Des Charentes & zijn zuiderse eilanden

Vorig jaar vierden we in Des Charentes onze 10-jarige samenzijnverjaardag. We sliepen er op de zeilboot van Laurent zijn ouders, en toerden rond in de streek met tips die we van hen kregen. We trokken onder andere naar de twee kei zonnige zomerse eilandjes I’le de Ré en I’le d’oleron. Het zou er aanvoelen als het verre Zuiden, alleen op een kleine 700 kilometer van België. Het beste van beide werelden, niet?


Î’le d’Oléron

Als eerste trokken we naar Î’le d’Oléron. ’s Morgens kocht ik nog in volle zon in m’n jurkje verse vis en groenten op de markt van Rochefort. Maar ’s middags tijdens onze lunch werden we plots naar binnen gejaagd door een onweer van je welste. Net toen we naar dat méga zuiders eiland wilden in de namiddag. Heel de middag zaten we binnen in de boot te luisteren naar de bliksem, donder, en de bakken regen die uit de lucht viel. Toen de weergoden om 17u besloten de kranen iets zachter te zetten vertrokken we in lichte regen naar Î’le d’Oléron. Op zoek naar zon, warmte en dat beloofde Zuiders eiland.

De zon en warmte kwamen er niet meer door, en erg ver op het eiland geraakten we niet meer op dit uur, maar wat we zagen was prachtig & heerlijk uitwaaien na een onverwachts namiddagje binnenzitten.

Le chateau d’oléron

Zonder eigenlijk echt goed te weten waar we moesten zijn als we maar 1 iets konden zien, stopten we gewoon in Le Chateau d’Oléron. Het is vlakbij de grote brug die je van het vaste land naar het eiland brengt, geeft je mooie vergezichten over de zee, en de muur van het kasteel is ideaal om langs de zee te wandelen en uit te waaien. Toen wij er waren was het laag water, maar het kan evengoed zijn dat bij jouw bezoek het water tot aan de muur komt.

De binnentuin van het kasteel is niet bepaald heel erg mooi (het neemt vooral het mooie zicht op de zee weg ;)), maar in het park rond het kasteel is het wel fijn vertoeven…

Toen we op de kasteelmuren ronddwaalden waren ze volop bezig een trouwfeest aan het voorbereiden, tientallen kaarsen waren verspreid op de muur, en de champagneglazen stonden optimistisch in lichte regen buiten. Met zicht op de kust en het vaste land kan dat qua locatie wel tellen! Jammer genoeg druppelde het heel de avond door, dus ik vrees er voor dat het trouwfeest buiten is kunnen doorgaan…

wacca-charentes-iledoleron-v04wacca-charentes-iledoleron-v03wacca-charentes-iledoleron-v01

wacca-charentes-iledoleron-v02wacca-charentes-iledoleron-v05

 

Î’le de Ré

Bij Î’le de Ré hadden we ons lesje van onze vorige poging tot het eilandbezoek wel geleerd. ’s Morgens vertrokken we naar Île de Ré, waardoor we een volledige dag hadden om het eiland rond te rijden. Heerlijk!

Saint-martin-de-ré

De eerste stop was in Saint-Martin-de-Ré. Heel gezellige haven, typisch Franse architectuur & sfeer… Het is zo een van de vele stadjes waar je gewoon je neus moet ophalen, ronddwalen en zien waar je uitkomt. Het is er super gezellig, mooi en nu ik dit zo na datum zit te schrijven wil ik er weer ronddwalen.

wacca-charentes-iledere-v08 wacca-charentes-iledere-v09 wacca-charentes-iledere-v10 wacca-charentes-iledere-v11 wacca-charentes-iledere-v12 wacca-charentes-iledere-v13

 

Phare des Baleines

Daarna reden we door naar Phare des Baleines. Een plek waar plots àlle toeristen bleken te zitten. Het was belachelijk moeilijk om er parkeerplaats te vinden, en doorheen de geparkeerde bussen probeerden we te zoeken waarom iédereen hier in godsnaam rondliep. Het bleek een vuurtoren te zijn, die we niét opgingen door al het volk. We liepen snel weg van de massa, en maakten een wandeling langs de prachtige kust. Wat hou ik van het laagwater, en het groen van de zee die dan tevoorschijn komt!

wacca-charentes-iledere-v06 wacca-charentes-iledere-v07 wacca-charentes-iledere-v05 wacca-charentes-iledere-v03 wacca-charentes-iledere-v04

 

La Patache

Daarna reden we door naar het “verste” punt in Île de Ré (niets is er echt ver, maar kom ;)). Door het lage water lagen er een aantal (verlaten?) zeilboten op de zijkant van hun romp, wat wel een extra dimensie gaf aan dit stukje schoon strand. We liepen een heel stuk op de keien waar anders zee was, zagen mensen in de verte oesters plukken, en genoten van dit super rustig stukje eiland.

wacca-charentes-iledere-v01 wacca-charentes-iledere-v02

Wij keren nog eens terug!

Dit zeggen wij niet vaak en snel, want de wereld heeft zoveel mooie plekken dat het zonde is altijd op dezelfde te vertoeven. En toch… Dit is zo dicht bij huis, dat het ook zonde zou zijn hier nooit meer naar terug te keren. Echt waar, ik hou van Frankrijk, zijn gevarieerde natuur, gezellige stadjes, … Chansaars dat wij zijn dat dat een van onze buurlanden is!

Meer lezen over des charentes?

Wij schreven ook over wat je kan doen in La Rochelle in 12 uur, en over hoe het leven eraan toegaat in de haven van Rochefort.

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Volg ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

1 Comment

  1. Aaah, Liesbeth! Nu wil ik ook terug naar die zee, en mooie keistranden, … Die 5 dagen Normandië vorige zomer, dat was zo slecht nog niet ^^

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.