Fietsen in de Ardennen & Oostkantons

Afgelopen paasweekend trokken we naar de Ardennen met onze koersfietsen. We hadden maar 1 doel: fietsen tot we erbij neervielen. We kozen er het meest winderige, natte en koude weekend van april uit, maar Flandriens laten de wind, koude & regen de pret niet bederven. We trokken kilometers en hoogtemeters in onze Ardennen, met typisch Belgisch weer. Dé perfecte training voor deze zomer…


Deze zomer? Jup… De autovakantie vorig jaar naar Slovenië & Kroatië viel zodanig mee dat we besloten weer met onze vierwieler op vakantie te gaan, deze keer met onze fietsen op het dak. We gaan iets minder ver, het is iets minder exotisch, maar daarom niet minder wijs… We trekken naar het natuurgebied de Cévennes in  Frankrijk, naar een ini-mini-dorpje waar we ons voor een tweetal weken zullen afsluiten van het dagelijks leven. We gaan fietsen, klimmen, cols uitproberen, leven zoals god in Frankrijk, en op de rustige dagen zwemmen en heel wat bijlezen. Het is weer eens iets totaal anders, en het gegeven fietsvakantie vooral heel nieuw… Dus, als voorproever op de cols en échte bergen wilden we eerst nog eens naar de Ardennen afzakken om te zien (en voelen) hoe een heuvelachtiger landschap ons eigenlijk afgaat. Zo geschiede… het weekendje Ardennen ;).

Dag 1 – Fietsen in Spa & omstreken

De eerste dag vertrokken we vanuit onze airbnb in Spa en maakten we een ritje van 51 kilometer. De afstand was relatief kort, maar de klimmeters waren – naar ons doen – met zijn 1042 meter best wel pittig. Nog nooit klommen we in één route zoveel, dus hoera voor de zomertraining!

We vertrokken op natte banen, maar deze werden gelukkig droger en veiliger. We passeerden langs prachtige boerenwegels, gingen op en neer, juichten aan de voet van de heuvels en kwamen rood aangelopen boven toe. Het was zo een korte rit in afstand, maar zoveel pittiger dan een 100 kilometer op platte banen!

Routedetails

Afstand: 51km
Klimmeters: 1042
De rit is volledig op verharde en ontzettend rustige wegen (hoewel er hier en daar toch – waar het niet anders mogelijk is – een iets drukkere baan zit).

[stag_button url=”https://www.dropbox.com/s/7c4o95kiog7kf4z/wacca-ardennen-dag-1.gpx?dl=0″ style=”black” size=”small” type=”stroke” target=”_blank” icon=”download” icon_order=”before”]Download GPX-file[/stag_button]

 

wacca-spa-ardennen-fietsen-05

wacca-spa-ardennen-fietsen-06 wacca-spa-ardennen-fietsen-04 wacca-spa-ardennen-fietsen-03

 

Dag 2 – Signal de botrange & onze oostkantons

De tweede dag vertrokken we vanuit Waimes naar Malmédy langs een prachtig aangelegd fietspad waar vroeger treinsporen liepen. Het is in Malmédy dat we begonnen aan de beklimming van de Signal de Botrange: de hoogste heuvel van België en een beklimming van 9,3km lang. Tja… Daar moesten we op fietsen e. De heuvel heeft een maximaal stijgingspercentage van 8%, en een gemiddelde van 3,4%, eigenlijk dus best wel oké. Maar… We deden nog nooit zo een lange klim, dus de spanning zat er wel in! We zetten ons verzet goed laag, namen een gestaag tempo aan, en op die manier ging hij eigenlijk best wel vlot. De hartslag bleef perfect onder controle en het leek alsof mijn spieren wel konden wel blijven draaien. Hoera opnieuw voor zomertraining! (hoewel de beklimmingen in de Cévennes wel andere koek zullen zijn, dus ik zal het niet te hard uitschreeuwen).

Na de beklimming daalden we af op een heel drukke baan met snijdende koude wind, waarna we doorreden naar onze Oostkantons. De typische Waalse architectuur maakte plaats voor Duitse, en plots waande we ons opnieuw in een ander land. We fietsten eerst naar Lac de Robertvile (dat zo goed als leegstond), en daarna naar het meer van Butchenbach (ahja, sightseeing combineren we met de fiets e!). We namen weer spoorwegfietspaden terug naar de auto en hadden er nét geen 60 kilometer opzitten.

Routedetails

Afstand: 59,5km
Klimmeters: 735m
De rit is volledig op verharde en rustige wegen. De aangelegde fietspaden waar vroeger treinsporen liepen waren voor ons dé winnaar tijdens deze rit. Ze waren super rustig en (vals)plat, wat stiekem toch af en toe aangename afwisseling was.

[stag_button url=”https://www.dropbox.com/s/gzvlbtbai9nai3b/wacca-ardennen-dag-2-signaldebotrange-oostkantons.gpx?dl=0″ style=”black” size=”small” type=”stroke” target=”_self” icon=”download” icon_order=”before”]Download GPX-file[/stag_button]

 

wacca-spa-ardennen-fietsen-13
wacca-spa-ardennen-fietsen-11 wacca-spa-ardennen-fietsen-10 wacca-spa-ardennen-fietsen-09 wacca-spa-ardennen-fietsen-08 wacca-spa-ardennen-fietsen-07wacca-spa-ardennen-fietsen-12

 

En, was dat nu wijs? Zo een fietsweekend?

Awel, da was vree wijs! In vergelijking met onze Vlaamse Ardennen, zijn de échte Ardennen wel nog een stukske pittiger, maar dat maakte het net tof en uitdagend. Ja, het was lastig, en ja, soms dacht ik écht de heuvel niet op te geraken. Maar hé, het is allemaal gelukt, en we hebben het toch maar weer gedaan. Hoe de Cévennes ons zal afgaan? Echt geen flauw idee. Daar zullen het bergen en cols zijn, en is er van platte wegen geen sprake. Maar wie niet waagt niet weet en wint. To be continued…

[stag_button url=”https://www.facebook.com/WaccaTravel/” target=”_blank” style=”black” size=”small” type=”normal” icon=”facebook” icon_order=”before”]Volg ons op Facebook[/stag_button] [stag_button url=”https://www.instagram.com/wacca.be/” style=”black” size=”small” type=”normal” target=”_blank” icon=”instagram” icon_order=”before”]Volg ons op instagram[/stag_button]

1 Comment

  1. Beste,

    Met veel interesse las ik u verhaal.
    Ik wou u even melden dat ik bezig ben met het organiseren van wielerstages in de oostkantons.
    Moest je interesse hebben…
    Nog veel plezier!

Submit a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.