wacca-lessybelles-01

de pistes

Les Sybelles is het vierde grootste skigebied van de Franse Alpen. Het telt 142 unieke pistes (goed voor zo’n 310km skiplezier) en 70 liften. Buiten deze facts hier onze ervaringen:

  • Het leukste aan Les Sybelles vonden we dat je echte trips kan maken tussen de verschillende dorpen, waardoor je echt wel een tijdje onderweg kan zijn. Niet een hele dag op en af dezelfde piste, dik feest!
  • Het skioord is mooi, de bergen zijn mooi, de sneeuw is mooi, de… Nee, echt waar. Door zijn grootte is het een heel wijds oord, verre gezichten, zotte panorama’s. Genieten!
  • Er is een fijne afwisseling tussen brede pistes en baantjes. Voor skiërs dikke fun, voor snowboarders zijn die baantjes soms iets vervelender door de rechte platte stukken.
  • Elke avond / nacht werden de pistes afgereden (hoe noem je dat eigenlijk? Afrijden, platstampen, … het zijn de juiste termen niet, maar ge snapt mij e) en werd er bijgespoten waar nodig. We hadden heel wat zon zonder vriestemperaturen, en zelfs een dag waarin het in het dal regende, en die mannen hebben er toch voor gezorgd dat wij een hele week konden skiën op zo goed als alle pistes. Dus hoedje af!

wacca-lessybelles-07wacca-lessybelles-06

wacca-lessybelles-04

De liften

In tegenstelling tot wat je zou verwachten van een heel groot ski-oord bestaat Les Sybelles enkel uit stoeltjesliften en trekliften (dus geen eitjes). Maar, met zijn 70 liften alvast opties genoeg (eerder keuzestress, en dat op vakantie).  Buiten dat er nog sommige oude stoeltjesliften zijn die je in volle vaart opscheppen, en dat vele stokkenliften voor snowboarders qua toegankelijkheid wat minder is omdat het vertrekstation al wat bergop lag, is voor het volk op latten of bord eigenlijk alles best ok en vlot geregeld.

Maar… voor de medereizigers die beslissen zich niet te wagen op de latten, zijn de mogelijkheden heel mager om naar boven te geraken. In Toussuires is er 1 lift toegankelijk voor voetgangers, zij het nu net de verste lift waarvoor je nog eens een halve berg mag beklimmen. Met als tweede minpuntje dat die lift leidt naar een van de meest winderige bergen waar je hooguit een half uurtje op je gemak in een ligstoel kan liggen. Er is dus geen sprake van in de bergen uren ingeduffeld een boekje lezen met een vin chaud terwijl de rest aan het skiën is…

 

wacca-lessybelles-02

De dorpjes

Les Sybelles bestaat uit 6 dorpjes, waarvan wij sliepen in het grootste; Toussuire. Om heel eerlijk te zijn had ik op voorhand wat schrik om in een groot skidorp te belanden, omdat dit vaak de charmes wat doet verdwijnen. Maar hadden wij even geluk, Toussuires bestaat voornamelijk uit gezellige chalets en met hout bezette appartementen. Leve planchettegem (op skivakantie dan toch ;)).

Naburig dorpje Corbier daarentegen is spuuglelijk, vol hoogbouw waarvan je je afvraagt hoe ze daar ooit een bouwvergunning voor gekregen hebben. Maar wel het enige dorpje met een apotheker (gelukkig aan de piste) en volgens het internet ook met de beste après-ski.

Wat verder ligt Saint Sorlin d’arves, wat een heel gezellig klein dorpje is met zelfs een piste doorheen de chalets (wat toch altijd fijn is om zo toe te komen in een dorpje).

En om heel eerlijk te zijn was de week te kort om tot aan de overige dorpjes te geraken. Triestig. Mogen we nu terug? Tooooeeee?

De skipas

De skipas voor volwassen skiërs of snowboarders kost €220,3 / persoon, voor kinderen tussen 5 en 11 jaar €187,00, en voor kinderen onder de 5 jaar is het gratis (uw pagadders vroeg genoeg leren skiën is dus de boodschap ;)).

wacca-lessybelles-05

wacca-lessybelles-03

Les Sybelles, je was heel fijn en voor herhaling vatbaar. En dàt is eigenlijk het belangrijkst van allemaal :). En nu? Nu mogen de dagen beginnen lengen, de temperaturen stijgen en mag de lente van start gaan. Tijd om ons kaal terras weer vol te gooien met bloemen, en meermaals per week in korte broek op de koersfiets te springen!

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Volg ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.